«Πόλεμος» ΗΠΑ-Ιράν για την… άτυπη πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

Must Read

Με την αποχώρηση -χθες- των μελών των παραστρατιωτικών ομάδων και των υποστηρικτών τους από την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη έληξε τελικά η άτυπη «πολιορκία» του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Το σκηνικό της έντασης διήρκεσε σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα, ενώ, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, υπήρξε και απόπειρα εισβολής στην πρεσβεία, κάτι που αποτράπηκε από τις δυνάμεις καταστολής, με τις οποίες συγκρούστηκαν οι διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

«Όλοι οι διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει, οι σκηνές αφαιρέθηκαν και όποιες άλλες μορφές διαδήλωσης τερματίστηκαν και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ασφάλισαν την περίμετρο της πρεσβείας» τονιζόταν στην ανακοίνωση των ιρακινών Αρχών μετά το πέρας της διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε με φόντο τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Όλα άρχισαν την Τρίτη, όταν η εξωτερική περίμετρος της πρεσβείας κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ σε πέντε σημεία στο Ιράκ και στη Συρία, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της. Τις επόμενες ώρες διαδηλωτές που φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική», ανάβοντας φωτιές στους γύρω δρόμους, πέταξαν πέτρες στο κτίριο, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους διαλύσουν. Κάποιοι εκ των διαδηλωτών, ωστόσο, έσπασαν κάμερες ασφαλείας που ήταν τοποθετημένες γύρω από το κτίριο, ενώ ορισμένοι πέρασαν την εξωτερική περίμετρο, αλλά δεν κατάφεραν να εισέλθουν στις κυρίως εγκαταστάσεις.

Με αφορμή το γεγονός, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Μάικ Πομπέο έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιράν για υποκίνηση των διαδηλωτών. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ειδικά, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι θα «πρέπει να λογοδοτήσει για κάθε χαμένη ζωή ή καταστροφή σημειωθεί στις εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσουν πολύ ακριβά. Αυτό δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή».

Την απάντηση έδωσε από την πλευρά των Ιρανών ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αν ήσασταν λογικοί, που δεν είστε, θα βλέπατε ότι τα εγκλήματά σας στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν έχουν κάνει ολόκληρα έθνη να σας μισούν». Εντούτοις, μετά τα τελευταία επεισόδια ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, γνωστοποίησε ότι θα στείλει άλλους 750 Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για μια «πρέπουσα» και «προληπτική» κίνηση, που λαμβάνεται ως «απάντηση στην αύξηση του επιπέδου κινδύνου για το αμερικανικό προσωπικό και για τις εγκαταστάσεις (σ.σ.: της πρεσβείας)».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This