Η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων ακύρωσε τη Συμφωνία με την Τουρκία – Ζητούν παραπομπή Σάραζ για εσχάτη προδοσία

Must Read

Την ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Λίβυου Φάγεζ αλ-Σάραζ με την Τουρκία ψήφισε, όπως προβλεπόταν και διακήρυττε άλλωστε, η διεθνώς αναγνωρισμένη Βουλή της Λιβύης, μετέδωσε το δίκτυο Al Arabiya. Παράλληλα, ψήφισε ομόφωνα τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και ο οποίος αντιτίθεται στον Σάραζ, την κυβέρνηση και τα στρατεύματα του οποίου αβαντάρει με κάθε τρόπο -και στρατιωτικά- ο Ερντογάν.

Την Πέμπτη, η τουρκική βουλή είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο που έδινε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να αναπτύξει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.

Είχε προηγηθεί αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια, καθώς αυτή προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υπό τον Χαφτάρ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την ανάληψη δράσης τόσο από τη διεθνή όσο και την αραβική κοινότητα, προκειμένου να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη.

Ζητούν το κεφάλι του Σάραζ επί πίνακι

Το κοινοβούλιο ζήτησε, επίσης, την παραπομπή του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φάγεζ αλ Σάραζ, για «εσχάτη προδοσία».

Το λιβυκό κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση κατά της ΚΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης στην Βεγγάζη, ενέκρινε «την ακύρωση των μνημονίων ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας…ανάμεσα στην κυβέρνηση» του Φάγεζ αλ Σάραζ και την Άγκυρα.

«Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, οι υπουργοί του των Εξωτερικών και των Εσωτερικών … πρέπει να δικασθούν για εσχάτη προδοσία και για την επαναφορά της αποικιοκρατίας» στην Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Αμπντάλα Μπλέχεκ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας του Σκιράτ (Μαρόκο, 2015), βάσει της οποίας σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, και κάλεσε τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς «να αποσύρουν την αναγνώριση προς την ΚΕΣ».

Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρξε απαρτία.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο ούτως ή άλλως μετά την αποχώρηση περί των σαράντα βουλευτών αντιπάλων του Χάφταρ, που προσχώρησαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Δείτε επίσης: Εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – Η Αθήνα έχει στοιχεία-φωτιά (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This