Επιστολή Σάρατζ στον ΟΗΕ: Ρω και Στρογγύλη δεν έχουν ΑΟΖ – Φερέφωνο της Τουρκίας η Λιβύη

Must Read

Ενοχλημένες εμφανίζονται Άγκυρα και Τρίπολη μετά την πραγματοποίηση της πενταμερούς του Καΐρου με την συμμετοχή Ελλάδος -Κύπρου- Αιγύπτου – Ιταλίας και Γαλλίας.

Στα πλαίσια αυτά και αντιδρώντας στο ανακοινωθέν της χθεσινής συνάντησης η Τρίπολη δια του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Elmahdi S. Elmajerbi, απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η νήσοι Ρω και Στρογγύλη εμφανίζονται ακατοίκητες και άρα μη δυνάμενες να έχουν ΑΟΖ σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση της Χάγης της δεκαετίας του ’70.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Λίβυος αντιπρόσωπος κατηγορεί την Ελλάδα ότι «αγνόησε εντελώς τα δικαιώματα της Λιβύης και έσπευσε με τους συμμάχους της στην ίδρυση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum) να συνάψει συμφωνίες και να εκμεταλλευτεί τις περιφερειακές εντάσεις για να επιβάλει de facto μονοπώλιο στην παραγωγή, υγροποίηση και μεταφορά αερίου».

Και υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της Τουρκίας η Τρίπολη κάνει λόγο για μικρά ακατοίκητα νησιά τα οποία χρησιμοποιούμε εμείς για να καθορίζουμε την θαλάσσια δικαιοδοσία. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Λίβυος αντιπρόσωπος η Ελλάδα «επέμενε να καθορίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της έναντι της Λιβύης με βάση τα εξαιρετικά μικρά ακατοίκητα νησιά χωρίς νομική σημασία».

Επιπλέον στην ίδια επιστολή ο Λίβυος αντιπρόσωπος χαρακτηρίζει την συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία απόλυτα νόμιμη.Το ίδιο ενοχλημένη όμως και η Άγκυρα που χαρακτηρίζει το ανακοινωθέν της συνάντησης του Καΐρου ως εξωπραγματικό.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε επίσης: «Άκυρο» στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης από την πενταμερή του Καΐρου

«Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

Φανερή η ενόχληση της Άγκυρας και των Λιβυκών της φερεφώνων. Και η ενόχληση θα κορυφώνεται αναλόγως  των προόδων στην υλοποίηση των σχεδίων για τον αγωγό EastMed.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This