Χάρης Ρώμας: «Εγώ στη Βουλή; Η Αυτοδιοίκηση μου πάει καλύτερα»

Ο Χάρης Ρώμας, που βρίσκεται στο πλευρό του παλιού συμφοιτητή του Γιώργου Πατούλη, μιλά για την Περιφέρεια Αττικής και τον Κυριάκο

Must Read

Από συμφοιτητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στενοί συνεργάτες και φίλοι στην Περιφέρεια Αττικής.  O λόγος για τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο, αρμόδιο για τις θεατρικές και τις μουσικές εκδηλώσεις Χάρη Ρώμα.

Ο δημοφιλής ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας και ξεχωριστό στέλεχος της Αυτοδιοίκησης λέει στην «Espresso» και την Βίβιαν Μπενέκου, ότι στηρίζει Πατούλη για την αστείρευτη ενεργητικότητά του αλλά και την ικανότητα να διακρίνει τους «προκομμένους ανθρώπους» δίπλα του! Παρόμοια προσόντα αναγνωρίζει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι όσοι τον αντιπαθούν το κάνουν μόνο και μόνο επειδή είναι δεξιός, κι όχι γιατί δεν είναι ικανός.

Εξομολογήσεις

Πάντως ο Χάρης Ρώμας, παρότι ασκεί πολιτική στην Περιφέρεια, δεν θέλει καθόλου τη Βουλή διότι πιστεύει ότι εκεί παίζονται «βαθιά πολιτικά παιχνίδια». Φέτος, εκτός των περιφερειακών καθηκόντων του, και μετά τον τηλεοπτικό καφέ που πίνει στον AΝΤ1, κάνει πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στο «Covid safe», όπως λέει ο ίδιος, θέατρο Αλάμπρα με την απίθανη παράσταση «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»!

Ο Χάρης Ρώμας στη σημερινή του εξομολόγηση πιστεύει ότι ο Δημήτρης Χορν και ο Μάνος Χατζιδάκις ακύρωσαν το μονοπώλιο της Αριστεράς στην τέχνη. Μιλώντας για τα reality που κατακλύζουν τον ορίζοντά μας αυτόν τον χειμώνα παρατηρεί ότι μετά τη λήξη τους τούς παίκτες ή τους νικητές «τούς τρώει η μαρμάγκα»! b και ακολουθούν οι Ολγα Κεφαλογιάννη και Εφη Αχτσιόγλου. Στα προσωπικά του δηλώνει ότι δεν συγχωρεί την απιστία και φεύγει όταν αυτή γίνει αντιληπτή, ενώ ποτέ δεν επιστρέφει σε ραγισμένες σχέσεις.

Πώς είναι να συνεργάζεστε με τον Γιώργο Πατούλη;

Τον Γιώργο Πατούλη τον ήξερα από τη νεανική μας κοινή ζωή, εφόσον υπήρξαμε συμφοιτητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επειδή ανέκαθεν μου δημιουργούσε ένα συναίσθημα εμπιστοσύνης, πήρα την απόφαση να ανταποκριθώ θετικά στην πρόσκλησή του και να κατέβω ως υποψήφιος με την παράταξή του «Νέα αρχή για την Αττική». Δύο πράγματα αγαπώ και θαυμάζω ιδιαίτερα στον Γιώργο. Το πρώτο είναι η αστείρευτη ενεργητικότητά του. Βρίσκεται παντού και κάνει τα πάντα σωστά. Το δεύτερο είναι ότι ξέρει να διακρίνει ποιος είναι αληθινά αυτός που στέκεται απέναντί του και τι ικανότητες ή ανικανότητες έχει!

Η Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να σας οδηγήσει στη Βουλή; Θα το θέλατε;

Δεν νομίζω ότι θα το ήθελα. Είμαι καλλιτέχνης αγαπητός σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Δεν θέλω να κλονιστεί αυτή η σχέση. Ο κόσμος ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει μια δυσπιστία σε σχέση με τους πολιτικούς. Η δυσπιστία αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, εν μέρει δικαιολογημένη και εν μέρει άδικη. Διάλεξα την Αυτοδιοίκηση και γιατί είναι πιο κοντά στην άμεση καθημερινότητα του πολίτη και γιατί μου επιτρέπει να μην μπω πιο βαθιά σε πολιτικά παιχνίδια.

Είστε αριστερός ή δεξιός; Γιατί διαχρονικά την τέχνη τη μονοπωλεί η Αριστερά;

Ο αγαπημένος μου πατέρας, που δεν είναι πλέον στη ζωή, είχε κάνει ως αριστερός αγωνιστής εξορία στη Μακρόνησο. Η πολυαγαπημένη μου μητέρα, αντιθέτως, ανήκε πάντα στον χώρο της λεγόμενης σήμερα Κεντροδεξιάς. Εχω μεγαλώσει σε περιβάλλον εμποτισμένο από όλες τις αντιλήψεις και ιδεολογίες. Σήμερα έχω φυσικά πολιτική άποψη και θέση, αλλά δεν ανήκω σε κανέναν κομματικό μηχανισμό και πολιτεύομαι στην Αυτοδιοίκηση με στόχο την προσφορά των δυνάμεών μου σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες εξίσου και με τον ίδιο τρόπο. Είναι η τέχνη που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα, γιατί πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης με τη ζωή του και κυρίως με το έργο του μπορεί να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι ο χώρος της Αριστεράς έχει μεγάλη απήχηση στους καλλιτέχνες. Αλλά βέβαια υπάρχουν οι περιπτώσεις του Μάνου Χατζιδάκι, του Δημήτρη Χορν και κάποιων άλλων τιτάνων της τέχνης και του πνεύματος που ακυρώνουν τη λέξη μονοπώλιο!

Εσάς, που είστε και συγγραφέας, κι ως τέτοιος, πιστεύω, παρατηρείτε το περιβάλλον σας, δεν σας φαίνεται ότι όλη αυτή η ιστορία του κορονοϊού μέσα στη δραματικότητά της εμπεριέχει και το στοιχείο της κωμωδίας, με τις μάσκες στα πρόσωπα κ.λπ.;

Μάλλον σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας με παραπέμπει αυτό που συμβαίνει σήμερα, παρά σε κωμωδία. Μην ξεχνάτε ότι παράλληλα με τις σπουδές μου και την ενασχόλησή μου με το θέατρο παρακολούθησα -ως αιώνιος φοιτητής- 12 χρόνια ιατρικών σπουδών. Εχω δει αρρώστιες και θάνατο από κοντά στην ιατρική άσκηση ως φοιτητής, και αυτό δεν μου επιτρέπει σε θέματα υγείας να είμαι χαλαρός. Θα έλεγα, προσπαθώ να μην είμαι.

Φοβάστε τον κορωνοϊό; Εχετε γνωστό σας που να νόσησε;

Έχω δύο γνωστούς μου που νόσησαν. Ο ένας είναι σύζυγος μιας αγαπημένης φίλης μου, νεότερος αρκετά από εμένα, υγιής, εύρωστος και αθλητικός. Χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Ταλαιπωρήθηκε και υπέφερε όμως πολύ. Ο άλλος το πέρασε πιο ανώδυνα. Το διά ταύτα είναι ότι πρέπει να παίρνουμε όλες τις δυνατές προφυλάξεις μέχρι να περάσει αυτός ο διάολος.

Πώς νιώθετε ως πολίτης αυτής της χώρας με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη; Πώς τον κρίνετε;

Κρίνω ότι είναι περισσότερα τα θετικά που έχει επιδείξει ως τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τα αρνητικά, που εύλογα έχουν κι αυτά συμβεί. Νομίζω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημιουργεί ένα συναίσθημα σοβαρότητας και ασφάλειας σε πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών. Οι υπόλοιποι που τον αντιπαθούν τον αντιπαθούν απλά γιατί είναι δεξιός, όχι γιατί δεν βλέπουν τις ικανότητές του. Υπάρχουν βέβαια πάντα και εκείνοι που βλέπουν μόνο ό,τι θέλουν να δουν.

Για ποια γυναίκα της πολιτικής και του θεάτρου έχετε πει «αυτή είναι ωραία γυναίκα»;

Δαγκωτό στην Άντζελα Γκερέκου. Ωραίες επίσης και ιδιαιτέρως φινετσάτες στον χώρο αμιγώς της πολιτικής βρίσκω την Ολγα Κεφαλογιάννη και την Έφη Αχτσιόγλου. Στο θέατρο έχουμε πολλές, βέβαια, αλλά να υπενθυμίσω εδώ ότι ομορφιά χωρίς πνεύμα παύει να είναι ομορφιά.

Η αγάπη χωρίς εκπτώσεις και το… γυαλί που δεν ξανακολλάει

«Είμαι σε μια σχέση βαθιάς αγάπης» έχετε πει, και είναι ό,τι πιο ερωτικό έχω ακούσει. Πώς το πετύχατε αυτό;

Και το επεδίωξα και μου έτυχε. Πρέπει να είναι και τα δύο άτομα στην κατάλληλη στιγμή για να παραχθεί αυτός ο σπινθήρας που μετατρέπεται σε ζεστασιά, χαρά, συντροφικότητα και αγάπη. Φυσικά και ο άλλος άνθρωπος πρέπει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Να το πιστέψεις όταν τον δεις, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις εκπτώσεις.

Έχετε πονέσει από έρωτα; Τι θα σας έκανε να φύγετε τρέχοντας από μια σχέση; Μπορεί η απιστία να είναι λόγος;

Οταν έχεις δηλώσει ή διατυμπανίσει τη μοναδικότητα της σχέσης σου, σίγουρα η απιστία θα σου πέσει πολύ βαριά. Ναι, σίγουρα θα έφευγα. Οσον αφορά το παρελθόν, ναι, έχω πονέσει και έχω κάνει να πονέσουν, αλλά όλα αυτά ήταν για να προετοιμαστώ για μια σχέση ζωής.

Βάλε έναν καφέ κι έλα κάτσε πλάι. Λένε, δεν κολλάει το γυαλί που σπάει. Ξανακολλάει τελικά το γυαλί που σπάει; Τι πιστεύετε; Έχετε κάνει «επιστροφές» για τις οποίες μετανιώσατε;

Οχι, δεν έχω κάνει επιστροφές. Δεν έγραψα τυχαία αυτόν τον στίχο. Δεν πιστεύω ότι κολλάει γερά το γυαλί που σπάει. Κι αν υπάρχει κάποια αντίθετη περίπτωση, θεωρώ ότι είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι όμως άλλο το «σπάει» και άλλο το «κάνει ένα επιφανειακό ράγισμα».

Ποιο τραγούδι θα χαρίζατε στον εαυτό σας και ποιο στον άνθρωπο που αγαπάτε;

Το τραγούδι της Αυστραλής Dami Im με τίτλο «Sound of Silence».

Τι θα αλλάζατε ή τι θα αποφεύγατε εάν ξαναγεννιόσαστε;

Αγαπητή κυρία Μπενέκου, αν ήταν στο χέρι μου, φυσικά, θα ήθελα να ξαναγεννηθώ τέλειος από όλες τις απόψεις. Ξέρω όμως ότι ερχόμαστε σ’ αυτό τον κόσμο για να πολεμήσουμε τις παθογένειες και τα ελαττώματά τους και να φύγουμε καλύτεροι. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο προορισμός μας και δύσκολα τον πετυχαίνουν οι περισσότεροι. Κάποιοι μάλιστα φεύγουν και χειρότεροι.

Τα θέατρα στην εποχή του κορονοϊού και η επέλαση των reality στην ΤV

Εχετε ανησυχίες για το πώς και αν θα λειτουργήσουν τα θέατρα τον χειμώνα ή πιστεύετε ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα;

Θέλω να επαληθευτεί αυτό που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε περιόδους μεγάλης κρίσης. Ο κόσμος να βρει καταφύγιο στα ωραία θεάματα και η τέχνη να ανθήσει. Εχω πει ότι στη χώρα που γέννησε το θέατρο δεν επιτρέπεται να μη λειτουργούν οι θεατρικές σκηνές. Ετσι ξεκινάμε 22 Οκτωβρίου στο πανέμορφο και covid safe -με σύστημα εξαερισμού που φέρνει συνεχώς αέρα απέξω και δεν τον ανακυκλώνει- θέατρο Αλάμπρα, με το απίθανο «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», σε μια μεγάλη παραγωγή κόντρα σε κάθε φόβο και με τη σιγουριά μάλιστα ότι θα σκίσουμε και ότι πράγματι θα είναι η κωμωδία της χρονιάς.

Στην τηλεόραση σας έχει τραβήξει κάτι το ενδιαφέρον φέτος; Εχετε άποψη για το ότι χιλιάδες νέα παιδιά συνωστίζονται για μια θέση σε σχεδόν εξευτελιστικά reality;

Δεν προφταίνω να δω τίποτα συστηματικά, αλλά έχω πλήρη συνείδηση του τηλεοπτικού πεδίου. Υποστηρίζω φυσικά μετά μανίας τη μυθοπλασία, αφού είναι το μόνο είδος τέχνης στην τηλεόραση, αλλά δεν αρνούμαι τον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό ρόλο του συγκεκριμένου μέσου. Τα reality είναι εύκολη ψυχαγωγία, εξυπηρετούν τη λαχτάρα των ανθρώπων για δόξα, αναγνωρισιμότητα και χρήμα, εφόσον πιστεύουν ότι αυτά θα τους συνέβαιναν αν έμπαιναν μέσα, και ταυτίζονται με τον κάθε παίκτη που κατά 99% λίγο μετά τη λήξη του reality θα τον φάει η μαρμάγκα. Δεν έχει, πάντως, να κάνει τόσο με τη μεγάλη ανεργία ο συνωστισμός για μια θέση σε αυτά τα προϊόντα όσο με την μπουζουκοκουλτούρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This