Συνεχίζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η κούρσα για την αναζήτηση του εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού Covid-19, με την επιστημονική κοινότητα να δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να έχουν κάτι στα χέρια τους νωρίτερα από την άνοιξη του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα, που πρωτοστατεί στον ερευνητικό χορό, ενέκρινε στα μέσα της εβδομάδας προκαταρκτικά τεστ σε ανθρώπους για δύο πειραματικά εμβόλια.
Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η ομάδα κρούσης, που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, γνωστοποίησε πως και τα δύο εμβόλια που θα δοκιμαστούν στο πλαίσιο της αναχαίτισης του ιού χρησιμοποιούν αδρανοποιημένους παθογόνους παράγοντες.
Όπως εξήγησε ο Γου Γιουανμπίν, στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας κατά την ενημέρωση του Τύπου μετέπειτα, οι δοκιμές για ένα από τα εμβόλια, που αναπτύχθηκαν στο Πεκίνο από την εισηγμένη στον Nasdaq κινεζική φαρμακευτική εταιρία Sinovac Biotech, έλαβαν έγκριση τη Δευτέρα από την κινεζική Υπηρεσία Φαρμάκων και Ασφάλειας Τροφίμων. Το δεύτερο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν και το Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης, έλαβε το πράσινο φως την Κυριακή.
Συνεπώς, βάσει των στοιχείων αυτών η Κίνα πλέον διενεργεί κλινικές δοκιμές για τρία διαφορετικά υποψήφια εμβόλια, καθώς είχε δοθεί άδεια και νωρίτερα για ακόμα ένα (το Πεκίνο ενέκρινε στις 16 Μαρτίου τις αρχικές δοκιμές για ένα εμβόλιο που ανέπτυξαν η Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και ο κινεζικός όμιλος βιοτεχνολογίας CanSino από το Χονγκ Κονγκ).
«Ο εμβολιασμός των ατόμων στη φάση 1 των κλινικών δοκιμών και η πρόσληψη εθελοντών για τη φάση 2 των κλινικών δοκιμών άρχισαν στις 9 Απριλίου. Είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στον κόσμο για το οποίο θα αρχίσουν κλινικές μελέτες στη φάση 2» δήλωσε ο Γου.
Άλλα προγράμματα για την ανάπτυξη εμβολίων, που διεξάγουν αυτήν την περίοδο κινεζικοί όμιλοι, χρησιμοποιώντας εξασθενημένους ιούς γρίπης ή νουκλεϊκά οξέα, βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης ή των δοκιμών σε ζώα, πρόσθεσε ο Γου. «Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές μεθόδους αναμένεται να παρουσιαστούν τον Απρίλιο και τον Μάιο για να λάβουν την έγκριση για διεξαγωγή κλινικών δοκιμών» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το Πεκίνο έχει πάρει πολύ σοβαρά την ανάπτυξη του εμβολίου.
Και, φυσικά, οι Κινέζοι δεν είναι οι μόνοι. Φαρμακευτικοί όμιλοι και ερευνητικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να αναπτύξουν θεραπείες και εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 120.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ο εκτιμώμενος χρόνος για την τελική ανάπτυξη ενός εμβολίου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες, με τον ΠΟΥ να επιβεβαιώνει πως δεν θα πρέπει να το περιμένουμε σε διάστημα μικρότερο από αυτό.
Παράλληλα, αγώνα κάνει και η Ιταλία, καθώς στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα αρχίσουν τα πρώτα τεστ εμβολίου στον άνθρωπο, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ιταλικής εταιρίας Advent – Irbm με το ινστιτούτο Jenner του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας Πιέρο ντι Λορέντσο.
Όπως τόνισε, ο στόχος είναι να μπορέσει να αρχίσει η χορήγηση του εμβολίου από τον Σεπτέμβριο σε νοσηλευτικό προσωπικό και δυνάμεις ασφαλείας, έστω κι αν δεν θα έχει ακόμη ολοκληρωθεί όλη η πειραματική φάση, καθώς οι πολίτες αυτοί ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου. Το εμβόλιο θα αποσταλεί από την Πομέτσια, κοντά στη Ρώμη, στη Βρετανία, όπου θα αρχίσουν τεστ σε 550 υγιείς εθελοντές.
Ο Ντι Λορέντσο πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένη φάση η χρηματοδότηση εκ μέρους μεγάλων διεθνών επενδυτών και μιας σειράς κυβερνήσεων, για να επιταχυνθούν η ανάπτυξη και η παραγωγή του εμβολίου. Σύμφωνα με την εταιρία, έχει ήδη εξακριβωθεί με επαρκή στοιχεία η μη τοξικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να αρχίσει αμέσως η πειραματική φάση στον άνθρωπο.
Προσπάθειες και για την παρασκευή φαρμάκων
Όσο σημαντική είναι η ανακάλυψη του εμβολίου έναντι της νόσου του κορωνοϊού Covid-19, άλλη τόση σημασία έχει και η ανάπτυξη θεραπευτικών φαρμάκων για την καταπολέμησή της. Ενδεικτικό αυτής της σημασίας είναι το γεγονός πως από τις αρχές Απριλίου σε όλο τον κόσμο περίπου 200 φαρμακευτικές εταιρίες, εταιρίες βιοτεχνολογίας, πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες και οργανώσεις υγείας συμμετέχουν σε στάδια ανάπτυξης είτε εμβολίων είτε φαρμάκων.
Από τις 9 Απριλίου υπάρχουν 115 υποψήφια εμβόλια και 116 πιθανές θεραπείες για τη νόσο Covid-19 στο στάδιο της ανάπτυξης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η κινεζική κυβέρνηση μαζί με τις φαρμακευτικές εταιρίες ένωσαν τις δυνάμεις τους με αυτές των ακαδημαϊκών και των ερευνητών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης αντιιικών φαρμάκων και θεραπειών μετά τη μόλυνση.
Έτσι, η Διεθνής Πλατφόρμα Μητρώου Κλινικών Δοκιμών του ΠΟΥ κατέγραψε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 536 κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη μεταλοίμωξης για τις λοιμώξεις Covid-19 με πολυάριθμες καθιερωμένες αντιιικές ενώσεις και συνδυασμούς για την αντιμετώπιση άλλων λοιμώξεων στο πλαίσιο κλινικής έρευνας για την καταπολέμηση του ιού.
Όπως είναι λογικό, η ανάπτυξη των φαρμάκων είναι μια διαδικασία με πολλά στάδια και επίπεδα, που συνήθως απαιτεί περισσότερα από πέντε χρόνια για να μην κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των νέων συνδυασμών.
Ωστόσο, μέχρι τα μέσα του Απριλίου οι τέσσερις πιθανές θεραπείες για τη μόλυνση, το favipiravir (Avigan), το remdesivir (η ουσία στην οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας), το lopinavir (φάρμακο για τον HIV) και η χλωροκίνη (φάρμακο για την ελονοσία), βρίσκονταν στο τελικό στάδιο που έχει να κάνει με δοκιμές σε ανθρώπους, δηλαδή στην κλινική δοκιμαστική φάση 2, δίνοντας ελπίδες πως στο διάστημα μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο η ανθρωπότητα θα έχει στη διάθεσή της φαρμακευτική αγωγή στη μάχη κατά του κορωνοϊού.