Τι θα ανακοινώσει τελικά ο Ερντογάν την Παρασκευή; Κατάφερε, πάντως, να ανεβάσει τη λίρα με το μυστήριο

Must Read

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα κάνει μια ανακοίνωση την Παρασκευή που θα σηματοδοτήσει την «αρχή μιας νέας εποχής» για τη χώρα. «Υποθέτω ότι θα βρεθούμε με την ανακοίνωση καλών ειδήσεων για ολόκληρη τη χώρα μας την Παρασκευή», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτές οι καλές ειδήσεις θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής στην Τουρκία».

Η δήλωση του Ερντογάν έγινε κατά την τελετή εγκαινίων του πρώτου εργοστασίου ηλιακών πάνελ της Τουρκίας στην πρωτεύουσα Άγκυρα την Τετάρτη.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ακολούθησαν τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις στρατηγικές της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη του Oruc Reis στην περιοχή: «Οι κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ στρατηγικές για να θυσιάζονται για την καθημερινή πολιτική», δήλωσε ο Ερντογάν.

Το Bloomberg μετέδωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία έχει κάνει μια ενεργειακή ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα φυσικό αέριο, επικαλούμενο δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος. Το μέγεθος και το βάθος της ανακάλυψης και το αν θα είναι εφικτό για εξαγωγή, παραμένει ασαφές, σχολιάζει,

Το τουρκικό Euronews, ωστόσο, ανέφερε ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να κάνει μια ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ανακοίνωση σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού που φέρεται να μελετά η Τουρκία.

Μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του Euronews, ανώνυμη πηγή του προεδρικού παλατιού, λέει ότι ο Ερντογάν θα αποκαλύψει την ανακάλυψη νέων πόρων φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει το πλωτό γεωτρύπανο «Kanuni» από το νότιο τουρκικό λιμάνι του Μερσίν στην, ακόμη μη γνωστή, περιοχή. Ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες της περιοχής έχουν κρατηθεί μυστικές, η πηγή μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι το κοίτασμα αερίου που βρέθηκε ήταν υδρογονάνθρακας.

Η πηγή ανέφερε επίσης στο Euronews: «Ο ισχυρισμός ότι η πηγή φυσικού αερίου βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο, μπορεί να είναι στρατηγικός και να στοχεύει στη σύγχυση του στόχου».

Ο δημοσιογράφος İbrahim Karagül (σ.σ. και φερέφωνο του Ερντογάν) αναφέρθηκε στη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, η οποία κατάργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και υποχρέωσε την Τουρκία να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα για την Αραβική Ασία και τη Βόρεια Αφρική: «Ακριβώς όπως σβήσαμε και πετάξαμε τη συνθήκη των Σεβρών πριν από έναν αιώνα, σήμερα θα αρνηθούμε επίσης να υποκύψουμε στη συνθήκη που επιθυμούν να μας επιβάλουν σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Καραγκούλ.

Άνοδος της λίρας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο από το χαμηλό ρεκόρ και οι μετοχές ενέργειας ανέβηκαν την Τετάρτη, αφότου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» την Παρασκευή που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για τη χώρα.

Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο σημείωσε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε άνοδο άνω του 2%, στο 7,22, ενώ οι μετοχές στο διυλιστήριο Tüpraş της Τουρκίας και στην κύρια εταιρεία πετροχημικών Petkim αυξήθηκαν 7,58 και 9,87%, αντίστοιχα,  μετά την ανακοίνωση, ανέφερε το Reuters.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This