Ανασφάλεια, φόβος και αβεβαιότητα για 4 στους 10 εργαζόμενους που βλέπουν κίνδυνο απώλειας εργασίας

Must Read

Χωρίς δουλειά νιώθουν ότι μπορούν να μείνουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι 4 στους 10 εργαζομένους ενώ περίπου το 60% δεν αναμένουν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στους μισθούς τους.

Παράλληλα, μέσα στην περίοδο του «lockdown» ο ένας στους 3 υπέστη μεταβολή στις σχέσεις εργασίας τους.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ειδική θεματική έρευνα γνώμης που διενεργήθηκε από την alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ σε δείγμα 1.500 ατόμων, από τις 9 μέχρι και τις 14 Ιουνίου και η οποία αφορά στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας και των αμοιβών τους για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • 1) Το 33% των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία (το 19% συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).
  • 2) Κατά το χρονικό διάστημα της τηλεργασίας, το 35% των απασχολουμένων που εργαζόταν με αυτή την μορφή, δήλωσε ότι δούλεψε περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό του.
  • 3) Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το χρονικό διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί.
  • 4) Το 39% των εργαζομένων δήλωσε ότι δεν νιώθει ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας του για τους επόμενους 6 μήνες. Ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης από τον Μάρτιο ’20 έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες!
  • 5) Σε ποσοστό 59% οι εργαζόμενοι δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους επόμενους 6 μήνες. Ο δείκτης εξέλιξης αμοιβών έχει επιδεινωθεί κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο 2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, «είναι ξεκάθαρο πως η εργασία και οι εργαζόμενοι χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη. Οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται όσο επιλέγονται η ημιαπασχόληση, η εργασιακή ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές ως μέσα αύξησης της ανταγωνιστικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This