Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική λιώνουν έξι φορές ταχύτερα από την δεκαετία του ’90!

Must Read

Το χειρότερο σενάριο για το λιώσιμο των πάγων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική χάνουν πλέον πάγους με ρυθμό έξι φορές ταχύτερο από ό,τι τη δεκαετία του 1990. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια τελικά συμβαδίζει με το χειρότερο και πιο απαισιόδοξο -και όχι το πιο «ρεαλιστικό»- σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα, τότε η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι θα ανέβει επιπλέον κατά 17 εκατοστά σε σχέση με τις μέσες προβλέψεις της Διακυβερνητικής.

Επιστήμονες από 50 διεθνείς οργανισμούς της ομάδας ΙΜΒΙΕ (Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise), με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριου Σέφερντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς και τον δρα Ερικ Άιβινς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), υπολόγισαν ότι η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχασαν σε αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 6,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, ανεβάζοντας τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως σχεδόν 1,8 εκατοστά.

Δείτε επίσης: Ρώσος «προγραμματιστής» πουλούσε μέσω σάιτ-μαϊμού προσωπικά δεδομένα – Τουλάχιστον 17.000.000$ η «μπάζα» του

Η συνδυασμένη απώλεια πάγων στον Βορρά και τον Νότο εξαπλασιάστηκε μέσα σε τρεις δεκαετίες, από 81 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 474 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής, η οποία τελικά αποδείχθηκε πολύ αισιόδοξη, κάθε χρόνο θα απειλούνταν με πλημμύρες περίπου 360.000.000 άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε παράκτιες περιοχές. Η έρευνα IMBIE δείχνει όμως ότι η απώλεια των πάγων αυξάνεται ταχύτερα του αναμενομένου, με βάση το χειρότερο -και όχι το μέσο- σενάριο της IPCC, με συνέπεια να κινδυνεύουν 400.000.000 άνθρωποι ετησίως.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This