Αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν ένα σημαντικό βήμα προς το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αφού υποστηρίζουν ότι το φάρμακο που έφτιαξαν είναι ικανό να τον εξουδετερώσει.
Όπως αναφέρουν, το πειραματικό εμβόλιο, που δοκιμάζεται από τους ειδικούς του University of Queensland, προκαλεί ήδη επίπεδα ανοσίας υψηλότερα από αυτά που καταγράφονται σε ασθενείς που έχουν ιαθεί από το νέο κορωνοϊό. Ο καθηγητής Πολ Γιάνγκ, που ηγείτο κι αυτός του συγκεκριμένου project, δήλωσε ότι τα προκλινικά αποτελέσματα από την ανάπτυξη του ιού σε καλλιέργειες κυττάρων, έδειξαν πως η ανάπτυξη του εμβολίου πάει βάσει σχεδίου και ελπίζουν να αρχίσουν τις δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους στα τέλη Ιουνίου, αφού φτάσουν τα τελικά αποτελέσματα από τις προκλινικές μελέτες.
«Αυτό ελπίζουμε και είναι μεγάλη ανακούφιση για την ομάδα, δεδομένης της τεράστιας ελπίδας που έχουν επενδύσει στην τεχνολογία μας η κυβέρνηση και οι χρηματοδότες μας», δηλώνει ο καθηγητής Γιάνγκ. «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη δύναμη της απάντησης αντισωμάτων, που ήταν ακόμα καλύτερη από αυτές που παρατηρούνται σε δείγματα από ασθενείς που έχουν ιαθεί από τη νόσο Covid-19», συμπληρώνει.
Η καθηγήτρια Κάντα Σουμπαράο του Doherty Institute, που επίσης συνεργάζεται στο εν λόγω project και δοκίμασε τα δείγματα του εμβολίου στο εργαστήριο, σχολίασε: «Πρόκειται για πολύ σημαντικό εύρημα, επειδή αντίστοιχες ανοσοαντιδράσεις με τα εμβόλια κατά του SARS σε πειραματόζωα, είχαν δείξει ότι οδηγούν σε προστασία από τη μόλυνση».
Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία μοριακού σφιγκτήρα που «κλειδώνει» την πρωτεΐνη, η οποία μοιάζει με καρφί, στην επιφάνεια του νέου κορωνοϊού, σε ένα σχήμα που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να το αναγνωρίζει και να του επιτίθεται για να εξοντώσει τον ιό.
Την ίδια ώρα, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι ένα νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζεται και από τις αρχές της ερχόμενης μέρας, με πιθανή την «έκτακτη χορήγησή του μέχρι το φθινόπωρο».
Βελτίωση στο 91% των ασθενών που πήραν υδροξυχλωροκίνη στις ΗΠΑ
Εξελίξεις, εξάλλου, είχαμε στο… σίριαλ της αμφιλεγόμενης υδροξυχλωροκίνης, με το φάρμακο κατά τη ελονοσίας να βελτιώνει κατά 90% τα επίπεδα επιβίωσης, αλλά και ίασης σε ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας Αμερικανών Γιατρών και Χειρουργών.
Συγκεκριμένα, παρουσίασαν δεδομένα από τη θεραπεία 2.333 ασθενών με υδροξυχλωροκίνη σε όλο τον πλανήτη, από τα οποία προκύπτει ότι το 91,6% αυτών πήγαν καλύτερα μετά τη θεραπεία. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συμπεράσματα έρχονται ακολουθώντας μία άλλη μελέτη, των Veteran Affairs στις ΗΠΑ, που έδειξε ότι η υδροξυχλωροκίνη αύξανε την πιθανότητα θανάτου σε αυτούς που την πήραν.
Η Εταιρία Γιατρών και Χειρουργών απορρίπτει την τελευταία μελέτη, λέγοντας ότι πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα και ότι οι 52 ασθενείς που πέθαναν ήταν πολύ άρρωστοι, οπότε τα αποτελέσματα δεν ήταν ενδεικτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων έχει δώσει το πράσινο φως στους γιατρούς να χορηγούν την υδροξυχλωροκίνη σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, προκειμένου να διευκολύνει τη συγκέντρωση δεδομένων για τη δράση της, αλλά και επειδή υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» να θεωρείται φάρμακο αναφοράς για τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού.
Θυμίζουμε, πάντως, ότι, μικρής έκτασης έρευνα στη Βραζιλία σε ασθενείς με μεγάλες δόσεις υδροξυχλωροκίνης, σταμάτησε, επειδή πολλοί από τους ασθενείς κατέληξαν.