Κυριακή 20/6/2021

«Καυτό» το 2020! Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα σπάσει το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ιστορία

Η φετινή χρονιά, εκτός από πανδημία, φαίνεται ότι θα έχει και τις πιο υψηλές θερμοκρασίες όλων των εποχών, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμα και 75% πιθανότητες το 2020 να σπάσει το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που καταγράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα ρεκόρ θερμοκρασιών σπάνε ήδη από την Ανταρκτική μέχρι τη Γροιλανδία από τον Ιανουάριο, γεγονός που έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με τον «Guardian», επειδή δεν διανύουμε χρονιά Ελ Νίνιο, το φαινόμενο που σχετίζεται με υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η αμερικανική εθνική ωκεανική και ατμοσφαιρική διοίκηση υπολογίζει ότι υπάρχει 75% πιθανότητα φέτος να είναι η πιο καυτή χρονιά από τότε που υπάρχουν καταγραφές.

Η αμερικανική υπηρεσία εξηγεί ότι οι τάσεις, τις οποίες παρακολουθούν, βαδίζουν στα χνάρια του 2016 όταν οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν από την αρχή της χρονιάς εξαιτίας ενός ασυνήθιστα έντονου Ελ Νίνιο.

Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς του Γκάβιν Σμιντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπουδών Goddard της Nasa στη Νέα Υόρκη, η πιθανότητα το 2020 να είναι το πιο καυτό όλων των εποχών φτάνει το 60%.

«Η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται αμείωτη. Οι εκπομπές θα μειωθούν φέτος εξαιτίας της πανδημίας, αλλά οι συγκεντρώσεις τους εξακολουθούν να αυξάνονται. Είναι πολύ απίθανο να παρατηρήσουμε κάποια επιβράδυνση. Αλλά έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις επιλογές μας» σχολιάζει ο Karsten Haustein, κλιματολόγος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Δείτε επίσης: Βόλος: Ταβερνιάρης πλήρωσε «χρυσό» το γλέντι που έστησε με τους… γείτονές του

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ