ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται (και) ψηφιακά – Ο Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο για κυβερνοπειρατεία

Must Read

Δεν έχει τέλος η σινοαμερικανική διαμάχη, καθώς το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, μετά την οικονομία, το εμπόριο και την αλληλοεκτόξευση κατηγοριών για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, πέρασε πλέον και στον χώρο του διαδικτύου, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί ευθέως και δημόσια το Πεκίνο πως επιχειρεί μέσω κυβερνοπειρατείας να κλέψει πληροφορίες που οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν αποκτήσει για το σωτήριο και πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19!

Το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας παίζεται λοιπόν στον κυβερνοχώρο και η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία, σε πλήρη σύμπνοια με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, διαμήνυε προ ολίγων ημερών πως είναι θέμα χρόνου η επίσημη προειδοποίηση προς την Κίνα για απόπειρες κυβερνοπειρατείας, στόχος των οποίων είναι να αποσπάσουν «πολύτιμα στοιχεία πνευματικής μας ιδιοκτησίας και δεδομένα δημόσιας υγείας για τα εμβόλια, τις θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ».

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «New York Times» και «Wall Street Journal», στο στόχαστρο του FBI έχουν μπει χάκερ, ερευνητές και φοιτητές που, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δραστηριοποιούνται για να κλέψουν πληροφορίες από πανεπιστημιακά ινστιτούτα και εργαστήρια όπου οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν τις πηγές τους, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν καθιστούν σαφές πώς κατέληξαν στην υπαιτιότητα της Κίνας, ωστόσο δεν αφήνουν αμφιβολία πως όσοι προσπαθούν να μπουν στα αρχεία των Αμερικανών ερευνητών δρουν για λογαριασμό του Πεκίνου.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα γύρω από τον κορωνοϊό και τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί θεωρούνται πληροφορίες βασικής προτεραιότητας για κάθε λογής επιτηδείους του διαδικτυακού κόσμου. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι κυβερνοκατάσκοποι που σχετίζονται με το Ιράν έβαλαν στο στόχαστρο εργαζομένους της φαρμακευτικής εταιρίας Gilead Sciences Inc, το αντιιικό φάρμακο remdesivir της οποίας είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς με Covid-19. Ακόμα νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο έκανε λόγο για προσπάθειες να διεισδύσουν στα αρχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ η πανδημία εξαπλωνόταν σε όλο τον πλανήτη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Πεκίνο δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητα τα αμερικανικά δημοσιεύματα που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που κρατεί καλά εδώ και πολλούς μήνες. Η σινική διπλωματία επιχείρησε να διαλύσει κάθε υποψία για πειρατεία, τονίζοντας πως «η Κίνα είναι ένθερμος υπερασπιστής της κυβερνοασφάλειας και είναι θύμα κυβερνοεπιθέσεων. Αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε είδους κυβερνοεπίθεση που διαπράττεται από χάκερ και τους πολεμάμε».

Η δήλωση προήλθε από τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, ο οποίος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως το Πεκίνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας για το εμβόλιο και τη θεραπεία της νόσου Covid-19. «Είναι ανήθικο να στοχοθετείται η Κίνα με φήμες και συκοφαντίες απουσία αποδείξεων» επέμεινε.

Σενάριο επιβολής κυρώσεων

Πέραν των κατηγοριών που εξαπολύθηκαν κατά της Κίνας, όμως, στο τραπέζι του Λευκού Οίκου επανήλθε και το σενάριο της επιβολής κυρώσεων κατά του Πεκίνου. Τη θέση που έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησαν τώρα δημόσια τόσο ο σύμβουλός του επί των θεμάτων εμπορίου Πίτερ Ναβάρο όσο και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ο Ναβάρο δήλωσε πως η Κίνα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, ενώ ο Γκρέιαμ, που έχει ηγετική θέση στη Γερουσία, πρότεινε την ψήφιση νομοθεσίας που θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων εναντίον της Κίνας, στην περίπτωση που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο γερουσιαστής, που είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Τραμπ, δήλωσε πεπεισμένος πως, αν δεν υπήρχε «δόλος» από το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ιός δεν θα είχε φτάσει στις ΗΠΑ, όπου έχει σήμερα κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80.000 Αμερικανούς, μια θέση που αναμφίβολα θα άφησε πλήρως ικανοποιημένους τόσο τον Τραμπ όσο και το γνωστό «γεράκι», τον Ναβάρο. «Πιστεύω ακράδαντα και θεωρώ πως ο αμερικανικός λαός πιστεύει κι αυτός έντονα πως η Κίνα προκάλεσε ζημιές τρισεκατομμυρίων σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής αποκατάσταση των ζημιών» εκτίμησε σε συνέντευξή του στο Fox News ο σύμβουλος του Τραμπ.

Για βιολογικό Περλ Χάρμπορ κάνει λόγο ο Τραμπ

Και ενώ αιχμή του δόρατος της κριτικής εναντίον της Κίνας είναι, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ίδια ρητορική υιοθετείται εν μέρει κι από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, οι δορυφόροι αυτής, η Βρετανία και άλλες. Όσο αυτές οι χώρες, βέβαια, τηρούν μια λιγότερο επιθετική στάση, σύσσωμος ο Λευκός Οίκος κατηγορεί το Πεκίνο για τον χειρισμό της πανδημίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για προσπάθειες συγκάλυψης της κατάστασης.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, διακινεί τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός είναι κατασκεύασμα του αμερικανικού στρατού που τον μετέφερε στην Ουχάν για να μολύνει την Κίνα. Και παρότι επιστήμονες -αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες- επιμένουν πως ο ιός φαίνεται να προέρχεται από τη φύση και όχι από εργαστήριο, αυτό δεν εμποδίζει τον Ντόναλντ Τραμπ να ανεβάζει τους τόνους. Πιο πρόσφατη δήλωση, αυτή στην οποία χαρακτήρισε την πανδημία τη «χειρότερη επίθεση» εναντίον των ΗΠΑ – χειρότερη και από τον ιαπωνικό βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όπως σημείωνε και το «Politico», όμως, την προηγούμενη εβδομάδα, η Κίνα προσφέρεται για προεκλογική δημαγωγία, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center έδειξε ότι ιστορικά υψηλό ποσοστό 66%, οι δύο στους τρεις Αμερικανούς, έχει αρνητική γνώμη για τη χώρα. Το γεγονός δε πως η τακτική δείχνει να «δουλεύει» για τον Τραμπ έχει κάνει και τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να μπαίνει με φόρα στο ίδιο παιχνίδι, αυτό της επίρριψης ευθυνών, το οποίο όμως όλα δείχνουν πως ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος το γνωρίζει καλύτερα.

Ο Τραμπ δεν θέλει να μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε ακόμα μία εστία έντασης στις ήδη ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, λέγοντας σε συνέντευξή του πως δεν τον ενδιαφέρει να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Έχω πολύ καλή σχέση με τον Σι, αλλά προς το παρόν δεν θέλω να του μιλήσω» είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business, υπονοώντας στη συνέχεια πως δεν αποκλείεται να διακόψει κάθε σχέση με την Κίνα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ενάντια στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε αόριστα αλλά απειλητικά. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση.

Τι θα συνέβαινε αν το κάναμε; Θα εξοικονομούσαμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση» υποστήριξε. Είναι αρκετές εβδομάδες τώρα που ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγορεί τις κινεζικές Αρχές ότι απέκρυψαν το εύρος της πανδημίας που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά επίσης και ότι διευκόλυναν την εξάπλωσή της. Το Πεκίνο το διαψεύδει και δηλώνει ότι ενημέρωσε το συντομότερο δυνατόν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Θα μπορούσαν να σταματήσουν την επιδημία»

«Θα μπορούσαν να τη σταματήσουν» επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του, επισημαίνοντας πως η επιδημία έριξε μια σκιά στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που σύναψε η Ουάσινγκτον με το Πεκίνο τον Ιανουάριο. «Δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν να συμβεί αυτό» τόνισε. «Έκανα μια φοβερή εμπορική συμφωνία και τώρα λέω ότι δεν νιώθω με τον ίδιο τρόπο. Το μελάνι δεν είχε προλάβει να στεγνώσει και ήρθε η πανώλη. Δεν νιώθω πια με τον ίδιο τρόπο».

Φυσικά, το Πεκίνο δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του Τραμπ και διά στόματος του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν διαμήνυσε πως η διατήρηση σταθερών διμερών σχέσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και των δύο χωρών και ωφελεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. «Η διατήρηση σταθερών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο λαών, όπως και της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο» επισήμανε ο Ζάο.

Την ανησυχία του Τραμπ, όμως, επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, δηλώνοντας στο Fox Business ότι ο Τραμπ εξετάζει τις επιλογές του.

«Ο πρόεδρος ανησυχεί. Εξετάζει όλες τις επιλογές του. Προφανώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτού του ιού στην οικονομία, στις αμερικανικές θέσεις εργασίας, στην υγεία των Αμερικανών και ο πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την οικονομία και τους Αμερικανούς εργαζομένους» τόνισε.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This