Η Ιταλία γυρίζει την πλάτη στον Χαφτάρ στηρίζοντας το καθεστώς Σαράτζ

Must Read

Η Ιταλία συνεχίζει την αμφιλεγόμενη στάση της στην Λιβυκή κρίση. Χθες Κόντε και Χαφτάρ συναντήθηκαν στην Ρώμη την ίδια ημέρα που Πούτιν και Ερντογάν  από την Κωνσταντινούπολη καλούσαν σε κατάπαυση πυρός στην Λιβύη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε τον Χαλίφα Χαφτάρ να σταματήσει την προέλαση του την ώρα μάλιστα που αυτός έχει καταλάβει την παραλιακή πόλη Σύρτη.

  Συγκεκριμένα είπε:«να εγκαταλειφθεί η στρατιωτική επιλογή», και προειδοποίησε περι «κινδύνων για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής»Επίσης ο υπουργός εξωτερικών  της Γερμανίας, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Σάρατζ, είπε:

«Θέλουμε να αποτρέψουμε [τον κίνδυνο] η Λιβύη να μετατραπεί σε θέατρο πολέμου μέσω ενδιαμέσων. Και να εξασφαλίσουμε ότι η Λιβύη δεν θα μετατραπεί σε δεύτερη Συρία».  Το Βερολίνο σκοπεύει να οργανώσει εντός Ιανουαρίου διεθνή σύνοδο για να αναζητηθεί λύση και να υπάρξει επάνοδος στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε επίσης: Πούτιν και Ερντογάν καλούν σε κατάπαυση πυρός στις 12 Ιανουαρίου στη Λιβύη

Ο ίδιος ο Σάρατζ  βρίσκεται στην Ευρώπη για συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Και όλος αυτός ο διπλωματικός πυρετός την ώρα που το καθεστώς της Τρίπολης γνωρίζει σοβαρούς κλυδωνισμούς.

Όλα αυτά θα πρέπει ασφαλώς να μας προβληματίσουν. Από τη μία η Ρωσία που στήριζε τον στρατάρχη Χαφτάρ, τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών. Η Ιταλία που υποτίθεται ότι είναι μέσα στην συμφωνία για τον αγωγού EASTMED καλεί στον Χαφτάρ να σταματήσει την προέλαση παρέχοντας έτσι έμμεση υποστήριξη στον Σάρατζ και άρα και στο Τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Το παιχνίδι λοιπόν είναι πολύπλοκο και η χώρα μας στηρίζεται από τους συμμάχους της μόνο στα λόγια ενώ και ο EASTMED ίσως αποδειχτεί απλό πυροτέχνημα…

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This