Στα 63 του «έφυγε» ο σκηνοθέτης Λευτέρης Δανίκας

Μεγάλο το «χτύπημα» για τον Δημήτρη Δανίκα, που έχασε τον αδερφό του

Must Read

Ο γνωστός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός «έφυγε» από τη ζωή στα 63 του. Πρόκειται για τον αδερφό του Δημήτρη Δανίκα, κριτικού κινηματογράφου. Το τελευταίο διάστημα ο Λευτέρης Δανίκας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας. Στα 1979, κι ενώ ήταν ήδη φοιτητής στο 3ο έτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., έφυγε για το Παρίσι όπου έκανε σπουδές στην Vème section (Θρησκευτικές Eπιστήμες) της École Pratique des Hautes Études και στο εκεί Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου, κάτω από τη διεύθυνση του Jean Rouche (1981, élève titulaire της E.P.H.E.). Παράλληλα, έκανε και κινηματογραφικές σπουδές στην École Supérieure libre d’ Études Cinématographiques (1983, δίπλωμα E.S.E.C.) και πρακτική άσκηση σε παραγωγές της S.F.P., κοντά στον Marcel Camus μεταξύ άλλων.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα (1983), εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και στη διαφήμιση, δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη, το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Χρήστο Σιοπαχά, τον Κώστα Κουτσομύτη κ.ά. Επίσης, και για τρία συνεχή χρόνια (1992-1994), συνεργάστηκε με τον Σπύρο Βραχωρίτη και τη Θεατρική Λέσχη Βόλου. Από το 1985 άρχισε και την προσωπική του δραστηριότητα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης-παραγωγός με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (2 ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους), με την ΕΡΤ (1 σειρά 7 ημίωρων ντοκιμαντέρ) και με το ΥΠ.ΠΟ. (1 ημίωρο docu-fiction). Σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος, εκτός από τα προαναφερθέντα έργα, έκανε και άλλα 6 ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο εκπομπών της ΕΡΤ («Παρασκήνιο», «Η ΕΡΤ σ’ όλη την Ελλάδα» και «Τέχνη και Πολιτισμός»), 1 παράσταση χοροθεάτρου και το video-dance αυτής της παράστασης, καθώς και τα σενάρια για άλλες 2 παραστάσεις χοροθεάτρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This