Η ανεργία σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο: Ρεκόρ απολύσεων το 3ο τρίμηνο του 2020

Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της νέας καραντίνας θα χρειαστούν στήριξη περίπου 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι

Must Read

Τους 314.000 έφτασαν οι απολυμένοι στη Μεγάλη Βρετανία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, με τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους σε αυτό το διάστημα να είναι κατά 181.000 περισσότεροι σε σχέση με εκείνους κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.    

Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (Office for National Statistics – ONS), κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε ρεκόρ απολύσεων, οδηγώντας στην αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας πριν από τη λήψη μέτρων στήριξης απέναντι στην πανδημία της Covid-19.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία ανέβηκε στο 4,8% -το υψηλότερο ποσοστό από τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο του 2016- από το 4,5% κατά τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο.

Μάλιστα, παρά την είδηση για την ανάπτυξη ενός αρκετά αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η οποία προκάλεσε ενθουσιασμό στους πολίτες και στους επενδυτές, τα στοιχεία της ONS δείχνουν ότι έρχονται δύσκολοι μήνες για πολλούς Βρετανούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Rishi Sunak έδωσε παράταση ως τα τέλη Μαρτίου στο κοστοβόρο σχέδιό του (στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού), σύμφωνα με το οποίο καλύπτεται το 80% των μισθών των υπαλλήλων οι οποίοι τίθενται προσωρινά σε αναστολή. Επιπλέον, ο Sunak αναφέρθηκε στη λήψη και άλλων μέτρων στήριξης (των πολιτών), ύψους δισεκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο Jon Hudson, διαχειριστής κεφαλαίων στην Premier Miton «δυστυχώς η παράταση του προγράμματος για την ενίσχυση των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή δεν ήρθε έγκαιρα για κάποιους, αλλά θα βοηθήσει ώστε να σταματήσει η αύξηση της ανεργίας το χειμώνα».

Περιττές απολύσεις

Από την τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χρειαστούν στήριξη, καθώς τελούν σε καθεστώς αναστολής κατά τη διάρκεια της καραντίνας που έχει επιβληθεί στη Βρετανία αυτόν το μήνα, σε σύγκριση με 2 και πλέον εκατομμύρια εργαζόμενους (που χρειάστηκαν στήριξη) τον Οκτώβριο. «Τα στοιχεία της ONS υπογραμμίζουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο Sunak.

Οι επικριτές του, πάντως, υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη απροθυμία του να παρατείνει το πρόγραμμα οδήγησε σε περιττές απολύσεις εργαζομένων.

Ο Jonathan Reynolds, εκπρόσωπος σε ζητήματα θέσεων εργασίας του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει εγκαίρως το μέγεθος αυτής της κρίσης στην απασχόληση, έχει κοστίσει στους ανθρώπους τα μέσα επιβίωσής τους».

(πηγές: Reuters / ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This