ΗΠΑ-Ρωσία: Θρίλερ κατασκοπείας βγαλμένο από ταινία

Must Read

Ταινία κατασκοπείας με Ρώσους κι Αμερικανούς θυμίζουν τα όσα έγραψαν οι New York Times τη Δευτέρα και μετέδωσε χθες το CNN, αποκαλύπτοντας μια επιχείρηση Αμερικανών πρακτόρων του 2017.

Η έγκυρη αμερικάνικη εφημερίδα αποκάλυψε την ιστορία, κάνοντας λόγο για τη φυγάδευση –από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ- υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος επί μία δεκαετία είχε άμεση πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες από τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά δεν τις κράταγε για τον εαυτό του… Τις έδινε στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση φυγάδευσής του κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να μην κινδυνεύσει και, φυσικά, ελάχιστοι γνωρίζουν πόσα κλιμάκια πρακτόρων της CIA ενεπλάκησαν στην επιχείρηση διαφυγής του από τη Μόσχα σε χώρα της επιλογής του ή στις ΗΠΑ, όπου θα αρχίσει μια νέα ζωή σε καθεστώς προστασίας. Επίσης, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το πραγματικό όνομα του Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος από τον τότε διευθυντή της CIA, αλλά και από τα ελάχιστα υψηλόβαθμα στελέχη της, που γνώριζαν τη δράση του, αποκαλούταν ως «το απόκτημα».

Λευκός Οίκος και CIA διέψευσαν αυτό που έχουν επιβεβαιώσει πάνω από δέκα «πηγές» στην έγκριτη εφημερίδα και στο πιο διάσημο ειδησεογραφικό δίκτυο του κόσμου.

Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διείσδυση (από πλευράς Αμερικής) κατασκόπου στο Κρεμλίνο όλων των εποχών!

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης παραμένουν άγνωστες και μας μεταφέρουν σε ψυχροπολεμικές  εποχές…

Μόνο που σε αυτήν δεν πρωταγωνιστεί ένας σταθμάρχης της παλαιάς KGB όπως ο Όλεγκ Γκορντιέφσκι, τον οποίο φυγάδευσε η βρετανική ΜΙ6, αλλά ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Βλάντιμιρ Πούτιν και απέκτησε πρόσβαση στο  Κρεμλίνο.

Αυτός, λοιπόν, για μια δεκαετία τροφοδοτούσε την CIA με ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες για τη Ρωσία, έχοντας πρόσβαση ακόμη και σε έγγραφα που ήταν άκρως απόρρητα και -κατά κανόνα- έβλεπε μόνο ο αρχηγός της FSB (διάδοχος υπηρεσία της KGB) και ο Ρώσος πρόεδρος.

Το «απόκτημα»

Το «απόκτημα» ήταν και πρώην ισχυρό στέλεχος της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (FSB), σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται το CNN και οι Times. Μάλιστα, ο Ρώσος φέρεται να έχει φωτογραφήσει τον Ρώσο πρόεδρο με κρυφή κάμερα τελευταίας τεχνολογίας.

Η επιχείρηση φυγάδευσής του το 2017 πραγματοποιήθηκε με πλήρη μυστικότητα, όταν η CIA έκρινε ότι η παραμονή του στη Ρωσία ήταν επισφαλής. Αιτία ήταν η κακή διαχείρηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων πληροφοριών που έδινε στην CIA από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τους επιτελείς του.

Η ταυτότητα του Ρώσου κατασκόπου κινδύνευσε να αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τραμπ με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον τότε πρέσβη της χώρας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Έτσι, τον Μάϊο του 2017 πάρθηκε η απόφαση για την φυγή του. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες για τον ISIS στη Συρία, τις οποίες είχε δώσει η Mossad, και, παρόλο που δεν ενέπλεξε το «απόκτημα», δύο ή τρία κορυφαία στελέχη της CIA φοβήθηκαν για την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του Ρώσου.

Ο φόβος υπήρχε και στο παρελθόν. Ο ίδιος ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA εκείνη την περίοδο, φέρεται να είχε πει σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι πολλές πληροφορίες που αφορούσαν τον κατάσκοπο δίπλα στον Πούτιν (χωρίς, ωστόσο, καμία από αυτές να οδηγεί στην ταυτότητά του) άρχισαν να διαρρέουν.

Τότε, αποφασίστηκε να φυγαδευθεί το «απόκτημα» με μια καλοστημένη επιχείρηση, προκειμένου να μην υποψιασθεί τίποτε το Κρεμλίνο.

Του το είχαν προτείνει και πριν το Μάϊο του 2017, όταν οι Αμερικανοί είχαν την αίσθηση ότι μπορεί να αποκαλυφθεί ο ρόλος του, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Επικαλέσθηκε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και προσπάθησε να τους καθησυχάσει.

Το CNN επικαλείται ανώνυμα τουλάχιστον δύο αξιωματούχους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το «απόκτημα» στρατολογήθηκε από τη CIA το 2009. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της CIA, Μπρίτανι Μπράμελ, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση: «Το αφήγημα του CNN ότι η CIA παίρνει αποφάσεις για την ζωή ή τον θάνατο ανθρώπων με βάση οτιδήποτε άλλο εκτός από την αντικειμενική ανάλυση και την συλλογή ηχητικών ντοκουμέντων είναι απλά ψευδές».

Η Μπράμελ διέψευσε και την επιχείρηση διαφυγής του Ρώσου αξιωματούχου από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αρνήθηκε να κάνει  οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, είπε ότι το story του CNN δεν είναι μόνο λάθος, αλλά μπορεί και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This