Τρίτη 22/6/2021

Κίνα – Ρωσία: Πρόταση στον ΟΗΕ για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ

Η Κίνα και Η Ρωσία υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης, το οποίο προβλέπει την άρση μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με σκοπό τη «βελτίωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης, του «βιοτικού επιπέδου του άμαχου πληθυσμού», ενώ παράλληλα χαιρετίζει τη «συνέχιση του διαλόγου» μεταξύ των ΗΠΑ και των βορειοκορεατικών αρχών σε «όλα τα επίπεδα», με σκοπό την «αποκατάσταση νέων σχέσεων» μεταξύ των δύο κρατών, την «οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και την επίτευξη «διαρκούς και σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο κατά στάδια και με συγχρονισμένο τρόπο».

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο περιήλθε σε γνώση ή στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων, προβλέπει επίσης την εξαίρεση των διακορεατικών σιδηροδρομικών συνδέσεων και κοινών οδικών έργων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να εξετάσει την «πρόωρη ανακούφιση από τις κυρώσεις» της Βόρειας Κορέας, την ώρα που η Πιονγιάνγκ «απειλεί να προχωρήσει σε κλιμακούμενες προκλήσεις και αρνείται να γίνουν συναντήσεις, για να συζητηθεί η αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης: Ξανά στο προσκήνιο η απαγγελία του Τζόνσον από την Ιλιάδα (video)

Το σχέδιο του Πεκίνου και της Μόσχας προτείνει να αρθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές θαλασσινών, υφασμάτων, αγαλματιδίων και άλλων ειδών και στις εισαγωγές ειδών, όπως εκσκαφείς, μικρά τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, μεταξύ άλλων.

Το κείμενο καλεί να «ξαναρχίσουν το ταχύτερο οι συνομιλίες του σχήματος των έξι» (ανάμεσα στις δύο Κορέες, στην Κίνα, στη Ρωσία, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ), που είχαν αρχίσει το 2003, από τις οποίες, όμως, αποσύρθηκε η Πιονγιάνγκ το 2009.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ