Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, σκοπεύουν να πιέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν «περιγράψει σύντομα» το πώς μπορεί να τιμωρηθεί η Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
Όπως δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο: «Θα έπρεπε να περάσουμε έναν νόμο που σβήνει κάθε είδους εξαίρεση από την εθνική ασφάλεια, κάτι που, ωστόσο, προσπαθούμε να μην κάνουμε, επειδή θέλουμε να δώσουμε στους προέδρους αυτήν την ευελιξία. Αλλά αν γίνεται κατάχρηση, θα πρέπει να δράσουμε, φαντάζομαι».
Παράλληλα, η βουλευτής των Δημοκρατικών, Ζιν Σαχίν, ζήτησε να εισαχθούν κλιμακωτές κυρώσεις, οι οποίες θα καθορίζουν σταδιακές επιπτώσεις για την Τουρκία, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας S-400. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι μπορεί να αφήσει (!) στον κ. Τραμπ «κάποια ικανότητα να συνεχίσει να διαπραγματεύεται» με την Άγκυρα και να «την ενθαρρύνει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζέιμς Λάνκφορντ, που επεσήμανε με τη σειρά του ότι το Κογκρέσο θέλει να καταστήσει σαφές πως οι κυρώσεις ισχύουν και ότι «εάν μια άλλη χώρα θέλει να αγοράσει ρωσικά συστήματα, θα έχει την ίδια απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ωστόσο, ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Λίντσεϊ Γκράχαμ, πήρε άλλη θέση, κρίνοντας ότι οι δυο χώρες πρέπει να αφήσουν πίσω το ζήτημα του ρωσικού συστήματος και να συνεχίσουν την συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο. «Το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε για την Τουρκία είναι να συνδέσουμε τις οικονομίες μας, να μην αφήσουμε τους S-400 να καθορίσουν τη σχέση μας». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις κυρώσεις, εάν μπορούμε».
Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προειδοποίησε ότι «θα είναι δύσκολο να αναγκαστεί κάποιος πρόεδρος να ακολουθήσει τον νόμο, όταν δεν θέλει».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στα μέσα Ιουλίου, που ανέφερε ότι η απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.