Ποιος τους πιάνει τώρα… Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ να μην τολμήσει να μας επιβάλει κυρώσεις γιατί θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας»

Must Read

Έλεγαν και πριν ότι ήθελαν, αλλά τώρα, ξέροντας ότι δεν θα τους τιμωρήσει κανείς, γίνονται ακόμα πιο αλαζονικοί. Οι Τούρκοι πατώντας πάνω στην ατολμία και την υποταγή της ΕΕ στα γερμανικά συμφέροντα, όχι μόνο συνεχίζουν τις προκλητικές τους δηλώσεις, αλλά απειλούν κιόλας. Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, τη σκυτάλη πήρε το Σάββατο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το ενδεχόμενο (μακρινό, αλλά λέμε τώρα…) κυρώσεων κάποια στιγμή έναντι της Τουρκίας, προειδοποίησε μέσω της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, «να μην τολμήσει να μας επιβάλει κυρώσεις η ΕΕ, γιατί θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας»! Αλλά κατά τα αλλά, εδώ στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή η ΕΕ υποτίθεται ότι… τράβηξε το αυτί της Τουρκίας.

«Οποιαδήποτε μορφή κύρωσης θα ήταν αντιπαραγωγική και θα ενίσχυε περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία υπερασπίστηκε μόνο τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής μινιμαλιστικών και υπερβολικών αξιώσεων στα θαλάσσια σύνορα της περιοχής», είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου στην ιταλική εφημερίδα.

Και συνέχισε αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ: «Είναι επείγον να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξεχωρίσουμε τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις ορισμένων μελών της ΕΕ από τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Πράγματι, τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ πρέπει να έχουν κοινούς βραχυπρόθεσμους στόχους: μεγαλύτερη συμμετοχή και διάλογος. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση και αναμένουμε από την ΕΕ να κάνει το ίδιο.

Φυσικά και αναφέρθηκε το μεταναστευτικό, δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην αναφερθεί από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχώς, άμεσα και έμμεσα, παίζει εκβιαστικά με το θέμα:«Η Διακήρυξη της 18ης Μαρτίου είναι ένα καλό παράδειγμα του τι μπορούν να επιτύχουν η Τουρκία και η ΕΕ συνδυάζοντας τις προσπάθειές τους. Ως το μεγαλύτερο έθνος που φιλοξενεί πρόσφυγες, η Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την προαναφερθείσα δήλωση. Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Σήμερα, ένα αναθεωρημένο έγγραφο μπορεί να δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία μας τόσο στη μετανάστευση όσο και σε άλλες διαστάσεις των σχέσεών μας».

Αναφερόμενος αποκλειστικά στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, ρίχνοντας για μια ακόμη φορά το βάρος της ευθύνης για τις εντάσεις, στη χώρα μας: «Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, οι περιοχές τουρκικής ναυτιλιακής δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην περιοχή είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι μόλις η Ελλάδα εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου, θα είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επίλυση όλων των τρεχόντων προβλημάτων στην περιοχή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This