Ο θανατηφόρος κορωνοϊός «τσαλάκωσε» την αψεγάδιαστη… βιτρίνα του ασιατικού γίγαντα! (video)

Must Read

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού ξέσπασε σε μία περίοδο με πυκνά σύννεφα στην παγκόσμια κοινότητα τόσο για τις γεωπολιτικές όσο για για τις οικονομικές εξελίξεις. Ενώ την ίδια ώρα για πολλούς, η ασθένεια λειτουργεί – ίσως – και με έναν άλλο τρόπο, τον οποίο τουλάχιστον τώρα οι περισσότεροι δεν έχουν χρόνο να αναλύσουν. Ποιος είναι αυτός; Η «εργαλειοποίησή» του από τα κέντρα αποφάσεων ανά τον κόσμο, που διαβλέπουν στον κορωνοϊό, ή σε κάποια άλλη μελλοντική επιδημία, ένα ιδανικό πλην όμως ιδιότυπο όπλο επιβολής των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τους.

Συμφέροντα που μπορούν να διασφαλίσουν, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο ολόκληρων πληθυσμών, και βέβαια τον αποκλεισμό χωρών – δήθεν για την προστασία της «παγκόσμιας υγείας». Σενάριο από ένα δυστοπικό μέλλον ή μήπως απλώς… πραγματικότητα;
Όπως και να χει είναι σαφές πως η επιδημία που προσλαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα της Κίνας η οποία έχει πλέον ταυτιστεί με την εικόνα της Ουχάν. Η κατάσταση στην πόλη των 11.000.000 κατοίκων είναι απελπιστική και πρωτόγνωρη. Οι εικόνες που βγαίνουν στον έξω κόσμο προκαλούν ρίγος: Έρημοι δρόμοι, κόσμος με μάσκες, καταστήματα και επιχειρήσεις κλειστά, ξενοδοχεία με επισκέπτες και τουρίστες αποκλεισμένους, κτήρια που λειτουργούν σαν νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές αποκομμένους από τον έξω κόσμο σε εξάντληση.

Η Ουχάν εξελίσσεται πλέον σε «λεκέ» στο γόητρο του ασιατικού γίγαντα. Η WSJ σχολιάζει πως το κινεζικό πρότυπο αυταρχικού πολιτικού καθεστώτος- καπιταλιστικής οικονομίας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια οδηγούσε σε μεγάλες επιτυχίες ενδεχομένως να αμφισβητηθεί. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η προσπάθεια της Κίνας να αφήσει πίσω το παρελθόν της χώρας με τα φθηνά εργατικά και της αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τη νέα πρωτοφανή κρίση υγείας.

Γεωπολιτικές συνέπειες

Η προσπάθεια αποσιώπησης αρχικά και διαχείρισης των ειδήσεων στη συνέχεια εκθέτει το ίδιο το καθεστώς. Η Χιουμπέι όπου ξέσπασε η πανδημία, είναι ένας ισχυρός βιομηχανικός κόμβος και συχνά περιγράφεται ως το «Σικάγο της Κίνας». Οι επιπτώσεις στη βιομηχανική παραγωγή και το ΑΕΠ της Κίνας είναι δεδομένες. Αναλυτές προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος σε ΑΕΠ και αγορές θα είναι ισχυρότερος από εκείνον του SARS το 2003, αφού τότε η Κίνα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία και σήμερα η δεύτερη. Το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει τετραπλασιαστεί από το 4% στο 16%, ενώ από αυτήν εξαρτάται το 1/3 του ρυθμού ανάπτυξης.

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού έχει γεωπολιτικές συνέπειες. Οι κινήσεις των ΗΠΑ να κλείσουν τα σύνορά τους στις αφίξεις από την Κίνα αναπόφευκτα οδηγεί σε νέα ψυχρή φάση τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον. Κι αυτό σε μια περίοδο που όλοι προσδοκούσαν ότι οι δύο πλευρές θα προχωρούσαν σύντομα στο επόμενο στάδιο της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ – με τις τελευταίες όμως να διαβλέπουν πιθανά κέρδη από το «στρίμωγμα» του «Κόκκινου Δράκου». Αυτό που όμως να ανησυχεί ενδεχομένως πολύ περισσότερο την κινεζική ηγεσία είναι το εάν θα «μολύνει» ο νέος κορωνοϊός πέρα από την οικονομία και την εικόνα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Προληπτικά το Πεκίνο προχώρησε και σε μια ασυνήθιστη και αιφνιδιαστική ένεση ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικού ύψους 1,2 τρις γουάν (156 δις ευρώ) προκειμένου το τραπεζικό σύστημα και η εγχώρια χρηματαγορά να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Πέραν αυτού οι αρχές χαλάρωσαν το πλαίσιο των δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού.

Σοβαρές επιπτώσεις παγκοσμίως

Ανησυχία δεν επικρατεί όμως μόνον στο χρηματιστήριο. Σημαντική πτώση καταγράφει τις τελευταίες μέρες και η κατανάλωση στην Κίνα. Μεγάλες εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά έχουν ακυρωθεί, τουριστικά αξιοθέατα και κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί.

Και στο υπόλοιπο κόσμο επίσης οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες. Οι τουρίστες από την Κίνα το 2018 ξεπέρασαν τα 150 εκ. και ήταν αυξημένοι κατά 14 εκ. άτομα σε σχέση με το 2017. Μόνο στις ΗΠΑ το 2019 οι κινέζοι επισκέπτες έφθασαν τα 2,8 εκ. άτομα, με το 15% εξ αυτών να δηλώνουν σπουδαστές. Κατά μέσο όρο μάλιστα κάθε τουρίστας ξόδευε στις ΗΠΑ 6.000 δολάρια. Εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ μόνο από την απώλεια τουριστικών εσόδων θα ανέλθουν σε 10,3 δισ. δολ.

Δείτε επίσης: Έρχονται φακοί επαφής που θα δείχνουν την ώρα και θα παίζουν… μουσική (video)

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν αξιόπιστες αναλύσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού». Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μαρσέλ Φράτσερ, «εάν συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού, τότε οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μικρές και θα περιοριστούν σε βραχύβια μείωση της παραγωγής στην Κίνα». Σε περίπτωση όμως που η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη, θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις και στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού. Ενδεικτική των κινδύνων που ελλοχεύουν είναι η περίπτωση της Hyundai Motor. Ελλείψει εξαρτημάτων που προμηθεύεται υπό κανονικές συνθήκες από την Κίνα προανήγγειλε τη συνολική διακοπή της παραγωγής στη Νότια Κορέα.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις όμως υπάρχουν και κερδισμένοι, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ευνοηθεί από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Η αποδυνάμωση της Κίνας θα μπορούσε να αποδειχθεί «εφιάλτης» για τη Ρωσία και το Ιράν επίσης «εχθρούς» των Αμερικανών όπως επισημαίνει άρθρο στο περιοδικό The Diplomat.

Θεωρίες συνωμοσίας για εμπλοκή των ΗΠΑ

Το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σημειώθηκαν μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το μεγαλύτερο της χώρας εγείρει υποψίες σύμφωνα με τον πρώην αντισυνταγματάρχη της Μοσάντ Ντάνι Σοχάμ, δηλώσεις του οποίου φιλοξενήθηκαν στην Washington Post. Η ειδικότητά του Σοχάμ, κατά την διάρκεια της καριέρας του ήταν τα βιολογικά και χημικά όπλα.

Εδώ και χρόνια οι Αμερικανοί θεωρούν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει στην Κίνα. Και στην ίδια την Κίνα άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν αντίστοιχες απόψεις. Η μόνη διαφορά είναι το γεγονός ότι για αυτούς υπεύθυνη δεν είναι η κυβέρνηση της δικής τους χώρας, αλλά οι Αμερικανοί, καθώς θεωρούν ότι ο ιός «φυτεύτηκε» από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σε αντίποινα για τον οικονομικό και εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ τους, την εποχή προεδρίας Τραμπ.

Σύμφωνα με το Digital Forensic Research Lab, ρωσικά εθνικιστικά site, αλλά και κινεζικές ιστοσελίδες κυκλοφορεί ευρέως η ιδέα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται πίσω από την εκδήλωση της επιδημίας προκειμένου να ανακόψουν την αλματώδη ανάπτυξή της.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This