Η Αιμιλία Υψηλάντη εξομολογείται: Το ντεμπούτο με τον Βέγγο και η διαμάχη με τον Κούρκουλο

Μιλά για τις αναμνήσεις της από τα παιδικά της χρόνια στον Πύργο, αποκαλύπτει πώς έγινε ηθοποιός και πόσο τη βοήθησε στην καριέρα της η εμφάνισή της

Must Read

Η Αιμιλία Υψηλάντη αποτελεί αγαπημένη ηθοποιό του κινηματογράφου και του θεάτρου. Μιλώντας στην «Espresso» θυμάται τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο και τη συνεργασία τους στο ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, αλλά και την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τον Νίκο Κούρκουλο, που κατέληξε σε εκτίμηση και φιλία.

  • Από τον Βαγγέλη Καράλη

Η πάντα εντυπωσιακή ηθοποιός μιλάει για τον έρωτα στη ζωή της, τη στιγμή που πρωταγωνιστεί στην πετυχημένη παράσταση «Η κυρία Κλάιν».

Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια στον Πύργο;

Οι εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό από την παιδική μου ηλικία στον Πύργο και στην Αμαλιάδα είναι τόσο πολλές, που θα μπορούσα να γεμίσω όλη την εφημερίδα σας. Ας ανασύρουμε δυο τρεις. Τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα στην Κουρούτα. Τις ατέλειωτες βροχερές μέρες. Κυρίως όμως τη γιαγιά μου, που με περίμενε στο κτήμα στον Πύργο για να με πάει στο μποστάνι της να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια, και που είχε σφάξει για εμάς τα παιδιά και είχε βάλει στον φούρνο μια χήνα με πατάτες.

Με τις αδελφές της

Πώς αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός και πώς αντέδρασαν οι γονείς σας;

Οι γονείς μου το δέχτηκαν, αν και προφανώς δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν. Μου έβαλαν όμως έναν όρο, να πάρω και ένα χαρτί από το πανεπιστήμιο, από οποιαδήποτε σχολή ήθελα. Τώρα, το πώς αποφάσισα να γίνω ηθοποιός μάλλον είναι πιο πολύπλοκο. Ισως οι σχολικές γιορτές, στις οποίες έπαιζα πάντα την Ελλάδα, που έμπαινε με ένα σπαθί στη σκηνή για να απελευθερώσει την Κύπρο και τη Βόρεια Ηπειρο! Κάποιοι περιοδεύοντες θίασοι στο κινηματοθέατρο της Αμαλιάδας, οι κινηματογραφικές ταινίες. Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς τι είναι αυτό που τον παρακίνησε να επιλέξει ένα επάγγελμα.

Σε πρόβα με τον Ανδρέα Βουτσινά

Στην πρώτη σας ταινία στον κινηματογράφο συνεργαστήκατε με τον Θανάση Βέγγο. Τι θυμάστε από τον αείμνηστο ηθοποιό;

Στην πρώτη μου συνεργασία μαζί του, στο «Ποιος Θανάσης», επέμενε να με γράψει στους τίτλους Εμμυ Υψηλάντη, το έβρισκε πολύ ωραιότερο από το Αιμιλία, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις μου. Στις άλλες δύο ταινίες υποχώρησε και με έβαλε κανονικά με το Αιμιλία, που είναι το βαφτιστικό μου όνομα. Βέβαια, Εμμυ με έλεγαν μόνο η μητέρα μου και ένας δυο αγαπημένοι φίλοι που εξακολουθούν να με λένε έτσι ακόμα και σήμερα. Ο Βέγγος ήταν άνθρωπος με το «Α» κεφαλαίο, αλλά επίσης και εξαιρετικός επαγγελματίας. Νοιαζόταν για τον διπλανό του άνθρωπο, νοιαζόταν για τους συνεργάτες του και ήταν ταγμένος στη δουλειά του.

Με τον Κώστα Καζάκο στην ταινία «Υποβρύχιο Παπανικολής»

Εχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ποια ξεχωρίζετε και γιατί;

Θα μιλήσω ιδιαίτερα για τον Νίκο Κούρκουλο. Ηταν πρόεδρος των επιχειρηματιών του ελεύθερου θεάτρου, της ΠΕΕΘ, όπως λεγόταν η ένωσή τους, και εγώ ήμουν πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών. Είχαμε μόλις βγει από μια πολύ σκληρή διαμάχη με θέμα τη συλλογική σύμβαση των ηθοποιών, με πολυήμερες απεργίες από εμάς, με ένα πρωτοφανές lockout από την πλευρά της εργοδοσίας και με έντονες αντεγκλήσεις που έφταναν ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά αυτός ο εξαιρετικός ηθοποιός και θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας μού πρότεινε να παίξω στο θέατρό του τον πρώτο γυναικείο ρόλο! Και έτσι έπαιξα μαζί του στο έργο «Στη φωλιά του κούκου», μία αξέχαστη, υπέροχη εμπειρία.

Είστε μία πολύ όμορφη και εντυπωσιακή γυναίκα. Η εξωτερική σας εμφάνιση βοήθησε στην καριέρα σας ή ίσως αποτέλεσε και εμπόδιο;

Προφανώς με βοήθησε πολύ, αφού έγινα πάρα πολύ γρήγορα γνωστή από τον κινηματογράφο. Βέβαια, το ότι έγινα αμέσως ένα από τα πρώτα ονόματα στον χώρο μου, λόγω ακριβώς των ταινιών, δεν σήμαινε αυτόματα ανάλογη καριέρα στο θέατρο, όπου έπρεπε να εργαστώ πιο σκληρά, γιατί εκεί η ομορφιά δεν αρκεί.

Υπάρχει κάποιο αρνητικό περιστατικό που ζήσατε ως ηθοποιός και σας έχει στενοχωρήσει;

Το θέατρο, όπως κάθε δουλειά, είναι γεμάτο από όμορφες στιγμές, δυσκολίες και πολλές στενοχώριες. Ποια μεγαλύτερη στενοχώρια υπάρχει από το να είσαι άνεργος; Εχω περάσει πολλές περιόδους ανεργίας. Θα προτιμούσα να είμαι σε έναν θίασο όπου θα αντιμετώπιζα πολλά προβλήματα, ίσως και στενάχωρα, από το να είμαι άνεργη.

Αιμιλία Υψηλάντη, Νίκος Κούρκουλος και Μαριάννα Λάτση

Ποια είναι η άποψή σας για την τηλεόραση σήμερα; Θεωρείτε ότι γίνεται καλύτερη ή χειρότερη;

Σαφώς είναι πολύ καλύτερη. Αυτή η γνώμη μου είναι για όλες τις εκπομπές. Κυρίως βέβαια για τις σειρές και τα σίριαλ. Προφανώς υπάρχει υπερπληθώρα παραγωγών, αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, γιατί είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσουν οι καλύτερες σειρές και τα καλύτερα σίριαλ.

Η Αιμιλία Υψηλάντη με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Πώς σχολιάζετε τις αποκαλύψεις στο θέατρο αναφορικά με το #MeToo; Εχετε βιώσει κάποιο αντίστοιχο περιστατικό;

Το θέατρο ήταν πρωτοπόρο στον τομέα αυτόν και είμαι περήφανη για τον κλάδο μου. Εχω μιλήσει αρκετά για προσπάθειες χειραγώγησής μου που έχουν συμβεί στην επαγγελματική μου ζωή.

Ο έρωτας τι ρόλο έχει παίξει στη ζωή σας; Είστε σήμερα ερωτευμένη;

Ο έρωτας είναι πηγή ζωής και δημιουργίας. Γεμίζει έναν άνθρωπο, τον κάνει να νιώθει πλήρης, τον παρακινεί να δράσει και να δημιουργήσει, και πιστεύω πως είμαι τυχερή που και σήμερα είμαι ερωτευμένη.

Από την παράσταση «Η κυρία Κλάιν»

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθούμε στην παράστασή σας «Η κυρία Κλάιν», που έκανε πριν από λίγες ημέρες πρεμιέρα. Πείτε μας τα πρώτα σας συναισθήματα.

Ενα εξαιρετικό έργο, ένας υπέροχος ρόλος για μένα, δύο άξιες συμπαίκτριες, η Νατάσα Καλογρίδη και η Σάρα Εσκενάζυ, ζούμε πάνω στη σκηνή κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή βραδιές ψυχικής ευφορίας που προέρχονται από την αγαστή συνεργασία μας. Μια παράσταση που έγινε με τη συμβολή εξαίρετων καλλιτεχνικών συνεργατών, με πρώτη τη σκηνοθέτιδά μας Χρύσα Καψούλη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This