Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Σουδάν – παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Must Read

Οι σουδανικές δυνάμεις των πραξικοπηματιών εκτόξευσαν δακρυγόνα κατά διαδηλωτών  που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους κατά του πραξικοπήματος και απαιτούν πολιτική διακυβέρνηση λίγες μέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ προειδοποίησαν τον στρατό να μην ορίσει τον διάδοχό του.

Φωνάζοντας «Όχι, όχι στη στρατιωτική διακυβέρνηση», οι διαδηλωτές ζήτησαν τη διάλυση του κυβερνώντος συμβουλίου του Σουδάν με επικεφαλής τον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου, συλλαμβάνοντας τον τότε πρωθυπουργό Abdalla Hamdok και εκτροχιάζοντας τη μετάβαση σε πλήρη Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι δρόμοι που οδηγούν στο προεδρικό μέγαρο και το αρχηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ σφραγίστηκαν από βαριές αναπτύξεις στρατευμάτων, ΜΑΤ και παραστρατιωτικών μονάδων, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Μπουρχάν είχε ρίξει τόσο τον Χάμντοκ όσο και την κυβέρνηση στο πραξικόπημα του Οκτωβρίου, διαλύοντας μια επισφαλή συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ του στρατού και των πολιτών που είχε δημιουργηθεί στον απόηχο της ανατροπής του μακροχρόνιου μονάρχη Ομάρ-αλ-Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019.

Ο αρχηγός του στρατού επανέφερε τον Hamdok στις 21 Νοεμβρίου, μια συμφωνία που ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε εν μέρει με την υπόσχεση εκλογών στα μέσα του 2023 — αλλά το κίνημα διαμαρτυρίας Κατά του πραξικοπήματος επέκρινε τη συμφωνία ως “προδοσία” και συνέχισε τις συγκεντρώσεις του.

Ο Χαμντόκ στη συνέχεια παραιτήθηκε την Κυριακή — έξι εβδομάδες μετά τον επαναδιορισμό του από τον Μπουρχάν — λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε “επικίνδυνο σταυροδρόμι που απειλεί την ίδια της την επιβίωση”.

Επιλογή του λαού

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και η Νορβηγία προειδοποίησαν τον στρατό να μην διορίσει τον δικό του διάδοχο του Hamdok, λέγοντας ότι «δεν θα υποστηρίξει έναν πρωθυπουργό ή μια κυβέρνηση που θα διοριστεί χωρίς τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών».

Οι τέσσερις δυτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι εξακολουθούν να πιστεύουν στη δημοκρατική μετάβαση στο Σουδάν, αλλά εξέδωσαν μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς τον στρατό εάν δεν Ο εκδημοκρατισμός και η διενέργεια εκλογών δεν προχωρήσουν.

«Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος, θα επιδιώξουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να λογοδοτήσουν εκείνοι οι παράγοντες που εμποδίζουν τη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε η δήλωση των Δυτικών κρατών.

«Η μονομερής δράση για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού και νέου υπουργικού συμβουλίου θα υπονόμευε την αξιοπιστία αυτών των θεσμών και θα κινδύνευε να βυθίσει το έθνος σε σύγκρουση».

Το πραξικόπημα — ένα από τα πολλά στην ιστορία του Σουδάν μετά την ανεξαρτησία — πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και μια αιματηρή καταστολή που άφησε τουλάχιστον 57 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με ανεξάρτητη Επιτροπή Ιατρών.

Την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα κοντά στο παλάτι, καθώς και σε συγκεντρώσεις στα προάστια βόρεια του Χαρτούμ και στην ανατολική πόλη Πορτ Σουδάν.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, Ομντουρμάν και στην πρωτεύουσα της πολιτείας Νότιου Νταρφούρ, Νυάλα, ανεβάζοντας το σύνολο των διαδηλωτών που έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα σε χιλιάδες.

Οι διαδηλωτές στο ανατολικό Χαρτούμ έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων και έστησαν οδοφράγματα από τούβλα στους δρόμους. Άλλοι διαδηλωτές προέτρεψαν τον στρατό «να επιστρέψει στους στρατώνες».

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν εώς το απόγευμα της Τρίτης.

Επείγουσα δράση

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ δήλωσε την Τρίτη ότι «σέβεται» την απόφαση του Χάμντοκ και κάλεσε την Διεθνή κοινότητα σε «επείγουσα δράση» για την επίλυση της κρίσης.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «λυπάται που δεν υπάρχει πολιτική συνεννόηση για την πορεία προς τα εμπρός παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Σουδάν».

Την Τρίτη, ο Μπουρχάν συναντήθηκε με τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ Μπράιαν Σουκάν, τονίζοντας την ανάγκη «να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών για να καταλήξουμε σε ένα εθνικό πρόγραμμα συναίνεσης».

Οι ακτιβιστές στο Διαδίκτυο προέτρεψαν τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο «μέχρι να επιτευχθεί η νίκη», σύμφωνα με την Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, μια συμμαχία ανεξάρτητων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαδηλώσεις κατά του Μπασίρ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This