Τρίτη 11/5/2021

Πιέσεις στην Ε.Ε από τη Σουηδία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Πιέσεις προς την Ε.Ε. για να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων θα ασκήσει η Σουηδία στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. και ενώ είναι σε εξέλιξη η τουρκική θηριωδία κατά αμάχων στη βορειοανατολική Συρία.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε χθες το σουηδικό Κοινοβούλιο, μία ημέρα μετά την απόφαση της γειτονικής Νορβηγίας να «παγώσει» τις εξαγωγές όπλων στην Αγκυρα. Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.«Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αποσταθεροποιεί την κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες όχι μόνο για τους Κούρδους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ασχοληθεί αμέσως με το θέμα» έγραψε η Λίντε στο twitter.

«Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα, το υπουργείο Εξωτερικών, για προληπτικούς λόγους, δεν θα επεξεργαστεί νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγής αμυντικού υλικού και υλικών πολλαπλών χρήσεων προς την Τουρκία μέχρι νεωτέρας» δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Ινε Ερικσεν Σορέιντε.

Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε επίσης πριν από δύο ημέρες τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ