Τον κώδωνα του κινδύνου για μια παγκόσμια πανδημία, που θα μπορούσε να αφανίσει 80 εκατομμύρια άτομα σε λιγότερο από 36 ώρες και μαζί το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρώτη έκθεση που συνέταξε το Συμβούλιο Παρακολούθησης Παγκόσμιας Ετοιμότητας του ΠΟΥ, «ένας ταχέως εξαπλούμενος αναπνευστικός παθογόνος παράγοντας θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ενδεχομένως αφανίζοντας εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο».
«Εάν αληθεύει η θεωρία ότι “το παρελθόν είναι ο πρόλογος του μέλλοντος”, τότε υπάρχει πραγματική απειλή μιας ταχέως μεταδιδόμενης, εξαιρετικά θανατηφόρου πανδημίας εξαιτίας ενός αναπνευστικού παθογόνου που θα σκοτώσει 50 με 80 εκατομμύρια ανθρώπους και θα ‘σβήσει’ σχεδόν το 5% της παγκόσμιας οικονομίας. Μιας τέτοιας κλίμακας παγκόσμια πανδημία θα είναι καταστροφική, προκαλώντας χάος, αστάθεια και ανασφάλεια. Ο πλανήτης δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», αναφέρεται στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.
Κόστος 3 τρισ.
Σύμφωνα και με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αν μια παγκόσμια πανδημία όπως αυτή της ισπανικής γρίπης του 1918 συμβεί σήμερα θα κοστίσει περίπου τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο πληθυσμός της Γης είναι τετραπλάσιος και η μετακίνηση των πληθυσμών ευκολότερη.
Ο ΠΟΥ προτείνει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, την ενίσχυση των συντονιστικών συστημάτων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων ετοιμότητας ανά χώρα.