Αόρατοι κούριερ από την Κιργιζία με μισθό 50 δολάρια μετέφεραν καθημερινά «μαύρα» εκατομμύρια!

Must Read

Μια δολοφονία στην Κιργιζία της κεντρικής Ασίας, έφερε στο φως ένα κύκλωμα το οποίο «ξέπλενε» εκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποιώντας φτωχούς μεταφορείς, που έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για… 50 δολάρια!

Επί χρόνια ένα άτυπο και ανεπίσημο δίκτυο ταχυμεταφορέων (couriers) φρόντιζε να βγάζει εκατομμύρια δολάρια από την Κιργιζία, όλα πάντα σε μετρητά. Το «υπόγειο» σύστημα μεταφοράς χρημάτων τροφοδοτούσε τη διαφθορά, κατέστρεφε τη διαφάνεια και, πλέον, έχει και επίσημα κοστίσει τη ζωή ανθρώπων.

Θύμα της βρόμικης αυτής επιχείρησης έπεσε ο Κουσάν Κερίμοβ, ο οποίος, την τελευταία νύχτα της ζωής του επρόκειτο να παραδώσει… 1.600.000 δολάρια!

Είχε κάνει το ταξίδι δεκάδες φορές

Αργά το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 2019, ο 39χρονος οδηγός ταξί Κουσάν Κερίμοβ κατευθύνθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπισκέκ Μανάς. Για τον ίδιο, αυτή η παράδοση είχε γίνει μια ρουτίνα. Είχε κάνει το ταξίδι δεκάδες φορές και, συνήθως, όλα πήγαιναν ρολόι. Καλούσε έναν προκαθορισμένο τηλεφωνικό αριθμό, συναντούσε έναν άνθρωπο στον τερματικό σταθμό, έπαιρνε τα μετρητά από αυτόν και επιβιβαζόταν σε ένα αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη. Προτού αποβιβαστεί, τραβούσε μία selfie και την έστελνε σε έναν «χειριστή», ώστε να αποδείξει πως, τόσο αυτός όσο και το πολύτιμο φορτίο του, είχαν πάρει με ασφάλεια τον δρόμο τους.

Ωστόσο, εκείνο το βράδυ του Οκτωβρίου ο «χειριστής» περίμενε άδικα. Η προσυμφωνημένη φωτογραφία δεν εστάλη ποτέ κι αυτό μόνο ένα πράγμα μπορούσε να σημαίνει: Ο Κερίμοβ ήταν νεκρός.

Όταν οι Αρχές ξετύλιξαν το «κουβάρι» της υπόθεσης, έφτασαν στον «χειριστή» Άιρκεν Σαϊμάιτι, έναν 37χρονο επαγγελματία στο «ξέπλυμα» χρήματος. Ο Σαϊμάιτι απασχολούσε ένα ολόκληρο δίκτυο ταχυμεταφορέων όπως ο Κερίμοβ, το οποίο αριθμούσε περισσότερους από δώδεκα άνδρες.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ ΧΑΡΤΗΣ
Χάρτης Κιργιζίας

Όλοι τους έκαναν το ίδιο δρομολόγιο, Μπισκέκ – Κωνσταντινούπολη, κουβαλώντας κάθε φορά κι από ένα πακέτο μαζί τους. Σε κάθε δρομολόγιο μετέφεραν ποσά που, ειδικά στις φτωχές χώρες της κεντρικής Ασίας, θεωρούνται μια ολόκληρη περιουσία: από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έως αρκετά εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Το δίκτυο του Σαϊμάιτι λειτούργησε επί χρόνια με απόλυτη μυστικότητα, όμως, η εξαφάνιση του Κερίμοβ άλλαξε την κατάσταση, καθώς τράβηξε την προσοχή τόσο των Αρχών όσο και άλλων μελών του υποκόσμου και έκανε τον «εγκέφαλο» Σαϊμάιτι να σταματήσει και να πει την ιστορία του.

Μάλιστα, ως απόδειξη της επιχείρησής του, παρείχε στους δημοσιογράφους δεκάδες δηλώσεις Τούρκων και Κινέζων με τα μετρητά που μετέφεραν, τις οποίες συμπλήρωναν οι άνδρες του προτού προχωρήσουν στην… παράδοση. Ρεπόρτερ που έψαξαν την υπόθεση, προχώρησαν σε διασταύρωση στοιχείων, αξιοποίησαν τις δηλώσεις και, σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία πτήσης, τα αρχεία των συνοριακών υπηρεσιών, καθώς και διάφορα άλλα έγγραφα, κατάφεραν να συμπληρώσουν ολόκληρο το παζλ.

Ολόκληρη «βιομηχανία» πίσω από την καθημερινή εξαγωγή εκατομμυρίων δολαρίων

Ο Σαϊμάιτι, από ό,τι φάνηκε, ήταν ένας μεσαίου βεληνεκούς «παίκτης» σε μια ολόκληρη «βιομηχανία» εγκληματιών και απατεώνων που ειδικεύεται στην… καθημερινή εξαγωγή εκατομμυρίων δολαρίων από την Κιργιζία, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο!

Μια ανάλυση των εγγράφων που έλαβαν οι δημοσιογράφοι, δείχνει τη μετακίνηση 77.000.000 δολαρίων από τη χώρα με τη «μαγική» μέθοδο των couriers. Το πραγματικό ποσό είναι ασφαλώς πολύ υψηλότερο, καθώς τα 77.000.000 είναι μόνο όσα κατάφεραν να διασταυρώσουν οι δημοσιογράφοι. Ο Σαϊμάιτι ισχυρίστηκε ότι, τα τελευταία χρόνια, μόνο το δίκτυό του είχε μεταφέρει… τουλάχιστον ένα δισ. δολάρια!

κουριερ μαυρου χρηματος

Οι μεταφορείς εργάζονται κυρίως για λογαριασμό των πωλητών και των χονδρεμπόρων του κεντρικού παζαριού της Κιργιζίας, οι οποίοι προσλάμβαναν τους ταχυμεταφορείς για να βγάλουν τα λεφτά τους από τη χώρα και να φτάσουν στην Τουρκία και την Κίνα, όπου πλήρωναν τα εμπορεύματά τους. Έτσι, οι έμποροι, η δραστηριότητα των οποίων είναι η «ψυχή» της οικονομίας της χώρας, χρησιμοποιούσαν αυτή την παράνομη μέθοδο για να διατηρούν τα οικονομικά τους στη «σκιά».

Διαβάστε επίσης: Η μπάζα του αιώνα για 20χρονο: Έβγαλε 4,1 εκατ. ευρώ εξαπατώντας τους συμφοιτητές του

Στο πλαίσιο αυτού του δικτύου «ξεπλύματος» χρημάτων, ο Κερίμοβ δεν ήταν το μόνο θύμα. Λιγότερο από μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε βρεθεί πεταμένο σε αραιοκατοικημένη περιοχή το πτώμα ενός άλλου κούριερ, του 37χρονου Κουφούρ Αμπντουρακμάν, ο οποίος είχε εξαφανιστεί δύο εβδομάδες νωρίτερα. Οι ερωτήσεις έγιναν πολλές μετά τη δεύτερη εξαφάνιση. Μία από τις σημαντικές είναι η εξής: Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;

Η απάντηση για τους «αόρατους» κούριερ της Κιργιζίας είναι το λιγότερο εξοργιστική. Καθένας από αυτούς τους άνδρες έπαιρνε περίπου… 50 δολάρια για κάθε μεταφορά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This