Κορωνοϊός: Κίνδυνος για νέες απειλητικές μεταλλάξεις από το χάπι της Merck κατά της Covid-19;

Kάποιοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από τα τέλη του 2021 για αυτό το ενδεχόμενο, λόγω του τρόπου λειτουργίας του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Must Read

Νέες μεταλλάξεις φέρεται να προκαλεί σε κάποιους ασθενείς το χάπι της Merck κατά της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε σήμερα το Bloomberg, στην οποία ερευνητές εμφανίζονται ανήσυχοι πως το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο μελέτης που ενήργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Imperial College του Λονδίνου και σε άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχουν μεταλλάξεις που φέρεται να σχετίζονται με το χάπι Lagevrio της Merck, καθώς έχουν εντοπιστεί σε δείγματα ιού που ελήφθησαν από δεκάδες ασθενείς.

Μέχρι σήμερα οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που συνδέονται με το χάπι δεν έχουν αποδειχθεί πιο επιθετικές προς το ανοσοποιητικό σύστημα ή θανατηφόρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο medRxiv. Όμως, η ύπαρξή τους υπογραμμίζει, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν με την ευρύτερη χρήση του φαρμάκου, το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση στην Κίνα.

Το χάπι Lagevrio λειτουργεί δημιουργώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορωνοϊού, που εμποδίζουν να αναπαραχθεί ο ιός στο σώμα και μειώνει τις πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από τα τέλη του 2021 για αυτό το ενδεχόμενο, λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου.

Δεν υπάρχουν στοιχεία

Η εταιρεία, από την πλευρά της, αμφισβητεί το γεγονός πως το φάρμακο προκαλεί παραλλαγές που μπορεί να προβληματίσουν τους ειδικούς. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντιιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg αναφορικά με τη μελέτη. «Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Ακόμη, τόνισε πως οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν προκύψει λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και πως το Lagevrio μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης. Μάλστα, η Merck κάνει λόγο έρευνα που έγινε σε ζώα και η οποία έδειξε ότι το φάρμακό της δεν προκαλεί μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, που ενέκρινε το Lagevrio στα τέλη του 2021, αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν σχολιάζει έρευνες τρίτων» και πως «συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν φάρμακα κατά του κορωνοϊού για να αξιολογήσει τη δραστηριότητα των προϊόντων τους έναντι των παραλλαγών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This