Επικίνδυνα για καρκίνο πολλά κοινά τρόφιμα!

Σοκ από τη δημοσιοποίηση παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας για τους κινδύνους από τα επεξεργασμένα προϊόντα

Must Read

Σοκ και δέος προκαλεί η δημοσιοποίηση παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας η οποία αποδεικνύει πως ο καρκίνος κρύβεται πίσω από τις πιο συνηθισμένες και διαδεδομένες τροφές. Η απόδειξη πως το ψωμί του τοστ, δηλαδή ένα στοιχείο που εντάσσεται στην διατροφική συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών, ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου ισοδυναμεί με μια πυρηνική βόμβα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, η συχνή κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και θανάτου από αυτόν, ιδίως αναφορικά με γυναικολογικούς καρκίνους. Τα στοιχεία είναι πραγματικά σοκαριστικά, καθώς διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων από έναν άνθρωπο υπήρχε αύξηση 2% στην πιθανότητα γενικά να διαγνωσθεί καρκίνος και 19% ειδικότερα στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ακόμη, υπήρχε αύξηση στη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 6% γενικά και ειδικότερα κατά 16% από καρκίνο του μαστού και κατά 30% από καρκίνο των ωοθηκών.

Στη λίστα των επεξεργασμένων τροφίμων δεν ανήκει μόνο το συσκευασμένο ψωμί, αλλά μια σειρά τροφίμων που δεν λείπουν σχεδόν από κανένα καλάθι νοικοκυριού. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία κατά την παραγωγή τους, όπως ποτά με ανθρακικό, συσκευασμένα ψωμιά, έτοιμα φαγητά, δημητριακά και άλλα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως συχνά τέτοια προϊόντα είναι σχετικά φθηνά και βολικά στην κατανάλωση. Για αυτόν τον λόγο και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, προωθούνται μέσω ισχυρού μάρκετινγκ. Παράλληλα, όμως, έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών προσθετικών και άλλων ουσιών. Αλλες μελέτες έχουν συσχετίσει αυτές τις τροφές με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.ά.

«Βρίσκονται παντού»

Η κύρια ερευνήτρια του επιστημονικού project, η δρ Κιάρα Τσανγκ του πανεπιστημίου Imperial ανέφερε ότι «τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται παντού και προωθούνται έντονα με φθηνές τιμές και ελκυστικές συσκευασίες, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Αυτό δείχνει ότι το διατροφικό περιβάλλον μας χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση, για να προστατευτεί ο πληθυσμός από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα».

Η αποκάλυψη των τρομακτικών αυτών στοιχείων έρχεται να επιβεβαιώσει τις συστάσεις που έχει κάνει εδώ καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας τον περιορισμό των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής. Πάνω σε αυτή τη βάση οι ερευνητές της διεπιστημονικής έρευνας πρότειναν, μεταξύ άλλων, να υπάρχουν σαφείς προειδοποιητικές σημάνσεις στις συσκευασίες των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να προστατευθούν κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά που είναι πιο ευάλωτα στα φθηνά αλλά και ανθυγιεινά προϊόντα.

Στην μεγάλη έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) και των πανεπιστημίων του Σάο Πάολο (Βραζιλία) και Nova Λισαβόνας (Πορτογαλία), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine και ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 198.000 άτομα 40-69 ετών, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε σε βάθος δεκαετίας, ειδικότερα αναφορικά με τη διάγνωση 34 διαφορετικών καρκίνων και της πιθανότητας θανάτου από αυτούς. Στη διάρκεια της μελέτης περίπου 16.000 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο και 4.000 πέθαναν εξαιτίας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι η μελέτη παρατήρησής τους δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος μεταξύ πολύ επεξεργασμένων τροφών – καρκίνου, αλλά μια συσχέτιση, γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να αποδειχθεί μια τέτοια σχέση. Πρόσθεσαν ότι ο καρκίνος έχει πια ξεπεράσει την καρδιαγγειακή νόσο ως κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This