Ξεπέρασαν τους 7.800 οι νεκροί από το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία – Αυξάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια

Χιλιάδες διασώστες από ολόκληρο τον κόσμο στις σεισμόπληκτες περιοχές - Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται για την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων

Must Read

Πολλές μικρές νίκες μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πανηγύρισαν σήμερα οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία, ανάμεσά τους και η ελληνική αποστολή, η οποία κατάφερε να ανασύρει ζωντανούς από τα χαλάσματα τρία ανήλικα κοριτσάκια και έναν 50χρονο άνδρα στην επαρχία Hatay, βόρεια της Αντιόχειας. Ωστόσο, ο «φόρος αίματος» απο τους φονικούς καταστροφικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία αυξάνει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, με τους νεκρούς στις δύο πληγείσες χώρες να έχουν φτάσει, πλέον, τους 7.826.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στους σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία έφτασαν τους 5.894 και οι τραυματίες τους 34.810. Όπως δήλωσε ο ίδιος, τα ελικόπτερα θα συνεχίσουν να επιχειρούν, αναζητώντας επιζώντες μέσα στα χαλάσματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στα «ισοπεδωμένα» Άδανα, πλήθος σεισμόπληκτων έχουν βρει καταφύγιο σε σχολείο, όπου θα περάσουν ακόμα ένα βράδυ για να προστατευθούν από τις πολικές θερμοκρασίες. Μεταξύ αυτών, πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι μετέβησαν με τα πόδια, με τη βοήθεια συγγενών ή γειτόνων τους.

https://twitter.com/birbitmedinizda/status/1622637030827266049




Όσον αφορά στη Συρία, η εθελοντική οργάνωση Λευκά Κράνη -γνωστή και ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας- ενημέρωσε για τον απολογισμό των νεκρών στα βορειοδυτικά της χώρας κάνοντας λόγο για 1.020 άτομα στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα δε με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 812 είναι οι νεκροί σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, ο -μέχρι στιγμής- συνολικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.832 άτομα.

Παράλληλα, οι συνολικοί τραυματίες είναι τουλάχιστον 3.849, από τους οποίους περίπου 1.449 έχουν καταγραφεί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τουλάχιστον 2.400 τραυματίες έχουν καταγραφεί στην περιοχή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Και στις δύο χώρες, ωστόσο, τόσο ο αριθμός των θυμάτων, όσο και εκείνος των τραυματιών, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια για ένα ακόμη 24ωρο,




Διασώστες και σεισμόπληκτοι

Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους Τούρκους και τους Σύριους συναδέλφους τους, ενώ τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 κράτη-μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια», στέλνει στην Τουρκία 158 διασώστες.

Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.




Οσον αφορά την ελληνική αποστολή στην Τουρκία, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να διασώσει τέσσερις ανθρώπους, έναν άνδρα 50 ετών, και τρία κορίτσια, ηλικίας 11, 9 και 7 ετών, ενώ ένα ακόμη ανήλικο κορίτσι ανασύρθηκε, δυστυχώς, χωρίς τις αισθήσεις του.

Σε σχετική ανακοίνωσή της νωρίτερα σήμερα, η Πυροσβεστική ανέφερε τα εξής:

«Η Ελληνική Αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χάταϊ (Hatay), βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία.

Κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων και μέχρι αυτή την ώρα:

έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανοί:

– ένας (1) άνδρας 50 ετών

– ένα (1) ανήλικο κορίτσι 9 ετών και

– ένα (1) ανήλικο κορίτσι 7 ετών

ενώ,

έχει ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις ένα (1) ανήλικο κορίτσι.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται».




Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Συρίας

Την ίδια ώρα, η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη σεισμόπληκτη Συρία. Εκεί όπου τα νοσοκομεία είναι «απολύτως υπερφορτωμένα», όπως δήλωσε σήμερα στο CNN η εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαλέπι, Angela Kearney.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς με τραύματα, σπασμένα κόκαλα και εκδορές, ενώ κάποιοι άνθρωποι πηγαίνουν επίσης στο νοσοκομείο για να ζητήσουν βοήθεια για το ψυχικό τραύμα που υπέστησαν», είπε η Kearney, προσθέτοντας πως, όταν «χτύπησε» ο σεισμός, τα παιδιά που νοσηλεύονται τραυματισμένα από τον πόλεμο, ήταν «μπερδεμένα, δεν ήξεραν τι συνέβαινε».

Σχεδόν 200, εξάλλου, είναι πλέον τα σχολεία στο Χαλέπι που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, με την εκπρόσωπο της UNICEF να τονίζει πως «σε όλα αυτά τα σχολεία που έχουν υποστεί μερικές ζημιές, υπάρχουν οικογένειες που εγκατέλειψαν τα διαμερίσματά τους, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μόνο με τις πιτζάμες τους».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This