Σάλος έχει προκληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες και να το ξανανοίξει μόλις δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της παράτασης που έχει δώσει η Ε.Ε. για το Brexit.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στους πολίτες όσο και στους πολιτικούς της χώρας, καθώς παρότι νόμιμη, είναι πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά πολιτικά δεδομένα της Αγγλίας.

Προκειμένου να αποτρέψουν την αναστολή εργασιών, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον είτε να ανακαλέσει την απόφασή του ή να την θέσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι ηγέτες του Εργατικού κόμματος, του Εθνικού κόμματος Σκοτίας, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Κόμματος της Ουαλίας, της Ανεξάρτητης Ομάδας για Αλλαγή και των Πρασίνων. «Ζητούμε από τον πρωθυπουργό να αναστρέψει την απόφασή του άμεσα, ή να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν για το κατά πόσο θα πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο», γράφουν στην ανακοίνωση.

Ακολούθως, καταδικάζουν ως «αντιδημοκρατικές» τις ενέργειες του Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι κρύβουν σκοπιμότητα. «Δεν υπάρχει εντολή από τον λαό για ένα καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία. Ο πρωθυπουργός κλείνει το κοινοβούλιο με μοναδικό στόχο να εμποδίσει τους βουλευτές να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Οι ψηφοφόροι στερούνται της ευκαιρίας, δια των αντιπροσώπων τους, να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λογοδοτεί, να πάρουν σημαντικές αποφάσεις και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει νομική βάση για οποιαδήποτε ενέργεια δρομολογείται», καταλήγουν.

Παραιτήσεις

Στο μεταξύ, την απόφαση ακολούθησαν δύο ηχηρές παραιτήσεις, και μάλιστα από τους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος. Την ίδια ώρα, όπως είχε προαναγγείλει, την παραίτησή της υπέβαλε και η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία, Ρουθ Ντέιβιντσον.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε από το βρετανικό Κοινοβούλιο να αποπειραθεί να διακόψει την προσπάθεια του Τζόνσον «με πολιτικά μέσα, νομοθετώντας ταχύτατα». Τόνισε δε ότι θα καταθέσει μια πρόταση μομφής την κατάλληλη στιγμή.

Απειλούν με κατάληψη του κοινοβουλίου

Το κίνημα Momentum που στηρίζει τον Κόρμπιν καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις και κλείσιμο δρόμων, για να σταματήσει το -όπως το αποκαλεί- πραξικόπημα.

Η εθνική συντονίστρια του κινήματος, Λόρα Πάρκερ, δήλωσε: «Το μήνυμά μας στον Τζόνσον είναι αυτό: Εάν κλέψεις την δημοκρατία μας, θα κλείσουμε τους δρόμους. Είμαστε χιλιάδες και θα συμμετέχουμε στην κατάληψη του κοινοβουλίου και στο κλείσιμο των δρόμων πριν να αφήσουμε τον Τζόνσον να κλείσει τις πόρτες της δημοκρατίας».

Παράλληλα, τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες που μαρτυρούν τη λαϊκή οργή. Εντύπωση προκαλούν τα πανό με εικόνες του Μπόρις Τζόνσον οι οποίες συνοδεύονται από λεζάντες που ισοδυναμούν με κατηγορίες σε βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και πραξικοπηματικού χαρακτήρα πολιτική.