Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Προηγείται ο Σαλβίνι σε όλες τις δημοσκοπήσεις

Πρώτο στην εκλογική κούρσα στην Ιταλία είναι το κόμμα του Ματτέο Σαλβίνι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση. Τα ποσοστά του, βέβαια, έχουν υποχωρήσει κατά 3% σε σχέση με το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών (26 Μαΐου), αλλά η Λέγκα παραμένει στην κορυφή.

Άνοδο, ωστόσο, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την κυβερνητική κρίση, βλέπουν και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων.

Βάσει της έρευνας, το κόμμα του Σαλβίνι είναι το μόνο που παίρνει ποσοστό άνω του 30% , με 31,3%, αν και πέφτει, αφού στις Ευρωεκλογές σημείωσε 34,4%. Το PD του Νικόλα Τζινγκαρέτι συγκεντρώνει το 24,6% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων (με 22,7% στις ευρωεκλογές), ενώ και το Κίνημα 5 Αστέρων του Λουΐτζι Ντι Μάγιο φαίνεται να ανεβαίνει τρεισήμισι μονάδες στις προτιμήσεις των Ιταλών μετά το 17,1% των Ευρωεκλογών του Μαΐου (20.8% στην τελευταία δημοσκόπηση της Tecnè).

Απ’ την άλλη, το δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να υποχωρεί μισή μονάδα από το 8.8% στο 8,3%, ενώ το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζα Μελόνι καταγράφει ελάχιστη άνοδο από 6,5 σε 6,7%.

Τα ποσοστά των άλλων πολιτικών δυνάμεων είναι σε κάθοδο, αλλά όπως υποστηρίζει η εταιρεία των δημοσκοπήσεων, που διεξήγε την έρευνα, εάν η χώρα πήγαινε αμέσως σε εκλογές, θα υπήρχε αποχή της τάξεως ακόμα και του 50%. Τα ποσοστά μέχρι την μέρα της δημοσκόπησης έδειχναν 48,3% αποχή!

Για το 65% των ερωτηθέντων η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η καλύτερη λύση για την έξοδο από την κρίση. Όσο για τους ψηφοφόρους της Λέγκας, η απόφαση του Σαλβίνι να καταθέσει πρόταση μομφής συναντά σχεδόν καθολική υποδοχή: το 83% εξ αυτών πιστεύει πως ο ηγέτης της Λέγκας έπραξε σωστά. Το 62% των ψηφοφόρων του κόμματός του θα προτιμούσε τις εκλογές εντός του διαστήματος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ενώ μόνον το 24% τάσσεται υπέρ του να είχε ψηφισθεί πρώτα από τη συγκυβέρνηση ο προϋπολογισμός και να στηθούν οι κάλπες στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα 5% των οπαδών της Λέγκας τάσσεται υπέρ μίας νέας προσπάθειας για συγκυβέρνηση με το Κίνημα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ