Πέμπτη 24/6/2021

UNICEF: Τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία οι επιθέσεις εναντίον παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες

Κινώντας προς την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η UNICEF έρχεται σήμερα να κάνει μια συγκλονιστική αποκάλυψη: οι επιθέσεις εναντίον παιδιών στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία! Η θλιβερή αποκάλυψη έγινε καταγγελία μέσω έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαληθεύσει πάνω από 170.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα τα παιδιά στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων από το 2010 και μετά, κάτι που σημαίνει πως κατά μέσον όρο διαπράττονταν περίπου 45 καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στις παραβιάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται φόνοι, ακρωτηριασμοί, σεξουαλικά εγκλήματα, απαγωγές, απαγόρευση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, στρατολόγηση ανηλίκων, επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων κ.ά..

Το 2018, ο ΟΗΕ κατέγραψε πάνω από 24.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα παιδιά, σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι το 2010.

Σχεδόν στις μισές από τις περιπτώσεις, τα παιδιά είτε σκοτώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή εξαιτίας της πυροδότησης εκρηκτικών, όπως νάρκες, όλμοι και άλλα είδη όπλων κατά προσωπικού.

Δείτε επίσης: Unicef: Ένα στα τρία παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα

Εξάλλου, η UNICEF επισημαίνει πως ο αριθμός των χωρών όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις είναι σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών.

«Οι ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο διαρκούν περισσότερο, προκαλούν περισσότερη αιματοχυσία, στοιχίζουν τις ζωές περισσότερων νέων», υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια Χενριέτα Φορ.

«Οι επιθέσεις εναντίον παιδιών συνεχίζονται αμείωτες, καθώς τα εμπόλεμα μέρη παραβιάζουν έναν από τους πιο θεμελιώδεις κανόνες του δικαίου του πολέμου: την προστασία των παιδιών», πρόσθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως πολλές ακόμη παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών σε ένοπλες συρράξεις δεν αναφέρονται ποτέ.

Τα παιδιά στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους το 2019, σύμφωνα με τη UNICEF.

Στην έκθεσή της επισημαίνεται ακόμα πως επείγει τα εμπόλεμα μέρη στις συρράξεις σε διεθνές επίπεδο να τερματίσουν τις παραβιάσεις με θύματα παιδιά και τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών…

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ