ΗΠΑ και Τουρκία τα «σπάνε» και στο εμπόριο

Must Read

Τέλος, στην εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία μέσω του προγράμματος με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), βάζει ο Λευκός Οίκος,  με απόφασή του η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 17η Μαΐου.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε ότι την ίδια στιγμή μειώνει στο μισό τον δασμό που επιβάλλεται στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα, από το 50% στο 25%.

Ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή από τον Μάρτιο λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν δικαιούται πλέον να ωφελείται από το πρόγραμμα την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ) γιατί είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά. Παρόλα αυτά η Άγκυρα θεωρούσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το να να φθάσει το διμερές εμπόριο στα 75 δισ. δολάρια ετησίως.

Να σημειωθεί ότι το 2018  ο Τραμπ είχε επιβάλλει πιο υψηλούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία για να ασκήσει πίεση να αφήσουν οι Τούρκοι ελεύθερο τον ευαγγελικό πάστορα Άντριου Μπράνσον που είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Λάδι στη φωτιά όμως, έριξε και η απόφαση της Άγκυρας να παραγγείλει ένα ρωσικό οπλικό σύστημα παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι μια από τις 120 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΣΓΠ των ΗΠΑ για την προτιμησιακή μεταχείριση χωρών στον τομέα εμπορίου. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, εκμηδενίζοντας τους δασμούς σε χιλιάδες προϊόντα.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αξίας 1,66 δισ. δολαρίων από την Τουρκία μέσω τους προγράμματος αυτού, δηλαδή το 17,7% των εισαγωγών τους ήταν από την Τουρκία. (Ανθή)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This