Ξανά στο προσκήνιο η απαγγελία του Τζόνσον από την Ιλιάδα (video)

Must Read

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει ξανά ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Μπόρις Τζόνσον πίσω στο 2013 να απαγγείλει στίχους της Ιλιάδας στο Φεστιβάλ Συγγραφέων της Μελβούρνης.

Ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου είχε προσπαθήσει να μιλήσει αρχαία Ελληνικά προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, με τους περισσότερους να εκφράζουν το θαυμασμό για τις γλωσσικές ικανότητές του. Το βίντεο αυτό έγινε ξανά viral όταν μία Ελληνίδα φοιτήτρια χωρίς προφανή λόγο σχολίασε εκ νέου τις επιδόσεις του Τζόνσον σημειώνοντας μέσω Twitter:

«Ως γνήσια Ελληνίδα που έχω σπουδάσει Αρχαία Ελληνικά, Ιλιάδα και Οδύσσεια (και άλλα κείμενα – αποσπάσματα στην αρχαία ελληνική γλώσσα) επί τέσσερα χρόνια (ως μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος των ελληνικών δημοσίων σχολείων), μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα από αυτά που είπε».

Δείτε επίσης: Πλοίο με λιβυκή σημαία προσέκρουσε σε ακτή στον Βόσπορο

Το tweet της διαδόθηκε άμεσα έχοντας πάνω από 35 χιλιάδες κοινοποιήσεις με τη γαλλική εφημερίδα Liberation να είναι η πρώτη που έκοψε το νήμα των αντιδράσεων:

«Επί τέσσερα χρόνια μία χρήστης μάθαινε αρχαία ελληνικά και από αυτά που είπε ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάλαβε τίποτα. Το καυστικό μήνυμα που έστειλε στον Βρετανό πρωθυπουργό η Ελληνίδα Ιοκάστη Μουρατίδη, η οποία παρουσιάζεται στα social media ως φοιτήτρια, το έχουν ήδη δει πάνω από 35 χιλιάδες χρήστες».

Μάλιστα, για να ενισχύσει το δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη του Καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Μανό Μπρουιγιέ, ο οποίος σημείωσε:

«Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έχει μια αρκετά καλή μνήμη. Απαγγέλλει τους πρώτους 36 στίχους της Ιλιάδας, αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν λάθη: ξεχνά τα στίχους 8, 15, 16, 18 έως 23 και 32 και κάνει κάποια λάθη στα ελληνικά, τα οποία μου δείχνουν σαφώς ότι δεν καταλαβαίνει. Εν ολίγοις, κατά τη γνώμη μου, δεν απαγγέλλει πολύ άσχημα αλλά χωρίς να καταλαβαίνει τα πάντα.

Ο Τζόνσον εκφωνεί τα αρχαία ελληνικά με αγγλική προφορά, είναι μια κανονική προφορά στην άλλη πλευρά της Μάγχης, αλλά και του Ατλαντικού, πράγμα που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι Έλληνες γράφουν στο Twitter ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτε απ’ όσα λέει. Ούτε εμένα θα καταλάβαιναν».

Από την πλευρά του, ο ελληνιστής, Φιλίπ Μπρουνέ συμπληρώνει σε όσα δηλώνει η Liberation:

«Η απομνημόνευση και η ερμηνεία του Τζόνσον είναι αρκετά αξιόπιστη, εκτός από μερικά σημεία που ξέχασε ή μικρά λάθη. Φυσικά, η προφορά αντικατοπτρίζει έναν συγκεκριμένο τρόπο της βρετανικής διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω ακούσει κανένα πολιτικό ηγέτη στη Γαλλία να επιχειρεί μια τέτοια απαγγελία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This