ΑΡΧΙΚΗ ΚΟΣΜΟΣ 11η Σεπτεμβρίου: Τι λέει η CIA 18 χρόνια μετά την ημέρα που...

11η Σεπτεμβρίου: Τι λέει η CIA 18 χρόνια μετά την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο (video)

Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 η Αμερική γνώρισε το πρόσωπο της τρομοκρατίας του Ισλάμ.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη είχαν τραγικό απολογισμό 3.000 ανθρώπινες ζωές. Ήταν η χειρότερη και μακράν πιο πολύνεκρη επίθεση ενάντια στο αμερικάνικο έθνος στην παγκόσμια ιστορία.

Μέσα σε 102 λεπτά, οι δίδυμοι πύργοι του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center) στη Νέα Υόρκη κατέρρευσαν σαν να ήταν χάρτινοι, ενώ έπεσαν επάνω τους αεροπλάνα που είχαν καταληφθεί από τους μαχητές της Al Qaeda.

Σύμφωνα με το CNN, οι επιθέσεις στο κέντρο του Μανχάταν εκείνη την ημέρα άφησαν πίσω τους 2.753 ανθρώπους νεκρούς. Το νούμερο ανέβηκε στους 2.977 με τις επιθέσεις στο Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον, αλλά και στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια.

Όταν η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) απέτυχε να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πολλοί αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικοί χειρισμοί με καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως γράφει το BBC, η αποτυχία της CIA να εντοπίσει τα προειδοποιητικά σημάδια της τραγωδίας έχει γίνει ένα από τα πιο έντονα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην ιστορία. Έχουν υπάρξει αναθεωρήσεις, εσωτερικές έρευνες και πολλά άλλα…

Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που λένε ότι η CIA έχασε προφανή προειδοποιητικά σημάδια. Από την άλλη, είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι προφανώς δύσκολο να προσδιοριστούν εκ των προτέρων οι απειλές και ότι η CIA έκανε ό, τι μπορούσε. Κανείς, όμως, δεν μιλούσε μέχρι πρότινος για τις πολιτικές προσλήψεων στη CIA και το ότι αυτή, παρότι προσλάμβανε εξαιρετικούς συνεργάτες, δεν έδινε σημασία στη διαφορετικότητα. Τα ψυχολογικά τεστ έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της CIA σε πολλούς τομείς έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους. Και -δυστυχώς για εκείνη την περίοδο- το προφίλ τους, στην πλειοψηφία, ήταν δυτικό και δεν είχε καμία σχέση με το Ισλάμ.

Από την άλλη πλευρά, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε κηρύξει τον πόλεμο στις ΗΠΑ μέσα από μια σπηλιά, στην Tora Bora, τον Φεβρουάριο του 1996. Οι εικόνες από τη σπηλιά έδειχναν έναν άνδρα με γενειάδα ως το στήθος.

Σήμερα, μετά την τραγωδία, η τότε κήρυξη του πολέμου κρίνεται απειλητική από τα στελέχη της CIA. Εκείνη την περίοδο, όμως, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, απλά δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτός ο ψηλός Σαουδάραβας με τη γενειάδα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Αμερική.

Σε έναν μεγάλο αριθμό αναλυτών προφίλ, ο Μπιν Λάντεν έμοιαζε άνθρωπος των σπηλαίων και όχι απειλητικός. Ο Richard Holbrooke, αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, το θέτει ως εξής: «Πώς μπορεί ένας άντρας σε σπηλιά να νικήσει την παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στις επικοινωνίες;».

Μια άλλη ανώνυμη πηγή λέει: «Απλά δεν μπορούσαν να βρουν λογική στο να βάλουν ανθρώπους να ψάξουν τον Μπιν Λάντεν και την Al-Qaeda, δεδομένου ότι ο τύπος ζούσε σε μια σπηλιά. Για εκείνους ήταν η πεμπτουσία της οπισθοδρομικότητας».

Σκεφθείτε, λοιπόν, τώρα πως θα είχε εκλάβει αυτές τις εικόνες ένας άνθρωπος της CIA αν ήταν εξοικειωμένος με το Ισλάμ.

Ο Bin Laden φορούσε εκείνα τα ρούχα (με τη μαντήλα και τα μακριά μανίκια) όχι επειδή ήταν πρωτόγονος, αλλά επειδή παρουσίαζε τον εαυτό του ως προφήτη. Νήστευε τις ημέρες που ο προφήτης του Ισλάμ νήστευε. Η στάση του σώματός του, αλλά και η εικόνα που παρουσίαζε, παρότι στη Δύση φαίνονται καθυστερημένες, ήταν εκείνες που στην ισλαμική παράδοση έμοιαζαν οι πιο… ιερές.

Όπως το έθεσε ο Lawrence Wright στο βιβλίο του για την 11η Σεπτεμβρίου, που κέρδισε το βραβείο Pulitzer, ο Μπιν Λάντεν ενορχήστρωσε την επιχείρησή του «ανακαλώντας εικόνες που είχαν βαθύ νόημα για πολλούς μουσουλμάνους, αλλά ήταν ουσιαστικά αόρατες σε όσους δεν ήταν εξοικειωμένοι με αυτή την πίστη».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποτίμησαν τον Μπιν Λάντεν λόγω διαφορετικής… πολιτιστικής κουλτούρας.

Όσο για τη σπηλιά, αυτή είχε ιδιαίτερο συμβολισμό. Όπως γνωρίζουν οι μουσουλμάνοι, ο Μωάμεθ βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά στη Μέκκα όταν τον κυνηγούσαν οι διώκτες του. Για τους Μουσουλμάνους οι σπηλιές είναι ιερές.

Ο Λάντεν χρησιμοποίησε τη σπηλιά ως προπαγάνδα. «Δεν ήταν πρωτόγονος, είχε στρατηγική.  Ήξερε ακριβώς πώς να εικονοποιήσει το Κοράνι και να στρατολογήσει «μάρτυρες» για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

Οι αναλυτές, επίσης, παραπλανήθηκαν από το γεγονός ότι ο Λάντεν έκανε αναφορές χρησιμοποιώντας ποιητικό λόγο. Η ποίηση, όμως, για τους Μουσουλμάνους είναι ιερή. Εξάλλου, και το Κοράνι είναι γραμμένο σε στίχους. Οι Ταλιμπάν πολύ συχνά εκφράζονταν ποιητικά…

Εκ των υστέρων, η CIA αντιλήφθηκε πως θα μπορούσε να έχει διαθέσει περισσότερους πόρους στον εντοπισμό της Αλ Κάιντα. Θα μπορούσαν να έχουν επιχειρήσει διείσδυση. Αλλά δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν την επικινδυνότητα του πράγματος και το επείγον. Δεν διέθεσαν περισσότερους πόρους, επειδή δεν αντιλαμβάνονταν την απειλή.

Το χρονικό της ιστορίας

11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη. Πάνω από τον 75ο όροφο το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες και προκαλείται πανικός. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό, για να σωθούν.

Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και στις 9:03 π.μ. οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορείται τα γεγονότα από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και κάνει την πρώτη ανακοίνωση: «Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

9:43 π.μ.: Η πτήση 77 της American Airlines, από την Ουάσιγκτον με προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Προληπτικά εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολουθεί η κατάρρευση διαδοχικά των δίδυμων πύργων και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Λίγο αργότερα, γνωστοποιείται πως ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί, επίσης, από τρομοκράτες. Φαίνεται πως τα σχέδιά τους, όμως, ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταπέσει περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, ο Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου.

Πηγές: BBC, Σαν Σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ σε υπό κατάληψη κτίριο (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κριτηρίου, που τελούσε υπό κατάληψη. Το οίκημα βρίσκεται στη συμβολή των οδών...

«Αρένα» ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα συντροφικά… μαχαιρώματα πέφτουν βροχή

Η γκρίνια για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ άργησε, αλλά άρχισε... Η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε εσωστρέφεια μετά τη θύελλα που ξέσπασε από τις δηλώσεις...

Παραλύει η χώρα την Τρίτη! Δείτε ποιοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία

Παραλύει η χώρα την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς οι συρμοί του ΗΣΑΠ, τα λεωφορεία...

«Σουρωτήρι» το Ορμένιο Ορεστιάδας: Μετανάστες μπαίνουν από την Τουρκία σαν να πηγαίνουν… εκδρομή (video)

Με μεγάλη ευκολία οι παράτυποι μετανάστες περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος του Ορμένιου, Ορεστιάδας, όπως δείχνει το σχετικό βίντεο.Την ίδια ώρα και λίγο...

Εξοικονομώ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις στην Αττική – Δείτε τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον και στην Αττική.Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προανήγγειλε ότι σε λίγο καιρό ξεκινά...

Συνήγορος του Πολίτη για τις 120 δόσεις: Είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση!

Η προθεσμία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων εκπνέει σε λίγες μέρες με τους οφειλέτες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εφαρμογή, όπως επισημαίνει ο...

Απίστευτο! Από ισόβια (με τον νέο ΠΚ) αφέθηκε ελεύθερη κατηγορούμενη για υπεξαίρεση 43.000.000 ευρώ

Ανατολή εκτέλεσης ισοβίου καθείρξεως γίνεται; Κι όμως γίνεται αφού με βάση τις τροποποιήσεις που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, άφησε...

Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Η σημερινή μέρα θα αφαιρέσει πολλές από τις δυσκολίες που έχετε, αλλά θα σας ωθήσει να βρείτε στήριγμα στην αυτοπεποίθησή σας και να...

Γνωρίστε την… εκρηκτική δικηγόρο που «βάζει κάτω» μοντέλα!

Εξασκεί το επάγγελμα της δικηγόρου, αλλά ως χόμπι της έχει το να σχεδιάζει πρωτότυπα μαγιό.Και επειδή λατρεύει το θάλασσα, όλο το καλοκαίρι δεν έχανε...

H J.Lo ξαναφόρεσε το εμβληματικό πράσινο φόρεμα και έγινε… της πασαρέλας! (video)

Χαμός έγινε στο φινάλε της πρόσφατης επίδειξης μόδας της Ντονατέλα Βερσάτσε στο Μιλάνο, όταν εμφανίστηκε στην πασαρέλα η Τζένιφερ Λόπεζ!Και όχι μόνο επειδή η...

Η Τόνια Σωτηροπούλου χορεύει με τα εσώρουχα και το Instagram… αναστενάζει! (video)

Λάτρης των social media, η Τόνια Σωτηροπούλου μοιράζεται καθημερινά με τους διαδικτυακούς της φίλους στιγμές από τη ζωή της, τόσο την επαγγελματική, όσο και...

Ξανά χωρίς τη γυναίκα του στη Μύκονο ο πρίγκιπας Νικόλαος (video)

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, όμως αυτό δε σταματά τον πρίγκιπα Νικόλαο από το να διασκεδάσει στην Μύκονο με την παρέα του.Ο...

Σε ξένα χέρια το ησυχαστήριο του Καζαντζίδη!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Σε ξένα χέρια το ησυχαστήριο του Στέλιου Καζαντζίδη στον Άγιο Κωνσταντίνο.Από τον Νίκο ΝικόλιζαΟ αδελφός του σπουδαίου μας...

«Μυρίζει μπαρούτι»: Γιατί κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία

Νέα τουρκική εισβολή στην Συρία προ των πυλών, καθώς, πριν από λίγες ώρες, το υπουργείο Άμυνας της χώρας κήρυξε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευσε σε...

Κινδυνεύουν οι 50αρηδες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Η έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως ανθρώπων μέσης ηλικίας, κυρίως από αιτίες σχετικές με τον διαβήτη, σύμφωνα...

Τρέμουν οι επιστήμονες παγκόσμια «πανδημία» που μπορεί να αφανίσει 80.000.000 ανθρώπους

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια παγκόσμια πανδημία, που θα μπορούσε να αφανίσει 80 εκατομμύρια άτομα σε λιγότερο από 36 ώρες και μαζί το...

Ποια Πάολα; Δείτε την κόρη της, Παολίνα, να χορεύει τσιφτετέλι (video)

Η μονάκριβη κόρη της Πάολα Φωκά, την οποία απέκτησε με τον Φώτη Ζογλοπίτη, μεγάλωσε και είναι μια κούκλα έφηβη 16 ετών.Η Παολίνα που ακολουθεί...

Δείτε τη γυναίκα που «λύγισε» τον Iron Mike

Ο Iron Mike είναι ξανά ερωτευμένος! Μετά τον χωρισμό του από την επί χρόνια σύντροφο και μάνατζέρ του Τόνια Φουσέκη, ο Μιχάλης Ζαμπίδης βρήκε...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεοχαρόπουλος κατά Σκουρλέτη για face control

«Η απομόνωση και οι σεχταριστικές λογικές του τύπου «εμείς-εμείς οι μονοί αριστεροί συνεπείς» δεν...

Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό λόγω τροχαίου – Καθυστερήσεις στην Αθηνών – Κορίνθου

Με υπομονή πρέπει να οπλιστούν δεκάδες οδηγοί οι οποίοι διασχίζουν αυτή την στιγμή τον...

Ξανά χωρίς τη γυναίκα του στη Μύκονο ο πρίγκιπας Νικόλαος (video)

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, όμως αυτό δε σταματά τον πρίγκιπα Νικόλαο...

Τι εκπομπές θα παρουσιάσει η Μαρία Μπακοδήμου στο OPEN

Η Μαρία Μπακοδήμου θα επιστρέψει στις τηλεοράσεις μας παρουσιάζοντας δύο εκπομπές στο Open: ένα...

Περίπου 50.000 οι εγκλωβισμένοι τουρίστες της Thomas Cook στην Ελλάδα (video)

Σύμφωνα με τον πρώτο πρόχειρο υπολογισμό του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, οι εγκλωβισμένοι τουρίστες...

Εξοικονομώ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις στην Αττική – Δείτε τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον και στην Αττική.Ο...

Τον πήρε ο ύπνος στο τιμόνι και «στούκαρε» σε άλλα αυτοκίνητα με 110 χλμ....

Απίστευτο τροχαίο στη Βρετανία με ταξιτζή που κοιμήθηκε στο τιμόνι και παρέσυρε στο... διάβα...

«Αρένα» ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα συντροφικά… μαχαιρώματα πέφτουν βροχή

Η γκρίνια για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ άργησε, αλλά άρχισε... Η Κουμουνδούρου βρίσκεται...

Kαι με τη… βούλα φθινόπωρο από σήμερα

Από σήμερα το πρωί, στις 10.50, καλωσορίζουμε και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς έχουμε τη...

Καταθέτει σήμερα ο Στουρνάρας για τη Novartis

Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι διενεργούν ποινική...