Λύθηκε το μυστήριο με τις «βάρκες-φαντάσματα» που ξέβραζαν πτώματα Βορειοκορεατών στην Ιαπωνία το 2017

Must Read

Λύθηκε το μυστήριο στην Ιαπωνία, με τις ψαρόβαρκες που τα τελευταία χρόνια συνέθεταν ένα σκηνικό μακάβριου φαινομένου, ξεβράζοντας στην ακτή πτώματα Βορειοκορεατών, περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους.

Μάλιστα, το 2017, οι αριθμοί δεν είχαν προηγούμενο, καθώς περισσότερες από 100 βάρκες έφτασαν στην ιαπωνική ακτή μεταφέροντας 35 σορούς. Την προηγούμενη χρονιά είχαν ξεβραστεί 66 βάρκες.

Δεν μπορούσε κανείς να δώσει μία εξήγηση για τις αποκαλούμενες «βάρκες – φαντάσματα» που κατέληξαν εκείνη τη χρονιά στην Ιαπωνία. Ο καιρός και ο γερασμένος στόλος της Β. Κορέας ήταν οι μόνες εξηγήσεις που ήταν σε θέση να δώσει το λιμενικό.

Έκτοτε, αρκετά ξεχαρβαλωμένα σκάφη έχουν ξεβραστεί, ωστόσο, με λιγότερα πτώματα. Το μυστήριο ταλανίζει τις Αρχές αρκετά χρόνια, ωστόσο μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από το διεθνές μη κερδοσκοπικό Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Αλιείας αποδίδει το φαινόμενο σε μία άλλη θεωρία που σχετίζεται με τους κινεζικούς «σκοτεινούς αλιευτικούς στόλους.

Οι μελετητές χρησιμοποίησαν αρκετές δορυφορικές τεχνολογίες, ώστε να αναλύσουν την θαλάσσια κυκλοφορία στη βορειοανατολική Ασία το 2017 και το 2018, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν ότι εκατοντάδες κινεζικά αλιευτικά έπλεαν στα νερά κοντά στη Βόρεια Κορέα. Τα κινεζικά πλοία φαίνεται πως ψάρευαν εκεί παράνομα, σπρώχνοντας πέρα από τις ακτές της Βόρειας Κορέας τους βορειοκορεάτες ψαράδες, οι βάρκες των οποίων ήταν πολύ φτωχά εξοπλισμένες, ώστε να είναι σε θέση να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις.

Η αλιεία στα βορειοκορεατικά ύδατα ή η αγορά και πώληση βορειοκορεατικών ψαριών διεθνώς, αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, εξαιτίας διεθνών κυρώσεων που ισχύουν σε βάρος της χώρας. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αποθάρρυνε τα περίπου 900 κινεζικά πλοία που έσπευσαν εκεί το 2017 και τα 700 την επόμενη χρονιά.

Στόχος των Κινέζων ψαράδων μερικοί τόνοι καλαμαριού του Ειρηνικού, ένα από τα πιο πολύτιμα θαλασσινά προϊόντα της περιοχής. Μεταξύ 2017-2018 η Κίνα έπιασε περισσότερους από 160.000 τόνους από αυτά, περισσότερα από ό,τι η Βόρεια Κορέα και η Ιαπωνία μαζί εκείνη την περίοδο, με την αξία τους να ανέρχεται στα 440 εκατομμύρια δολάρια.

Ως εκ τούτου, με τόσα πολλά αλιευτικά κοντά στις βορειοκορεατικές ακτές, ο στόλος της ίδιας της χώρας ουσιαστικά εκδιώχθηκε, αναγκαζόμενος να πλέει μακριά από τις ακτές.

«Ήταν υπερβολικά επικίνδυνο για τους βορειοκορεάτες ψαράδες να εργάζονται στα ίδια νερά με τον κινεζικό στόχο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη.

«Γι’ αυτό αναγκάστηκαν να δουλεύουν στα ρωσικά και ιαπωνικά ύδατα και αυτό εξηγεί γιατί κάποια ξεχαρβαλωμένα βορειοκορεατικά πλοιάρια εμφανίστηκαν στις παραλίες της Ιαπωνίας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This