Με τους άνδρες να αποδεικνύονται το «ασθενές φύλο» στη μάχη με τον κορωνοϊό, όπως προκύπτει από τα στατιστικά, ξεκινούν δύο κλινικές δοκιμές, που θα εξετάσουν κατά πόσο η χορήγηση γυναικείων ορμονών σε άνδρες ασθενείς μπορεί να τους βοηθήσει. Η ιδέα, μάλιστα, είναι ελληνικής προέλευσης!
Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης θα χορηγήσουν ορμόνες σε άνδρες άνω των 18 ετών και σε γυναίκες ασθενείς άνω των 55 ετών με Covid-19 για να δουν κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασής τους.
Οι μισοί από τους 110 συμμετέχοντες στη μελέτη του Stony Brook, την αρχική ιδέα της οποίας είχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής εκεί, Αντώνης Γάσπαρης, άρχισαν ήδη να παίρνουν έξτρα οιστρογόνα μέσω δερματικού επιθέματος οιστραδιόλης για μία εβδομάδα, ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Στη μελέτη του Cedars-Sinai, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, θα χορηγηθεί σε 40 άνδρες με ήπια έως μέτρια νόσο από τον Covid-19 προγεστερόνη αντί οιστρογόνων. Οι μισοί θα πάρουν την ορμόνη δύο φορές τη μέρα επί πενθήμερο, ενώ οι άλλοι μισοί θα είναι η ομάδα ελέγχου.
Η προγεστερόνη έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποτραπεί η αυτοκαταστροφική «καταιγίδα κυτταροκινών» λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον κορονοϊό.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες δηλώνουν επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα αυτής της ιδέας. Όπως επισήμανε η δρ Σάμπρα Κλάιν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, ακόμη και ηλικιωμένες γυναίκες με εμμηνόπαυση, άρα με δραστικά μειωμένες ορμόνες, συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από τους άνδρες.