Η τεχνολογία στην υπηρεσία της… αγροτιάς

Must Read

Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια κάνει βήματα μεγαλύτερα από τα άλματα που έκανε σε ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα. Ελάχιστοι είναι πλέον οι τομείς της ζωής των σύγχρονων ανθρώπων που δεν έχουν επηρεαστεί από την επέλαση της τεχνολογίας. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχει μετασχηματιστεί η καθημερινότητα αναμένεται να μετασχηματιστούν η γεωργία, η ζήτηση για τρόφιμα, ο τρόπος που χτίζουμε τα σπίτια στα οποία κατοικούμε. Κοινώς, η γραμμή παραγωγής σε κάθε τομέα θα αλλάξει.

Στο πλαίσιο αυτό κινούνται, άλλωστε, και πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία στις ζωές μας. Όπως το ευρωπαϊκό πρότζεκτ RE4, όπου οι ειδικοί συγκρίνουν παραδοσιακά κτίρια με κτίρια που έχουν φτιαχτεί με ανακυκλωμένα υλικά, σε θερμικό και κατασκευαστικό επίπεδο. Ανακυκλωμένο τσιμέντο, προκατασκευασμένα πάνελ που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ανακυκλωμένη άμμος, ξύλο και πλαστικό.

Η δημιουργία τέτοιων υλικών φυσικά δεν είναι απλή, όμως οι ειδικοί ελπίζουν ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα μπορέσει να γίνει ευκολότερη και ταχύτερη. Με την έρευνα και την καινοτομία να μπαίνουν, λοιπόν, για τα καλά στη ζωή μας, το ινστιτούτο Bio Sense (Ινστιτούτο Ερευνών για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας στα Βιοσυστήματα), στη Σερβία, συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για να αυξηθεί η συμμετοχή των κρατών-μελών σε τομείς, όπως η «γεωργία του μέλλοντος». Αγρότες με αισθητήρες, ρομπότ, drones, μεγάλα δεδομένα και δορυφορικές εικόνες θα αντικαταστήσουν αυτούς με τις τσάπες και τα ποτιστικά.

Οι συσκευές μικροηλεκτρονικής και νανοηλεκτρονικής επιτρέπουν στους αγρότες να επεκτείνουν τα όρια των δυνατοτήτων τους, να ελέγχουν τη γενική κατάσταση των καλλιεργειών και να εντοπίζουν πιθανές ασθένειες πολύ προτού βλάψουν την παραγωγή. Το αποκορύφωμα της προηγμένης τεχνολογίας, ενημερώνουν οι επιστήμονες, δεν θα είναι άλλο από το ψηφιακό αγρόκτημα. Στο πλαίσιο αυτού του έργου έχουν ήδη αρχίσει κάποια πιλοτικά προγράμματα στη Σερβία.

Ένα από τα πιο εκμεταλλεύσιμα οικοδομικά υλικά

Στο σαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας ψηφιακό αγρόκτημα, η ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των ιδιοτήτων του εδάφους μπορεί να παραδοθεί απευθείας στο σημείο από ένα ρομπότ που μετακινείται αυτόνομα μέσα στο αγρόκτημα λαμβάνοντας δείγματα.

Αυτό επιτρέπει να σχεδιαστεί μια εξατομικευμένη διαχείριση της γης, ακόμη και σε μικρά κομμάτια του αγρού. Στη Σλοβενία συναντάται ένα άλλο παράδειγμα αυτού του είδους προγραμμάτων. Στο πλαίσιο του έργου «InnoReniew», δημιουργήθηκε στη χώρα ένα ερευνητικό κέντρο που αναπτύσσει νέα οικοδομικά υλικά με βάση το ξύλο και ανακυκλώσιμα φυσικά προϊόντα.

Το ξύλο είναι ένα από τα πιο εκμεταλλεύσιμα οικοδομικά υλικά εδώ και αιώνες. Ο νεοτερισμός είχε αλλάξει το πρότυπο, αλλά έπειτα από χρόνια κυριαρχίας του χάλυβα και του τσιμέντου, το ξύλο επανέρχεται. Οι ξύλινες κατασκευές, καθώς και η αναζήτηση νέων υλικών που βασίζονται σε φυσικά προϊόντα, θα είναι στο μέλλον κάτι συνηθισμένο.

Διαβάστε επίσης: Μοτοσικλετιστής τυφλώθηκε από αυγό που του πέταξαν από διερχόμενο αυτοκίνητο

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κόπερ εξηγούν ότι μπόρεσαν να φέρουν τους διάφορους κλάδους κοντά, συνδυάζοντας τη χημεία, την επιστήμη των υπολογιστών και τα υλικά προκειμένου στο μέλλον οι άνθρωποι να νιώθουν τις θετικές επιπτώσεις της διατήρησης του περιβάλλοντος.

Όπως τονίζουν, ο κατασκευαστικός κλάδος είναι υπεύθυνος παγκοσμίως για το ένα τρίτο όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για το 40% όλων των αποβλήτων και στο μέλλον είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο κατασκευής, χρησιμοποιώντας επίσης ανανεώσιμα υλικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This