Ιουλία Μαυρομάτη: Η άγνωστη κόρη της Καίτης Χωματά

Must Read

Η Ιουλία Μαυρομάτη είναι το κρυμμένο πρόσωπο της ζωής της Καίτης Χωματά και του Βασίλη Μαυρομάτη: της ιέρειας του Νέου Κύματος κι ενός αγαπημένου ηθοποιού του ελληνικού κινηματογράφου.

  • Από τον Γιάννη Αρμουτίδη

Μεγάλωσε μακριά από την πατρική φιγούρα, μα με άπλετη αγάπη από την οικογένεια της μητέρας της. Πήρε και έδωσε όλη τη δύναμη της ψυχής της, μέχρι την τελευταία πνοή στην ταλαιπωρημένη μα τόσο όμορφη μητέρα της. Εγινε μάνα, στη θέση της κόρης, για να έχει η Καίτη μια τρυφερή αγκαλιά παρηγοριάς στον γολγοθά της αρρώστιας της.

Η ζωή τής φέρθηκε σκληρά, αλλά την αντάμειψε με μια ευτυχισμένη οικογένεια σήμερα, αφού απολαμβάνει την αγάπη του λατρεμένου συζύγου της και δύο υπέροχα παιδιά. Η μητέρα της αρρώστησε βαριά, από την πελώρια στενοχώρια της, όταν ένα αυτοκίνητο παρέσυρε την 11χρονη Ιουλία Μαυρομάτη, στη Νάξο, την περίοδο των διακοπών τους. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν και η ζωή κυλούσε μεταξύ χαράς και πόνου. Η «Espresso» συναντά –στην πρώτη της συνέντευξη– την Ιουλία Μαυρομάτη, την κόρη του μεγαλύτερου αστεριού του Νέου Κύματος, της Καίτης Χωματά.

Τρυφερές οικογενειακές στιγμές

Ιουλία, είναι η πρώτη φορά που σε συναντάμε δημόσια, ως κόρη της Καίτης Χωματά και του Βασίλη Μαυρομάτη. Ποιος έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη ζωή σου και ποιος, για σένα, στην κοινή γνώμη;

Μεγάλωσα με τη μητέρα μου, οπότε αναπόφευκτα αυτή ήταν το πρόσωπο που είχε και έχει μεγαλύτερη βαρύτητα! Οσο για την κοινή γνώμη, χωρίς να θέλω να μειώσω την προσφορά του πατέρα μου στο θέατρο, στον κινηματογράφο, αλλά και στο σπικάζ, που θεωρώ ότι ήταν ίσως η πιο διάσημη φωνή της εποχής του, πιστεύω πως η μητέρα μου παραμένει μια σπουδαία και αγαπητή προσωπικότητα!

Τα κοριτσάκια δένονται με τον πατέρα τους. Ο δικός σου είχε στο ενεργητικό του τέσσερις γάμους και πέντε παιδιά. Ενιωσες ότι μοιράζεσαι τον πατέρα σου;

Δεν μπορώ να πω ότι είχα μεγάλο δέσιμο με τον πατέρα μου, ίσως γιατί, όταν χώρισαν οι γονείς μου, εγώ ήμουν πολύ μικρή, περίπου τριών χρονών. Δεν έζησα μαζί του, δεν μεγάλωσα κοντά του. Και δεν ένιωσα ποτέ ότι τον μοιράζομαι, αφού -ούτως ή άλλως- δεν τον είχα ποτέ! Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί την αγάπη μου για εκείνον!

Με τον πατέρα της Βασίλη Μαυρομάτη

Πήρες όση αγάπη ήθελες από τον πατέρα σου;

Οχι, δεν πήρα όση αγάπη ή προσοχή θα ήθελα!

Πώς ένιωσες όταν τον έχασες;

Οταν τον έχασα ένιωσα ότι παίρνει μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι από εμένα! Τώρα πια μου λείπει κι εκείνος πολύ!

Ποια απώλεια ήταν πιο σημαντική στη ζωή σου; Της μητέρας σου ή του πατέρα σου;

Δεν νομίζω πως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποια απώλεια ήταν η πιο σημαντική για μένα. Η μητέρα μου ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου! Eχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» κι ακόμη δεν έχω ξεπεράσει την απώλειά της. Ζω και πορεύομαι με εκείνη μέσα μου και την αναζητώ σε κάθε κίνηση, απόφαση και φυσικά σε κάθε μου σκέψη!

Ποιον από τους δύο γονείς σου θαύμασες, χρειάστηκες περισσότερο, αλλά και ποιον λάτρεψες;

Θα δώσω και στις τρεις ερωτήσεις σου την ίδια απάντηση. Τη μητέρα μου!

Τίνος τα βήματα νιώθεις ότι ακολουθείς;

Δεν ακολουθώ κανενός τα βήματα, έχω χαράξει τον δικό μου δρόμο, απλά νιώθω τη μητέρα μου πάντα δίπλα μου.

Η Καίτη Χωματά κρατώντας στα χέρια της την Ιουλία

Ποιος από τους δύο γονείς σου αποτυπώνεται βαθιά στην καρδιά σου;

Νομίζω πως γίνομαι γραφική, αλλά και πάλι θα σου απαντήσω τη μητέρα μου.

Δεν συνδέθηκες με τα μεγάλα ονόματα των γονέων σου. Πώς τα κατάφερες;

Δεν ήμουν ποτέ αλλοπαρμένη, οι γονείς μου ήταν για μένα όπως όλοι οι γονείς. Δεν με απασχολούσε η διασημότητά τους! Ισως να μην είχα καταλάβει το πόσο αγαπητοί ήταν στον κόσμο. Για μένα ήταν πάντα η μαμά και ο μπαμπάς μου!

Η Καίτη Χωματά υπήρξε η κορυφή της πυραμίδας της εποχής του Νέου Κύματος! Πόσο τη θαυμάζεις και πόσο περήφανη αισθάνεσαι για εκείνην.

Είμαι πολύ περήφανη για τη μητέρα μου. Ηταν ένας άνθρωπος απίστευτα δυνατός, αληθινός και δοτικός! Ηταν σαν μικρό κοριτσάκι που ζωγράφιζε τη ζωή της με τα πιο όμορφα χρώματα και δεν το έβαζε ποτέ κάτω, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της! Πήρα πολλά μαθήματα ζωής από εκείνη, που με ακολουθούν έως σήμερα!

Τι θυμάσαι από τα χρόνια που έζησαν μαζί οι γονείς σου;

Δεν έχω μνήμες από την κοινή τους ζωή, γιατί ήμουν πολύ μικρή όταν χώρισαν…

Θαύμαζες τον πατέρα σου;

Σε κάποια πράγματα ναι και σε κάποια άλλα όχι. Είχε πολλές οικογένειες. Δεν μου άρεσε ο τρόπος που στεκόταν σ’ αυτές. Υπήρξε πολύ καλός ηθοποιός, αλλά δεν είχα ποτέ μου τόσες επαφές μαζί του ώστε να τον θαυμάζω για κάτι.

Θύμωσες ποτέ μαζί του;

Θύμωσα πολλές φορές, εξάλλου ποιο παιδί δεν θυμώνει με τους γονείς του; Δεν μιλούσαμε για δύο χρόνια και εάν δεν πάθαινε το έμφραγμα (ζούσε ακόμα η μητέρα μου), δεν ξέρω εάν θα ξαναμιλούσαμε στη ζωή μας. Μου τηλεφώνησε ξημερώματα η τρίτη του γυναίκα, η Λίλα Καφαντάρη (κι ας ζούσε με την τέταρτη τότε) και με ενημέρωσε ότι βρίσκεται στην Εντατική. Και παρότι γνώριζε ότι δεν ήταν καλές οι σχέσεις μας, θεώρησε υποχρέωσή της να με ενημερώσει. Βρέθηκα αμέσως κοντά του. Στην ιδέα ότι μπορεί να πέθαινε τα ξέχασα όλα. Οι λεπτομέρειες των όσων έγιναν όμως θα αναφερθούν στο βιβλίο που ετοιμάζω.

Ποια η σχέση σου με τη Λίλα Καφαντάρη και με την κόρη της και ετεροθαλή αδελφή σου Ηλιάνα Μαυρομάτη;

Με τη Λίλα ήρθα πολύ κοντά από μικρή και την αγάπησα πολύ! Πιστεύω πως είναι η αιτία που δεν χάλασαν οι σχέσεις μου με τον πατέρα μου! Παραμένουμε ακόμη πολύ αγαπημένες. Οσο για την Ηλιάνα, είναι από τα πιο αγαπημένα μου πλάσματα, είναι το αερικό μου! Αλλά και με την τελευταία σύζυγο του πατέρα μου έχω άριστες σχέσεις και την αγαπώ πολύ, όπως επίσης και με τη μικρότερη αδερφή μου, τη Λουίζα!

Η δημοσιότητα που ακολουθούσε τους γονείς σου ακολούθησε και εσένα;

Οχι, γιατί δεν ήθελα να με ακολουθεί. Αλλωστε δεν συζητούσα για το ποιοι είναι οι γονείς μου, ένιωθα και ακόμα νιώθω άβολα να το λέω. Μπορεί να πίστευα πως θα με πλησίαζαν για εκείνους κι όχι για μένα… δεν ξέρω. Ηθελα να αγαπάνε εμένα κι όχι αυτό που ήταν οι γονείς μου.

Πώς εξελίχθηκε η ζωή σου, μέσα από τον γάμο σου;

Παντρεύτηκα τυχαία! Με πολιτικό γάμο, στο δημαρχείο της Ηλιούπολης. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν το πιο σωστό βήμα της ζωής μου! Είμαστε μαζί με τον σύζυγό μου, τον Γιώργο, 22 χρόνια και έχουμε δύο υπέροχα αγόρια! Είμαστε πολύ αγαπημένοι. Τον θεωρώ ήρωα που με αντέχει… Εγώ δεν ξέρω αν θα με άντεχα!

Είναι η πρώτη φορά που σε γνωρίζουμε δημόσια. Είσαι περισσότερο η κόρη της Καίτης Χωματά ή του Βασίλη Μαυρομάτη;

Θέλει και ρώτημα; Είμαι παιδί της μαμάς μου!

Αλήθεια πώς γνωρίστηκαν οι γονείς σου;

Ο πατέρας μου την πρωτοείδε όταν εκείνη ήταν ακόμη κοριτσάκι και έπαιζε με τις φίλες της στην πλατεία Συντάγματος σχοινάκι. Εκείνος έκανε υπομονή να μεγαλώσει λίγο, ώστε να μπορέσει να την πλησιάσει. Ηταν μεγαλύτερός της κατά 15 χρόνια.

Σου είχαν μιλήσει ποτέ -ο καθένας ξεχωριστά- για το πώς αισθάνθηκαν όταν πρωτοσυναντήθηκαν;

Δεν θυμάμαι να τους ρώτησα ποτέ! Νομίζω πως ήταν κεραυνοβόλο και για τους δύο. Δεν ξέρω όμως λεπτομέρειες.

Πώς νιώθεις όταν βλέπεις την ταινία «Σκιές στην άμμο»;

Μου αρέσει που τους βλέπω μαζί, αφού ήμουν μωρό όταν χώρισαν και δεν έχω μνήμες! Λατρεύω όμως και το σκηνικό της ταινίας. Είναι η αγαπημένη μου παραλία στη Νάξο. Η μουσική, επίσης, είναι εξαιρετική, βγήκαν πολλά γνωστά τραγούδια από αυτή!

Γιατί δεν τραγουδάς κι εσύ;

Σπούδασα ορθοφωνία και φωνητική στο ωδείο του Κώστα Κλάβα, είχα σπουδαίους δασκάλους, ξεκίνησα και έκανα κάποια μικρά βήματα… αλλά δεν μου άρεσε ο χώρος! Ισως δεν είχα αυτό που λένε «γερό στομάχι» για να τον αντέξω!

Με τι ασχολείσαι σήμερα;

Εργάζομαι στο δημαρχείο της πόλης όπου ζω -στη Λιβαδειά- και συγχρόνως ασχολούμαι και με δημιουργίες, φτιάχνω διάφορα κομψοτεχνήματα με τα χέρια μου.

Μίλησέ μου για τη σχέση με την οικογένειά σου.

Αν εννοείς την οικογένεια που έχω δημιουργήσει εγώ, είναι μια ζεστή αγκαλιά γεμάτη αγάπη, εμπιστοσύνη και κατανόηση! Λατρεύω τα παιδιά και τον άντρα μου και επίσης τρέφω βαθιά συναισθήματα για τα πεθερικά μου, που είναι σπουδαίοι και υπέροχοι άνθρωποι! Αν όμως εννοείς για τους συγγενείς που μου άφησαν οι γονείς μου, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις μαζί τους.

Πες μου για τα σχέδιά σου.

Δεν κάνω σχέδια γιατί ο Θεός γελάει! Ονειρεύομαι όμως πολύ και ελπίζω!

Εχεις κλάψει ποτέ για τη μητέρα σου; Πώς βίωσες τη μακρά και δύσκολη περιπέτεια της υγείας της;

Εχω κλάψει πολύ για τη μητέρα μου. Την περιπέτεια της υγείας της την έζησα από την αρχή μέχρι το τέλος. Πολλές δυσκολίες και πίκρες, πολλές άσχημες αναμνήσεις, αλλά και πολλή ελπίδα και δύναμη! Εγώ και η γιαγιά μου, η μητέρα της, ήμασταν εκείνες που βρισκόμασταν συνέχεια κοντά της όλα αυτά τα 30 χρόνια!

Η Καίτη υπήρξε γενναία στη ζωή και στον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα της υγείας της. Αποτελεί πρότυπο για σένα;

Είναι το απόλυτο πρότυπό μου!

Αλήθεια τι αγάπησε περισσότερο η μητέρα σου στη ζωή της;

Την ίδια τη ζωή!

Πώς εξελίχτηκε η σχέση σου με τον πατέρα σου μετά τον θάνατό της;

Προσπάθησα να κάνω αισθητή την παρουσία μου και για να του πω πράγματα που δεν του είχα αποκαλύψει ποτέ έως τότε και ταυτόχρονα να του δώσω την ευκαιρία να κάνει το ίδιο. Ευτυχώς τα καταφέραμε και τα βρήκαμε, πριν «φύγει»!

Ποια είσαι σήμερα;

Η Ιουλία Μαυρομάτη, μια εργαζόμενη μητέρα και μια «καλή» νοικοκυρά!

Ποιο τραγούδι της Καίτης αγαπάς;

Πάντα μου άρεσαν τα τραγούδια που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Αυτά ήταν και τα τραγούδια που αγαπούσε η μητέρα μου. Λατρεύω το τραγούδι «Εϊ ψιτ» και το «Γιατί να ‘ρθεις».

Τι αγαπάς περισσότερο από τον Βασίλη Μαυρομάτη;

Τον Βασίλη σκέτο!

Σκέφτηκες ποτέ να διεκδικήσεις ως επίθετο αυτό της μητέρας σου;

Οχι, ούτε καν!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This