Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Μαζεύει ο Ερντογάν τους S-400; Γι’ αυτό τα σπάει με τους Ρώσους;

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Μαζευουν οι Τούρκοι τους πυραύλους S -400 μετά το αυστηρό  μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την είδηση για δοκιμές  των ρωσικής κατασκευής πυραύλων στη Σινώπη.

Η τουρκική εφημερίδα  Yeni Safak γράφει οτι «Όλοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των πυραύλων S-400 στη Σινώπη και οι συστυχίες επιστρέφουν στην Αγκυρα».

«Στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμαστικές πυρκαγιές στη Σινώπη, διέσχισαν τους δρόμους της Σαμψούντας κατά την επιστροφή προς την Άγκυρα» αναφέρει η τουρκική εφημερίδα και προσθέτει οτι ομάδες χωροφυλακής και της αστυνομίας συνοδεύουν  τα στρατιωτικά οχήματα.
Το CNN τονιζει την αντιδραση του Αμερικανικού Πενταγώνου, στο άκουσμα της είδησης ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμή του Ρωσικής προέλευσης, αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζοναθαν Χόφμαν  τόνισε :«Αντιτιθέμεθα στην αγορά του συστήματος από την Τουρκία, και είμαστε πολύ προβληματισμένοι με τις αναφορές ότι η Τουρκία θέτει το σύστημα αυτό σε λειτουργία. Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο η Τουρκια ρισκάρει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας ως προς την ασφάλεια. Ήδη η Τουρκία απεβλήθη από το πρόγραμμα των F-35 και οι S-400 εξακολουθούν να συνιστούν εμπόδιο στη γενικότερη πρόοδο των διμερών σχέσεων.»
Το CNN σημειώνει ότι και μέλη του Κογκρέσου, έχουν κατ’ επανάληψη καλέσει την κυβέρνηση Τραμπ να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, καθώς όπως εκτιμούν, υπάρχει κίνδυνος υφαρπαγής πληροφοριών για τα στρατιωτικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με κατάληξη τη Μόσχα.

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ  σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες και αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν , επεσήμανε ότι η δοκιμή στην οποία προέβη η Άγκυρα, υπενθυμίζει με τον εντονότερο τρόπο, ότι δεν πρόκειται να την αποτρέψουμε με τις απλές εκκλήσεις της κυβέρνησης Trump. – «Ο EΕρντογάν ανταποκρίνεται μόνο στις πράξεις, όχι στα λόγια.» Και συμπλήρωσε ότι παρόλο που τον Ιούλιο του 2019, η Τουρκία παρελάμβανε τους S-400, παραβιάζοντας ευθέως τις Αμερικανικές κυρώσεις σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (CAATSA), η κυβέρνηση Τραμπ αγνόησε το γεγονός, καθιστώντας έτσι πιο αδύνατη τη θέση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. Και ενεθάρρυνε τον Eρντογαν  ωθώντας  τον στη χθεσινή πυραυλική δοκιμή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ