Ο Τραμπ «ερωτεύεται» (ξανά) τον Ερντογάν και απειλεί την Ευρώπη

Must Read

Πολλά και παράξενα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Λονδίνο πριν καλά καλά αρχίσουν οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ φαίνεται να… έχει ερωτευτεί τον Σουλτάνο, αφού του συγχωρεί ακόμα και την αγορά των ρωσικών S-400, και να μισεί την Ευρώπη, που προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί τη χώρα του»

«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύεται η Ευρώπη στην άμυνα και το εμπόριο. Εάν δεν συμμαζευτεί, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και ελάχιστες μόνο φράσεις του έφτασαν για να τους κάνουν όλους άνω κάτω! Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί. Χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις δηλώσεις Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό και όπως πάντα εξήρε το ρόλο του αγαπημένου του Τούρκου Προέδρου.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον από την ημέρα που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο, για να εξαπολύσουν την επίθεση, στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Πάνω σε αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου», το οποίο το ΙΚ χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου, ο Τραμπ υπερασπίστηκε για πολλοστή φορά την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot.

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

Εμπορικός πόλεμος

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου», κατήγγειλε ο Τραμπ. «Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», τόνισε και πρόσθεσε:

«Συζητάμε με την ΕΕ για το θέμα του εμπορίου και θα πρέπει να συμμαζευτεί, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα».

Η ατμόσφαιρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι κάθε άλλο παρά εορταστική.

Η πιο έντονη κόντρα είναι μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του Τούρκου ομόλογού του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αφορά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.

Ο άλλος άγνωστος παράγοντας είναι η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όποτε συμμετέχει σε συνόδους του ΝΑΤΟ συζητά μόνο ένα θέμα: το οικονομικό βάρος που επωμίζεται η χώρα του για αμυντικές δαπάνες και την αύξηση της συνεισφοράς των Ευρωπαίων συμμάχων του και του Καναδά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι την επόμενη χρονιά οι χώρες μέλη της Συμμαχίας, εκτός των ΗΠΑ, θα έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 130 δισεκατομμύρια από το 2016.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι αυτό δεν θα αρκέσει στον Τραμπ και φοβούνται για ένα νέο πλήγμα από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πέρυσι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είχε επιτεθεί στη Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου αφορούσαν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που έλαβαν ΗΠΑ και Τουρκία για τη Συρία.

Εξήρε και τον Μπόρις Τζόνσον

Πέραν του Ερντογάν, ο Τραμπ εξήρε και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο χαρακτήρισε πολύ ικανό.

«Πιστεύω ότι ο Μπόρις είναι πολύ ικανός και θα κάνει καλή δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Τραμπ επανέλαβε τη στήριξή του στο Brexit και υπογράμμισε ότι το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) της Βρετανίας δεν θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου. «Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θέλουμε να έχουμε. Ακόμη κι αν μας το προσφέρετε (το NHS) σε ασημένιο δίσκο, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό».

Σήμερα το απόγευμα οι 29 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα παραστούν σε δεξίωση, που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταβούν στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This