Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να «κλείσουν» τον διακόπτη της παχυσαρκίας σε πειραματόζωα, επιτρέποντάς τους να τρώνε όσο θέλουν χωρίς να παχαίνουν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την απώλεια βάρους.
Ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον απενεργοποίησαν με επιτυχία γονίδιο σε συγκεκριμένα κύτταρα ποντικών, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους τους μετά την κατανάλωση τροφής πλούσιας σε λιπαρά. Το εν λόγω γονίδιο βρίσκεται στους μακροφάγους, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ανιχνεύουν και καταστρέφουν τα διάφορα παθογόνα, προκαλώντας φλεγμονές. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι συνδεδεμένη με τη χρόνια ήπια φλεγμονή, οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν αν μειώνοντας τη φλεγμονή είναι δυνατόν να περιοριστούν η πρόσληψη βάρους και η παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η τροποποίηση της δραστηριότητας των φλεγμονωδών κυττάρων είναι πράγματι ικανή να ρυθμίσει το βάρος και ενδεχομένως να ελέγξει την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της. Παρά το γεγονός ότι τα παχύσαρκα ποντίκια, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, καίνε λιγότερες θερμίδες από τα μη παχύσαρκα, μετά τη διαγραφή του γονιδίου ASXL2 από τους μακροφάγους τους οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση των καύσεών τους κατά 45%.
Δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρος ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη διεργασία, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να διεξαχθούν μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Δείτε επίσης: Μετανάστες-εργάτες στην Ινδία κοιμήθηκαν πάνω στις ράγες και τους πάτησε το τρένο – 16 νεκροί