Αποκαθήλωση για τους «άρχοντες του διαδικτύου» φέρνει η σοκαριστική αποκάλυψη του BBC News Arabic για την Google, το Facebook και την Apple που κανείς ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι θα κρατούσαν τα «ηνία» της σύγχρονης δουλείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα κάνει λόγο για εφαρμογές οι οποίες αναπτύχθηκαν με σκοπό να αγοράζουν ή να πουλούν γυναίκες, ενώ αντίστοιχα hashtags υποβοηθούν το «σκλαβοπάζαρο».
Στα κράτη του Περσικού Κόλπου, οι γυναίκες που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί δέχονται την ύστατη εκμετάλλευση και ταπείνωση στερούμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα και βιώνοντας τον εξευτελισμό μέσα στις πιο άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Δημοσιογράφοι του BBC Arabic κάνοντας αναλυτικό ρεπορτάζ, υποδύθηκαν ένα νέο ζευγάρι στο Κουβέιτ το οποίο αναζητούσε οικιακή βοηθό για το σπίτι του. Αφού συνομίλησαν με 57 χρήστες μέσω της εφαρμογής 4Sale, επισκέφθηκαν περίπου δέκα και διαπίστωσαν ότι όλοι προσπαθούσαν να τους πουλήσουν ένα υποψήφιο θύμα.
Κατάσχεση διαβατηρίων και εγκλεισμός
Μάλιστα, οι οδηγίες και οι προτάσεις που έλαβαν από τους εμπόρους, ήταν να τις έχουν κλεισμένες στο σπίτι, να κατασχέσουν τα διαβατήρια τους, να εργάζονται χωρίς ρεπό και να τους απαγορεύουν την πρόσβαση στο τηλέφωνο!
«Οι Ινδές είναι οι πιο βρόμικες»
Αποτροπιασμό προκαλούν ενδεικτικές αγγελίες όπως «Αφρικανή βοηθός, καθαρή και χαμογελαστή» , ή «Νεπαλέζα που τολμά να ζητήσει ρεπό». Φυσικά δεν έλειψαν και τα ρατσιστικά σχόλια όπως «Οι Ινδές είναι οι πιο βρόμικες». Οι δημοσιογράφοι άκουσαν επίσης σχόλια όπως: «Οι οικιακές βοηθοί αντιμετωπίζονται σαν “εμπόρευμα”. Υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν μια υπηρέτρια για 2000 δολάρια και την πουλάνε για 3.300. Μην της δώσετε το διαβατήριό της. Είστε ο χορηγός της, γιατί να της το δώσετε;».
ΟΗΕ: Google, Apple και Facebook να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Ο ΟΗΕ ζήτησε άμεσα να λογοδοτήσουν οι κολοσσοί του διαδικτύου και να αποτραπούν άμεσα όλες οι παράνομες δραστηριότητες.
Η Urmila Bhoola υπεύθυνη στα θέματα σύγχρονης δουλείας δήλωσε: «Αν η Google, η Apple, το Facebook και όποιες άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές σαν αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν». Αμέσως μετά την κατακραυγή το Facebook δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με προγραμματιστές για να αποτρέψουν οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.