Η Τουρκία το παίζει «νταβατζής» και της Παλαιστίνης

Must Read

Σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να βρει συμμάχους, η Τουρκία επιχειρεί να ντοπάρει τους Παλαιστίνιους εναντίον του Ισραήλ, απαντώντας στις εξαγγελίες Νετανιάχου για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της βόρειας Νεκρής Θάλασσας, εάν και εφόσον συνεχίσει να βρίσκεται στο αξίωμα και μετά τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Μη χάνοντας την ευκαιρία, λοιπόν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε το Ισραήλ ως  «ρατσιστικό κράτος απαρτχάιντ», διακηρύσσοντας ότι η Άγκυρα θα πολεμήσει μέχρι τέλους στο πλάι των Παλαιστινίων.

Μάλιστα, επιτέθηκε στον Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «παράνομες, αθέμιτες και επιθετικές προεκλογικές δεσμεύσεις».

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχαμάντ Σταγιέχ, με ανακοίνωσή του λίγο πριν τις δηλώσεις Νετανιάχου, εν μέσω αναφορών για μια πιθανή ανακοίνωση προσάρτησης, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χανάν Ασράουϊ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».

Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε το Ισραήλ κατά της μερικής προσάρτησης της Δυτικής Όχθης. «Μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς.

«Οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία και την διακυβέρνηση του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα είχε καμία διεθνή νομική ουσία», πρόσθεσε ο Ντούτζαριτς. Ερωτηθείς για την αντίδραση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι σαφής: Οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία».

Αντιδράσεις και από τα αραβικά έθνη

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, τα αραβικά έθνη καταδίκασαν το σχέδιο του Ισραηλινού προέδρου να προσαρτήσει το ένα τρίτο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης αμέσως μετά τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, εάν συνεχίσει να βρίσκεται στο αξίωμα.

Μάλιστα, αξιωματούχοι της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας επέκριναν έντονα αυτή τη δήλωση.

Εξάλλου, ο αρχηγός των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών είπε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς παράνομη. «Η προσάρτηση που πρότεινε ο Νετανιάχου θα έθαβε κάθε ευκαιρία για ειρήνη», δήλωσε ο Σαέμπ Ερεκάτ.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη το 1967, αλλά σταμάτησε την προσάρτηση στο σημείο.

Οι Παλαιστίνιοι, έχοντας χάσει τα εδάφη όπου κατοικούσαν, διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή για ένα μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος.

Από την άλλη, ο Νιετανιάχου παλαιότερα επέμενε πως το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα την παρουσία του στην κοιλάδα του Ιορδάνη για λόγους ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, πάντως, δήλωσε ότι η προτεινόμενη προσάρτηση δεν θα έχει «καμία διεθνή νομική ισχύ».

«Υπάρχει ένα μέρος που θα τεθεί αμέσως υπό ισραηλινή κυριαρχία μετά τις εκλογές. Αν λάβω καθαρή εντολή, τότε θα εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην βόρεια Νεκρή Θάλασσα.

Αυτή θα είναι η ανατολική μας ασπίδα, η οποία θα μας διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγίνουμε χώρα με εύρος λίγων χιλιομέτρων.

Ο χάρτης αυτός εγγυάται στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ. Καθορίζει τα ανατολικά μας σύνορα. Δείτε τον χάρτη με το μπλε χρώμα.

Θα προστατέψει όλα τα συμφέροντα ασφαλείας μας και θα μας εγκαταστήσει για πάντα στην περιοχή», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Αυτή η κίνηση, διευκρίνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος, δεν θα γίνει πριν την δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ και πριν από διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό θα είναι «μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την κυριαρχία μας στους οικισμούς μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και σε άλλες τοποθεσίες κρίσιμες για την ασφάλειά μας, την κληρονομιά μας και το μέλλον μας», δήλωσε ο Νετανιάχου, με ισραηλινές σημαίες στο φόντο.

«Δεν είχαμε μια τέτοια ευκαιρία από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών και αμφιβάλλω αν θα έχουμε μια τέτοια ευκαιρία τα επόμενα 50 χρόνια» τόνισε.

Ο χάρτης του Νετανιάχου δείχνει πως η Ιεριχώ μετατρέπεται σε ένα μικρό νησί μέσα στην ισραηλινή επικράτεια, ενώ η πόλη Al-Auja καθώς και έξι παλαιστινιακές κοινότητες περικυκλώνονται.

Στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη Ποταμού και της Νεκρής Θάλασσας (της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, κατά τους βιβλικούς όρους που χρησιμοποιεί ο Νετανιάχου) ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και 11.000 Εβραίοι έποικοι, ενώ μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στην περιοχή είναι η Ιεριχώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This