Κυριακή 20/6/2021

Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική λιώνουν έξι φορές ταχύτερα από την δεκαετία του ’90!

Το χειρότερο σενάριο για το λιώσιμο των πάγων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική χάνουν πλέον πάγους με ρυθμό έξι φορές ταχύτερο από ό,τι τη δεκαετία του 1990. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια τελικά συμβαδίζει με το χειρότερο και πιο απαισιόδοξο -και όχι το πιο «ρεαλιστικό»- σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα, τότε η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι θα ανέβει επιπλέον κατά 17 εκατοστά σε σχέση με τις μέσες προβλέψεις της Διακυβερνητικής.

Επιστήμονες από 50 διεθνείς οργανισμούς της ομάδας ΙΜΒΙΕ (Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise), με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριου Σέφερντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς και τον δρα Ερικ Άιβινς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), υπολόγισαν ότι η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχασαν σε αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 6,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, ανεβάζοντας τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως σχεδόν 1,8 εκατοστά.

Δείτε επίσης: Ρώσος «προγραμματιστής» πουλούσε μέσω σάιτ-μαϊμού προσωπικά δεδομένα – Τουλάχιστον 17.000.000$ η «μπάζα» του

Η συνδυασμένη απώλεια πάγων στον Βορρά και τον Νότο εξαπλασιάστηκε μέσα σε τρεις δεκαετίες, από 81 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 474 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής, η οποία τελικά αποδείχθηκε πολύ αισιόδοξη, κάθε χρόνο θα απειλούνταν με πλημμύρες περίπου 360.000.000 άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε παράκτιες περιοχές. Η έρευνα IMBIE δείχνει όμως ότι η απώλεια των πάγων αυξάνεται ταχύτερα του αναμενομένου, με βάση το χειρότερο -και όχι το μέσο- σενάριο της IPCC, με συνέπεια να κινδυνεύουν 400.000.000 άνθρωποι ετησίως.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ