Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΗΠΑ και Τουρκία τα «σπάνε» και στο εμπόριο

Τέλος, στην εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία μέσω του προγράμματος με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), βάζει ο Λευκός Οίκος,  με απόφασή του η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 17η Μαΐου.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε ότι την ίδια στιγμή μειώνει στο μισό τον δασμό που επιβάλλεται στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα, από το 50% στο 25%.

Ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή από τον Μάρτιο λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν δικαιούται πλέον να ωφελείται από το πρόγραμμα την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ) γιατί είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά. Παρόλα αυτά η Άγκυρα θεωρούσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το να να φθάσει το διμερές εμπόριο στα 75 δισ. δολάρια ετησίως.

Να σημειωθεί ότι το 2018  ο Τραμπ είχε επιβάλλει πιο υψηλούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία για να ασκήσει πίεση να αφήσουν οι Τούρκοι ελεύθερο τον ευαγγελικό πάστορα Άντριου Μπράνσον που είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Λάδι στη φωτιά όμως, έριξε και η απόφαση της Άγκυρας να παραγγείλει ένα ρωσικό οπλικό σύστημα παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι μια από τις 120 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΣΓΠ των ΗΠΑ για την προτιμησιακή μεταχείριση χωρών στον τομέα εμπορίου. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, εκμηδενίζοντας τους δασμούς σε χιλιάδες προϊόντα.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αξίας 1,66 δισ. δολαρίων από την Τουρκία μέσω τους προγράμματος αυτού, δηλαδή το 17,7% των εισαγωγών τους ήταν από την Τουρκία. (Ανθή)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ