Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Δημοψήφισμα στην Ελβετία με… άρωμα «Brexit»!

Ως «Brexit της Ελβετίας» χαρακτηρίζεται το δημοψήφισμα που πρότεινε το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα να διεξαχθεί στις 17 Μαΐου, προκειμένου να δοθεί τέλος στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Η ελβετική κυβέρνηση παρότρυνε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν αρνητικά στην πρόταση, καθώς η χώρα μπορεί να χάσει την προνομιακή της πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, που αποτελεί τον αιμοδότη της οικονομίας της.

Θα μπορούσε, επίσης, να έχει ως αποτέλεσμα να βγει η Ελβετία -που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.- από το σύστημα Σένγκεν και τη Συμφωνία του Δουβλίνου για τα αιτήματα ασύλου, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Κάριν Κέλερ-Σούτερ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη. «Πραγματικά, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν να σχηματίζουμε τους δεσμούς μας με την Ε.Ε.», είπε.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Εκβιασμό υπέκρυπταν οι επιστολές-βόμβα

Η Ε.Ε. απορρόφησε το 52% των εξαγωγών ελβετικών προϊόντων, ενώ ήταν η πηγή του 70% των ελβετικών εισαγωγών το 2018. Η πρόταση για το δημοψήφισμα αποτυπώνει την ανησυχία για την εισροή ξένων, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του ελβετικού πληθυσμού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ