Παρασκευή 18/6/2021

Την αποφυλάκιση του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο

Την αποφυλάκιση υπό όρους του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο πλαίσιο της κύριας δίκης του, αποφάσισε σήμερα τουρκικό δικαστήριο, ωστόσο ο Κούρδος ηγέτης θα παραμείνει στη φυλακή καθώς εκτίει ποινή για προηγούμενη καταδίκη του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το δικαστήριο στην Σινκάν, κοντά στην Άγκυρα, αποφάσισε έπειτα από ακροαματική διαδικασία στην οποία ούτε ο Ντεμιρτάς, ούτε οι δικηγόροι του παρευρέθηκαν, την απελευθέρωση του Κούρδου πολιτικού ηγέτη που κατηγορείται ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για μια «υποκίνηση σε εγκληματικές πράξεις».

Να θυμίσουμε ότι παραμένει υπό κράτηση από τον Νοέμβριο του 2016 και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 142 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Στις 7 Ιανουαρίου η δίκη

Δεν έχει καταστεί σαφές πότε ο Ντεμιρτάς θα αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή στην Αδριανούπολη (βορειοδυτικά), δήλωσε ο δικηγόρος του, Ραμαζάν Ντεμίρ. Καταδικάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2018 σε τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ωστόσο, είναι δυνατόν για τον πρώην συν-πρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος παραμένει μια από τις ηγετικές μορφές του κόμματος, να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους στο πλαίσιο της υπάρχουσας καταδίκης του. «Θα μιλήσουμε μαζί του σήμερα και θα ενεργήσουμε γι ‘αυτό», τόνισε ο Ντεμίρ.

Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν σήμερα να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία, δηλώνοντας ότι θέλουν περιμένουν στις 18 Σεπτεμβρίου, την απόφαση του τμήματος μείζονος συνθέσεως του ΕΔΑΔ για την προσωρινή κράτηση του πελάτη τους.

Η δίκη του Ντεμιρτάς αναβλήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ