Η ΕΕ τραβάει το… αυτί στην Τουρκία για την παύση των δημάρχων

Must Read

Την άρση της απόφασής της να παύσει τους εκλεγμένους Κούρδους δημάρχους τριών πόλεων καλεί την Τουρκία η ΕΕ μέσω της αρμόδιας εκπροσώπου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Μάγια Κοτσίγιανιτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει έννομο δικαίωμα να προστατεύει τη χώρα από την τρομοκρατία, όμως όλο αυτό πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των κανόνων του κράτους δικαίου και όχι –όπως αφήνει να εννοηθεί  αυθαίρετα.

Αναλυτικά, στη δήλωσή της η Μάγια Κοτσίγιανιτς αναφέρει:

«Οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν προσωρινά τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους του Ντιγιαρμπακίρ, του Βαν και του Μαρντίν στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κρατηθεί ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Η αντικατάσταση του Selçuk Mizrakli, του Bedia Özgökçe Ertan και του Ahmet Türk από τους κυβερνητικούς κυβερνήτες προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση το σεβασμό των δημοκρατικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Οι απολύσεις και οι κρατήσεις των τοπικών πολιτικών και ο διορισμός άλλων προσωρινών στερούν τους ψηφοφόρους της πολιτικής εκπροσώπησης σε τοπικό επίπεδο και διακινδυνεύουν σοβαρά την τοπική δημοκρατία.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στο Ντιγιάρμπακιρ για την παύση του δημάρχου της πόλης

Μολονότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θεμιτό δικαίωμα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, είναι επίσης υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι αυτό γίνεται σύμφωνα με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο σύνταγμά της και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας και όχι για πολιτικούς λόγους, κατ’ εφαρμογήν της ποινικής και αντιτρομοκρατικής νομοθεσία.

Η Τουρκία πρέπει να καταργήσει τα μέτρα που εμποδίζουν τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και με τη δέσμευση της Τουρκίας για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενώ η ΕΕ έχει καταδικάσει σαφώς και επανειλημμένα τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και εξέφρασε την αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των θυμάτων, επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή της για επείγουσα επανάληψη μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη ειρηνικής και βιώσιμης λύσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This