Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι εδώ με 5.000 έργα που ενδέχεται να εξασφαλίσουν 400.000 νέες θέσεις εργασίας

Must Read

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου άρχισε ο χρόνος συμμετοχής των οργανισμών Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, με καταθέσεις προτάσεων για τις 11 τεχνικές προσκλήσεις που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για ένα «δυνατό» πρόγραμμα με διασφαλισμένους πόρους γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει κατά προσέγγιση 5.000 έργα και δίνει την ελπίδα για δημιουργία 400.000 και πλέον θέσεων εργασίας.

Στόχος του «Αντώνης Τρίτσης» να συμβάλει στην ανάπτυξη, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, να δώσει ώθηση στην οικονομία, με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Έργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
  2. Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, πρόσκληση που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, νέους βιολογικούς καθαρισμούς, καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
  3. Η τρίτη πρόσκληση αφορά τη σημαντική καινοτομία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ. Προϋπολογισμός: 150 εκατ. ευρώ.
  4. Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220 εκατ. ευρώ.
  5. Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ στους αστικούς δήμους, οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Με τα έργα αυτά στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε τις γειτονιές των πόλεών μας και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Εδώ εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και η δουλειά που έχουμε ξεκινήσει με ειδική φροντίδα του υφυπουργού σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα.
  6. Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς προκρίνουμε η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ. Θεωρούμε ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό. Καταρχάς πρόθεσή μας είναι να συμπεριλάβουμε και δαπάνες που αφορούν απαλλοτριώσεις, γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι εξαιρετικά αναγκαίο, ικανοποιώντας ένα σχετικό αίτημα που συζητήσαμε με την ΚΕΔΕ. Σημειώνω ιδιαιτέρως, και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο, ότι σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 14 σχολεία για παιδιά ΑμεΑ. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να τα στηρίξουμε με αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα.
  7. Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων, με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Είμαστε για τον σκοπό αυτόν σε στενότατη συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και το υπουργείο Υποδομών, καθώς και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με τον οποίον επεξεργαζόμαστε ένα ξεχωριστό ειδικό πρόγραμμα έργων της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
  8. Έξυπνες πόλεις: 130 εκατ. ευρώ. Μέτρα και συστήματα πρόληψης – παρακολούθησης – ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Εξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην κινητικότητα, τη στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού – Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους δήμους.
  9. Ανοιχτοί χώροι, ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χώρων αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και τις θάλασσές μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας ίδιες δυνατότητες στη ζωή, την κίνηση, την ελευθερία πρόσβασης στις υπέροχες ελληνικές θάλασσες. Προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ.
  10. Έργα αγροτικής οδοποιίας, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διευκόλυνση των αγροτών μας και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και φυσικά την ασφάλεια των μετακινήσεών τους.
  11. Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη, και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Η απλή αναλογική επέβαλε τη συνδιαχείριση και στην Αυτοδιοίκηση

Σημαντικές ανατροπές στον τρόπο διοίκησης έφεραν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, με σημαντικότερη όλων εκείνη της συνεργασίας των παρατάξεων. Αναγκαστικής συνεργασίας, ως επί το πλείστον, αφού διαφορετικές παρατάξεις, αντίπαλοι στις εκλογές, έπρεπε να «συνθέσουν» μία δημοτική Αρχή.

Ο πρώτος συνδυασμός ήταν αναγκασμένος να τα «βρει» με τον πιο φιλικά προσκείμενο συνδυασμό και να γίνουν ένα. Δηλαδή, από διαφορετικά «κομμάτια» να προκύψει με την ένωσή τους ένα δυνατό δημοτικό συμβούλιο, ικανό να «ψηφίζει» τα θέματα. Το φαινόμενο της συνδιαχείρισης που μέχρι το 2019 το συναντούσαμε μόνο στις βουλευτικές εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πέρασε πλέον και στην Αυτοδιοίκηση.

Τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής, της υπεύθυνης δηλαδή για τη λογική της συναίνεσης στην Τ.Α., θα τα κρίνει ο χρόνος, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου 2023, αφού τότε εκπνέει η θητεία των νυν δημάρχων και των συνδυασμών που συνδιοικούν.

Ο εκλογικός νόμος του 2019, της απλής αναλογικής και του 50%+1, φαίνεται όμως πως δεν θα ξανακατέβει στην εκλογική αρένα, αφού ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες πως μέσα στο επόμενο 6μηνο το εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση θα αλλάξει ξανά, μια και «η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή, παρά λίγο να διαλύσει τους δήμους και τις Περιφέρειες»

Μέχρι τότε, οι περισσότεροι δήμοι (ελάχιστοι στάθηκαν στα «πόδια» ενός συνδυασμού) θα υπομένουν υπόκωφα τις κόντρες και τα ύπουλα μαχαιρώματα που προκύπτουν στην πορεία μέχρι το 2023, γνωρίζοντας πως κάθε αναγκαίο κακό χρειάζεται υπομονή κι ευελιξία. Από μια άλλη αισιόδοξη πλευρά βέβαια, μπορούμε να ελπίζουμε πως η αναγκαστική αρχικά συνεύρεση συνδυασμών μπορεί να οδηγήσει σε «γάμους» παρατάξεων και ιδεολογιών με τη γέννηση νέων ισχυρότερων συνδυασμών.

Ίδωμεν…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This