Βούλγαρος υπ. Άμυνας προς Σκόπια: «Ουτοπία ότι είστε απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου» (video)

Must Read

Και αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας στους Σκοπιανούς γη και ύδωρ, η κυβέρνηση μιας άλλης χώρας σήμερα προσπαθεί να διακόψει την ενταξιακή τους πορεία σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Οι Βούλγαροι, που ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πώς και γιατί το βουλγάρικο ιδίωμα που μιλούν οι γείτονές τους έπρεπε να ονομαστεί «μακεδονική γλώσσα» και οι ίδιοι, που έχουν σλαβικές -και κυρίως βουλγάρικες- ρίζες, «Μακεδόνες» εγείρουν σοβαρές ενστάσεις.

Το πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών έχει να κάνει με ιστορικά και γενεαλογικά ζητήματα και η Βουλγαρία, όπως φαίνεται, δεν σκοπεύει να υποχωρήσει.

«Εάν θέλεις να πιστεύεις στην ουτοπία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρόγονός σου,  είναι δικαίωμά σου. Αλλά δεν μπορείς να παραποιείς την ιστορία», δήλωσε ευθαρσώς στο κανάλι «Ευρώπη» ο αντιπρόεδρος της βουλγάρικης κυβέρνησης, ηγέτης του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Ο ίδιος ήταν σαφέστατος αναφορικά με τις βουλγάρικες θέσεις σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα:  «Η Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αν δεν δεχθεί τη θέση της Βουλγαρίας σε ιστορικά ζητήματα, που προκαλούν διαμάχη και στα δύο κράτη. Η Βουλγαρία θα πρέπει να τηρήσει σταθερά τη θέση της σε τέτοια ιστορικά θέματα και να αρνηθεί να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του γείτονά της, αν οι δυο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία στο πλαίσιο μίας βουλγαρομακεδονικής επιτροπής. Τα Σκόπια δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αναγνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα».

Ακόμα, όμως, και μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας διακρατικής επιτροπής, ο Καρακατσάνοφ δε μοιάζει αισιόδοξος: «Οι προσπάθειες να δημιουργηθεί κάτι που να ταιριάζει και στις δυο πλευρές δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα υποκατάστατο, (σ.σ. μείγμα) της ιστορικής αλήθειας και της παραποίησης, κάτι ανάμεσα σε ψέμα και αλήθεια».

Ο πολιτικός εξέφρασε την αγανάκτησή του και για το γεγονός ότι τα Σκόπια επιμένουν στην «μακεδονική» καταγωγή του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ, αλλά και για την πρόσφατη πρόταση που έγινε, να τιμάται, δηλαδή, ο Ντέλτσεφ στις 7 Οκτωβρίου από κοινού σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνεται πως ο Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος επαναστάτης, που πολέμησε ενάντια στους Οθωμανούς στην τότε τουρκοκρατούμενη Μακεδονία και Θράκη.

«Για μένα, μια τέτοια πρόταση είναι κοροϊδία, η οποία στην πραγματικότητα υπονομεύει τη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Ο υπουργός Άμυνας έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Βουλγαρία θα εμποδίσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, εάν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ «συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι υπάρχει η μακεδονική γλώσσα», ενώ σχεδόν όλοι οι Βούλγαροι πολιτικοί και αξιωματούχοι αναφέρονται συχνά πυκνά στο γεγονός ότι με τους Σκοπιανούς ομολόγους τους μιλούν χωρίς μεταφραστή.

Όσο για τον πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, είχε εκφράσει στο παρελθόν την άποψη ότι «οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας τόσο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα όσο και κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Αναγέννησης προσδιορίζονταν ως Βούλγαροι», ενώ και πολύ σημερινοί Βούλγαροι τους θεωρούν ομοεθνείς τους.

Για του λόγου το αληθές, δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Mm_fiisJFDc

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This