Ο μεγιστάνας που «έβλεπε» και τη ΛΑΡΚΟ μέσω Μιωνή καταδικάστηκε για δωροδοκία στη Γουινέα

Ο Στάινμετζ αντιμετωπίζει κατηγορίες σε πολλές χώρες του κόσμου για διαφορετικές υποθέσεις

Must Read

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε ελβετικό δικαστήριο στον Ισραηλινό μεγιστάνα Μπένι Στάινμετζ, καθώς τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία κρατικού αξιωματούχου προκειμένου η εταιρεία του να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία Simandou στη Γουινέα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg, το δικαστήριο έκρινε πως ο επιχειρηματίας, που έχει και γαλλική υπηκοότητα εκτός από ισραηλινή, και δύο συνεργάτες του κατέβαλαν μίζες ύψους 8.500.000 δολαρίων στη Mamadie Toure, τη σύζυγο του αποθανόντος προέδρου της Γουινέας Lansana Conte, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2008, για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα χρήσης του γιγάντιου ορυχείου σιδηρομεταλλευμάτων της χώρας.

Οι ισχυρισμοί των δικηγόρων του Στάινμετς πως ο πελάτης τους δεν γνώριζε τίποτα για τις δωροδοκίες, πως είχε συναντήσει την Toure μόνο μία φορά και πως δεν έδωσε εντολή σε κανέναν να την πληρώσει φαίνεται πως δεν έπεισαν το ελβετικό δικαστήριο, που έκρινε πως «πίσω από τις πληρωμές βρισκόταν το χέρι του μεγιστάνα».

Ο Στάινμετς, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε πολλές χώρες του κόσμου για διαφορετικές υποθέσεις, είχε καταδικαστεί πάλι, μόλις τον περασμένο μήνα, από το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας, επίσης σε πενταετή φυλάκιση, επειδή ήταν εταίρος και σύμβουλος σε εταιρία που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς.

Η είδηση έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς πληροφορίες ήθελαν τον Στάινμετς να παρακολουθεί τον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ μέσω του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του δικηγόρου του Σταύρου Παπασταύρου.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες δημοσιεύματα ανέφεραν πως το σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο Σάμπυ Μιωνή και το οποίο εμφανιζόταν ως το καλύτερα προετοιμασμένο για τη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ θα απέχει τελικά από τον διαγωνισμό εξαιτίας της εμπλοκής του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία στη «λίστα Λαγκάρντ» και των ψευδομαρτυριών του στην προανακριτική στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δει κάποιο σχήμα υπό τον Μιωνή να διεκδικεί τη ΛΑΡΚΟ ενώ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την εμπλοκή του στην πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This