Οι γυναίκες στο «στόχαστρο» της πολωνικής κυβέρνησης: Καθολική (σχεδόν) η απαγόρευση των αμβλώσεων!

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε άρθρο που επέτρεπε την άμβλωση σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου

Must Read

Την ολοκληρωτική, σχεδόν, απαγόρευση της άμβλωσης επικύρωσε με απόφασή του, σήμερα Πέμπτη 22/10, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, ακυρώνοντας άρθρο που επέτρεπε την άμβλωση σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου!

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιούλια Πρτζιλέμπσκα, δήλωσε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία που επιτρέπει την άμβλωση όταν το έμβρυο έχει δυσπλασία, είναι «ασυμβίβαστη» με το Σύνταγμα της χώρας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση επικριτική αντίδραση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. «Η εξάλειψη των λόγων για σχεδόν όλες τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ισοδυναμεί πρακτικά με την απαγόρευση και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Επίτροπος σε σχετική ανακοίνωση. Η απόφαση αυτή «συνεπάγεται παράνομες εκτρώσεις ή (που πραγματοποιούνται) στο εξωτερικό για αυτούς που έχουν τα μέσα και υποφέρουν περισσότερο μεταξύ των άλλων», τόνισε.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο στις εκλογές του Ιουνίου κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών με μια συντηρητική ατζέντα αυστηρών καθολικών αξιών, η δικαστική απόφαση θα περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση μόνο στις περιπτώσεις κινδύνου θανάτου για την έγκυο ή κύησης που προέκυψε από βιασμό ή αιμομιξία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο που μεταρρυθμίστηκε από την κυβέρνηση του PiS, κατηγορείται συχνά έκτοτε ότι έχει στη σύνθεσή του αριθμό δικαστών πιστών στο κόμμα αυτό.

Πολιτική ατιμία

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ένωσε τη φωνή του στις αντιδράσεις αγανάκτησης που προκάλεσε η απόφαση αυτή. «Το γεγονός ότι εγείρεται το θέμα της άμβλωσης και η απόφαση αυτού του ψευδοδικαστηρίου μεσούσης της πανδημικής καταιγίδας, είναι κάτι περισσότερο από κυνικό. Είναι πολιτική ατιμία», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται παράνομα στην Πολωνία ή σε κλινικές του εξωτερικού, μπορεί να φθάνει τις 200.000 ετησίως, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε το 2019 μόνο σχεδόν 1.000 περιπτώσεις άμβλωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε επιτραπεί λόγω της μη αναστρέψιμης δυσπλασίας των εμβρύων.

(πηγή: ΑΠΕ / φωτό: αρχείο)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This