Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας

Must Read

Έφυγε απ’ τη ζωή πριν από λίγο ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε ηλικία 72 ετών.

Η σύζυγός του, Έλσα, έφυγε συντετριμμένη απ’ το νοσοκομείο, ενώ ο νυν πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τα πρώτα συλλυπητήριά του μέσω twitter.

«Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Ενός πολιτικού που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου. Στην οικογένειά του στέλνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», γράφει ο κ. Αναστασιάδης.

Στο παρελθόν, ο Δημήτρης Χριστόφιας αντιμετώπισε με θάρρος και παρρησία πολλά από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε κατά τη διάρκεια της ζωής του και, μάλιστα, από πολύ νέος.

Και η ιατρική ιστορία του ήταν τόσο ενδιαφέρουσα, που την κατέγραψε αναλυτικά στο βιβλίο του «Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-2015», ο Δρ. Λάκης Αναστασιάδης.

Το ιστορικό του πρώην προέδρου και οι νίκες του σε αυτές τις μάχες δείχνουν το πόσο δυνατός άνθρωπος ήταν: Έμφραγμα στα 36 του, μπαλονάκι στα 46 του, προβλήματα με τις στεφανιαίες αρτηρίες που οδήγησε σε by pass στα 52 του, υπέρταση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, πνευμονικό οίδημα και προβλήματα στα νεφρά που οδήγησαν τελικά σε αιμοκαθάρσεις και αναζήτηση μοσχεύματος…

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη καθημερινότητα, η ενασχόλησή του με τα κοινά και το όραμά του τον «όπλιζαν» με όρεξη για ζωή.

Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου 2008, έπειτα απ’ την εκλογική του νίκη στις Προεδρικές Εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου του ιδίου έτους. Έμεινε σε αυτή τη θέση για πέντε χρόνια.

Κατά τη στιγμή της ανάδειξής του στο υψηλότερο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπηρετούσε τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση την οποία κατείχε από το 2001.

Για πρώτη φορά είχε εκλεγεί Βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου είχε γεννηθεί στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου του 1946. Ήταν νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου και είχαν δύο κόρες και ένα γιο.

Ως φοιτητής σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας κι έγινε διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Η θητεία του στην πολιτική όπως και οι επιστημονικές του γνώσεις του χάρισαν μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια μεταξύ των οποίων: το μετάλλιο Αλεξάντερ Πούσκιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που του απενεμήθη το 2007 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη  φίλιων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και την υποστήριξή του στη ρωσική γλώσσα και πολιτισμό, τον Μεγαλόσταυρο με άστρο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, που του απενεμήθη το 2009 από τον Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β’ κ.ά.

Επιπλέον, κατείχε τιμητικούς τίτλους από αριθμό πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων των: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2004), Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας (2008), Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούτζια (2009), Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011) και Πανεπιστήμιο Μαριούπολης (2011). Έχει τιμηθεί επίσης και από πολλές πόλεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουκρανία.

Δείτε το βίντεο που έφτιαξε ο Reporter της Κύπρου για να αποχαιρετίσει τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=0kMnMRNwoOE

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This